用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

回覆 細佬Bebe 的帖子

冇錯,中文堅持到幾多就幾多,但係你肯堅持同小朋友講中文,其實大過之後佢都一定識同你用中文溝通。
有d家長覺得如果唔識中文,書寫唔得,大個香港做嘢有困難,其實我覺得真係想小朋友讀國際學校係應該希望佢大個學到嘅嘢係適應全世界,唔單止係適應香港,我身邊都有啲小朋友仔細個國際學校,大咗佢做緊自己有興趣既野,同埋有能力去跳出香港,基本上喺邊個國家都可以工作,當然佢中文書寫系好差,但係識用中文同父母溝通其實已經夠,最緊要係佢去到邊個國家,都可以做返自己鍾意嘅嘢,你唔好唔記得,小朋友喺國際學校長大,除左英文,仲可以識多幾種語言可能西班牙文法文其實佢哋嘅通用性係好高。

如果你講中文好重要,噉不如自細著重學普通話學簡體字,世界各地都有好多中國人,基本上都係用簡體字,噉唔係學普通話簡體字嘅實用性仲高咩?

好多家長為咗中文去讀本地學校,成日話為左中文好中文重要,基本上佢哋都有少少自私嘅心態,想小朋友大個都係喺香港做嘢,陪喺自己身邊。

為咗要學好中文而放棄國際學校,其實我覺得點講都講唔通。

kml32 發表於 20-9-25 13:33
完全認同。我近來成日都諗,而家資訊越來越發達,每日咁多Instant Message, 坐飛機都係幾個鐘. 究竟應該選 ...

世界公民係我其中一個選擇 讀is嘅主要原因。sad but true, 香港人而家兩邊不是人,去西方國家讀書人,人哋未必包容你。去內地亦都唔當你係中國人。 既然係咁, 我反而希望小朋友冇“根”。去到世界任何角落 都生存到。 就算未必能夠完全融入,都唔會有問題佢理解人哋嘅文化, 尊重人與人之間嘅不同。

至於幾時入, 我認為成個國際學校嘅旅程,最有意思係小學。 因為小學係著最著重思考啟發嘅時候, 而且是小朋友仲細。應該要有一個 快樂嘅童年唔應該只係催谷。

至於中學,其實is一上到中學都一樣會辛苦, 同埋開始重學術。 所以中學先至轉,我個人認為未能夠真正獲得國際學校嘅好處。

但如果想小學轉,一係就喺國際學校year one嘅時間,即係本地學校k3嘅時候轉。 如果唔係就會難入好多,排隊嘅話,可能半個小學時間都已經冇咗。

所以個人認為要入嘅話不如趁早入。

至於中文,其實學校只係擔當其中一個教育嘅部分。小朋友屋企嘅情況,佢身邊嘅朋友或者大人安排嗰啲活動,都可以形成一個中文嘅語境畀佢。 其實好多本地小學都花唔少時間讀詩詞歌賦 。純粹個人見解,對於我嚟講我未必須要小朋友識得呢啲。我只係希望佢能夠讀,寫,講中文都冇問題,溝通 能力好就可以。

一句講曬,我認為溝通能力比語文能力更加緊要。 如果家長係土生土長香港人嘅話。只要你用啲努力 創造下課以後嘅中文語境畀佢, 雖然小朋友未必可以 去到話中文好好,但係去到 中文唔錯,相信唔會太難。

Osiana 發表於 20-9-26 02:18
試下用遊戲方式教。 我著重認字先,再加遊戲,有時候會有動作題,有時候會估字。 小朋友會鐘意係爸爸背脊用 ...

What a great idea!  Thanks so much for sharing!!

timzoeydon 發表於 20-9-25 14:38
再補充少少,我小朋友雖然三歲就讀國際學校,但係中文我係自己下功夫去教
佢都暫時都跟得上本地嘅中文課程 ...

請教小朋友係國際學校讀,用咩方法去教?點提升中文程度又可以跟到本地課程

回覆 vvmm20 的帖子

我自一兩歲已教佢認字,先從生活上,例如行街的路牌,商店的名子,揾一d容易認既,例如小心地滑,行人路,單車徑,大快活,百分百,或者去超市,睇水樽學水字,睇生果又認下價錢牌中英文字及數字,小朋友一路出街一路記,會易記d,又或者地鐵站名
然後,家中少不免都會睇書,不可缺少,但我重來不會叫要小朋友炒

再到3-4歲,有力寫,試下寫d同小朋友日常相關既字,例如公公,坐小巴,玩車,洗手,吃魚,今日有做過既一d事,諗下當中有邊d字易寫就教,因為國際學校基本上中文課程都比較簡單,反而我覺得可以自製一啲教材內容,你想教乜嘢就教乜嘢,唔需要有學校嘅課程規範咗,家長比較彈性,然後從生活上引佢想學多啲同佢相關嘅詞之後先慢慢再教句子。

反而我好少買出面嘅教材,一開頭都儘量引小朋友對中文字感興趣,從佢日常發生嘅嘢著手,因為佢識嘅字一定要佢自己知道係乜嘢同埋佢理解到先去教

再到五六歲先開始買一啲出面嘅習作,但係我會叫小朋友去選擇邊一啲佢感興趣,而且一開頭唔可以對佢中文要求太高,我唔會指責佢寫得唔靚,又或者唔逼佢每日都去接觸,如果去街咁啱見到中文字就會引佢去學,但係返到屋企,唔強求佢一定要做實質嘅練習或者寫字。

有時返屋企都會玩一啲遊戲,例如抽兩張紙卡,會讚佢記性好好想試下可唔可以記到兩個字,然後佢又會覺得玩遊戲,即刻記即刻默,但係我哋呢啲唔叫默書,係叫做玩遊戲,如果佢今日唔想玩呢個遊戲噉我就算,因為一向佢都知道佢有選擇say no, 其實反而唔抗拒。

另外我仲有一個特質,係從來唔要求小朋友跟筆劃寫字,我係希望小朋友見到個字,佢自己聯想點樣寫出嚟,唔想逼佢逐筆逐筆跟指定嘅筆劃去寫,但係小朋友真係用自己方法去記,我覺得佢寫得幾好,其實d字寫咗出嚟根本就唔知道佢啲筆劃有無錯,但係佢就寫咗個字,而且,佢有佢自己嘅方法去記,所以我覺得最緊要佢識字,反而我覺得筆劃唔重要,可能淨係我小朋友係咁,我覺得用喺佢身上都幾有效或者可能有啲家長未必會贊成噉樣做。

回覆 timzoeydon 的帖子

非常贊同!加制就係無公開試,無咩壓力,開開心心上大學

利申:個人親身經驗

回覆 timzoeydon 的帖子

詳細的分析!
我小朋友只係3歲, 諗住幫佢報reception。但咁細個我真係未睇到佢適合邊種教法, 但似乎英式較似傳統適合香港的小朋友?

回覆 edltw 的帖子

如果你冇特別想行邊個制度,噉通常都係揀返屋企附近,或者校車路線方便你的學校,或者岩自己budget

醒目開學勳章

kinder.bb 發表於 20-9-25 12:02
升4/5年級時
1. 中文有一定程度, 平衡父母要求
2. 家長/小朋友避免呈分的無謂壓力
我大女就係想同班朋友一齊畢業所以希望插Y8

醒目開學勳章

如果唔駛睇經濟負擔
我個人都覺得由細IS一直上好
思想應該會好唔同

回覆樓主

呢度一定好多人答由細讀IS,但我識好多LS轉IS嘅家庭,佢哋讀LS果陣都係咁計劃,唔係唔鍾意LS先轉。

I mean no offense,我識好多由k1讀IS龍校家庭,都係唔想煩,佢哋本身對LS都唔多了解,講到LS就認為係傳統教學。事實上新派直資私校好多都唔係填鴨式,我都聽人評價過某些校係講中文嘅國際學校。

回答你嘅問題,如果係讀sis,cky,vsa呢哋重視中文嘅ib學校,我會揀由細讀起。如果係esf呢哋Chinese for fun嘅學校,我會先揀新派LS讀完三至五年小學先轉。理由好簡單,我唔想放學再補中文,我亦唔想自己教。所有選擇都有得有失,只要小朋友鍾意返學,其實初小讀邊間都無乜所謂,有時係家長太執著。

回覆 deco99 的帖子

其實我覺得你又唔好誤會每個家長認為本地嘅學制就等於填鴨,我哋亦都知道唔係間間本地學校都填鴨,而係我哋明白到本地學校就算幾似國際學校都好,本地制課程就係本地制課程,我哋揀得國際學校嘅都係想要非本地課程,因為學校著重小朋友嘅嘢都唔一樣。
我哋首先唔討論中文嘅程度,要學中文系咪一定要補習就見仁見智啦,都有好多係家庭自己教小朋友都ok, 我都係自己屋企教小朋友中文, 咁本來我哋讀咁多年書學咗咁多年中文,我又唔覺得教一個小朋友中文好多父母都做唔到一定要去補習,反而我哋係鍾意小朋友自少去讀非本地課程可以學多一啲本地課程唔著重嘅嘢。

例如多種族同學之間文化差異包容及了解世界多種文化,小朋友之間從來唔需要鬥高分互相比較互相競爭,擔心唔合格,擔心呈分,佢地返到學校而係想同同學之間大家互相合作學習,另外,小朋友有任何唔滿意有疑惑會勇於出聲表達,好多好多soft skills, 可能對於本地學制嘅家長呢啲覺得唔重要,但係我哋就會認為小朋友長大成人後出到嚟社會隨左有成績表,soft skills亦很重要

每個家長都有自己所求,冇話乜嘢最好,亦都冇得換相取代,似國際學校嘅國際學校,始終都唔係國際學校,教學理念及教學內容都會有所分別。

純個人意見,如有得罪請多多包容,自問我本人就唔能夠接受搵間本地學校教學模式似國際學校嘅都當作國際學校咁讀

Osiana    發表於 20-9-30 04:14

deco99 發表於 20-9-29 23:18
呢度一定好多人答由細讀IS,但我識好多LS轉IS嘅家庭,佢哋讀LS果陣都係咁計劃,唔係唔鍾意LS先轉。

I mean ...

IS就係IS,LS就係LS,兩者其實係好唔同,係理念,學習模式,內容,思考分析力培養發訓練風方面都好唔同。

就算好多人話係輕鬆學習嘅直資,係功課上係少D,但係都離不開LS的模式,一樣要係單向模式學習。

近幾年真係好多LS轉IS,好多IS插班都有好多人報,我身邊同事朋友都有好多呢D情況,亦聽到好多高年級家長講點解跳船入IS。

有一個朋友,佢個女,P3 時轉入ESF,本身英文係好好,近乎NATIVE,轉入初期都遇到困難。 佢話阿女上堂時,完全跟唔到節奏! 因為女兒習慣係 LS老師叫學生 exactly 做人D乜,去到 IS,老師只係俾一個範圍,小朋友自己訂方向去做,佢無咁嘅思維。

IS 唔單止學英文,LS 唔係學中文。 每個學制係一個package, 唔可簡單化以語文來理解。

純粹為語文又要英文又要中文,可以讀英文小學。好嘅英文小學都好多選擇。

我覺得中文需唔需要外補,好睇父母點樣安排。 有D父母好就小朋友,讀IS,跟住所有活動都補英文課程,屋企又講晒英文,所以,小朋友無語境及需要學中文。

我自己一早唸清楚條路點行,小朋友從小都係讀 IS,幼稚園時佢係班中唯一一個本地生,一星期2課中文課只係唱歌,無寫字。上到 year 1先開始學中文,加上自己係屋企教 (平時每星期不多於1小時),依家year 2, 佢嘅中文一D都唔差 (老師講)。

每個家長都為自己小朋友㨂一條路,唔需要比較。

timzoeydon 發表於 20-9-30 00:32
回覆 deco99 的帖子

其實我覺得你又唔好誤會每個家長認為本地嘅學制就等於填鴨,我哋亦都知道唔係間間本地 ...

心平氣和探討,唔使話得罪,我完全同意你講「本地制課程就係本地制課程」,同IS係兩樣嘢,只係話有哋學校幾似IS。我從未覺得學校應該只分兩類,因為兩間LS或兩間IS差別都可以好大。我自己喺國外好多年,我係教育界返工,我個人就覺得沒有一個學制係完美,所以我覺得初小無乜所謂。如果真係好認同IS,梗係應該由細讀,我只係話我識嘅好多人都唔係呢個情況。

至於自己教中文,好睇小朋友類型,我自認無法輕鬆教到我自己小朋友,所以都話係個人選擇,無需認同。

同埋我諗起我仲有另外一個原因,唔想小朋友只接觸富貴家庭,呢個我唔多講,因為我知有好多人諗嘅完全相反。

Osiana 發表於 20-9-30 04:55
IS就係IS,LS就係LS,兩者其實係好唔同,係理念,學習模式,內容,思考分析力培養發訓練風方面都好唔同。
...

完全同意唔需要比較,每間學校、每個小朋友都好唔同。

因為樓主問,我咪分享下我見到嘅情況。如果好鍾意某間學校或某種學制都應該一早就揀好,現實係好多人都無咁堅定。我覺得香港家長有時壓力過大,好似幼稚園揀錯就好大獲咁,但小朋友人生好長,家長都唔使乜都揀最佳timing,我個人覺得無咁緊要。

我自己小朋友Y7轉去國際學校,初初擔心可能會有適應問題,不過其實完全冇問題。坦白講,讀幼稚園/小學的時候,未諗過讀IS,當小朋友慢慢長大,越來越了解佢學習能力,學習方法之後,我哋覺得IB更加適合佢,所以轉IS。如果現在再揀一次,我應該都會讀LS先,適當的時候再轉。
至於考唔考到,有冇位,俾d信心自己啦。小朋友有能力,就有選擇,唔係咁難。

讀傳統學校,其實小學低年級完全冇壓力,高年級開始諗升中,的確會有壓力。不過,我覺得IS到中學,也會有壓力。

學習方法方面,其實反而可能讀LS係一個advantage. 因為學校學習傳統教學,基礎打的好好。興趣班,暑期活動等等,我還揀國際學校類型的活動/課程,又可以體驗到IS的教學方法。而且可以結識好多不同類型學校,不同階層的朋友,豐富閱歷。

我也有子女local 直資/私校,某種角度睇,都有很多地方類似國際學校,取長補短。

暫時我覺得,中文/英文唔計,另外一個可以考慮的因素,LS VS IS,可能在於LS的底打的好好,非常系統化。如果話要保持小朋友的探究精神,學習興趣,自學能力,家庭的教育和影響,也很重要。

LS/IS,其實將來都係殊途同歸, 各有精彩。

deco99 發表於 20-9-30 07:44
完全同意唔需要比較,每間學校、每個小朋友都好唔同。

因為樓主問,我咪分享下我見到嘅情況。如果好鍾意 ...
講的好好!

Osiana 發表於 20-9-30 04:55
...

我和你看法相似,始終人人着眼點不同,我揀學校不會單看語言,也不會只看學業成果,不是說不重要,但我會整個經歷和體驗去看,所以不能話有語境又輕鬆活動教學的LS就類似IS,not even close, 整個精神文化視野都不同,這個分別幼稚園初小時最明顯,反而愈高班愈淡化了,LS轉過來IS的學生是不會覺得自己miss了甚麼的,因為他們都沒有經歴過。
舉一個例子,我們學校幼稚園初小會慶祝傳統歐州的St Martin day,晚上小朋友一路唱歌一路玩lantern一 路parade, 但原來高小以上沒有這個節目了,我那次和一個高小插班生說起才知他不知道有這個活動。另外thanksgiving Diwali 呀這些節日也會慶祝,當然CNY唔少得好多IS都請晒成隊醒獅隊來。International day連菲律賓工人姐姐都幫手set up代表Philipine. Xmas我們會介紹世界不同國家的慶典,我才知原來Russia的Xmas 是在JAN的。
到高小都是學習為主以上活動就少了,可能大家覺得不重要,但我自己長大了只記得讀書時開心同玩過的野,反而書本的一早已拋掉腦後,所以我覺得這些點滴非常重要的。睇番我女幼稚園Y1的學校相真是超級回味,多姿多彩,絶對覺得N班開始入IS是正確選擇。
又例如IS從來不會限制髮飾顏色,沒有簽通告簽手冊,沒有學生相規格,沒有訓導主任只有counsellor , 小學生不用揹重重的書包因為冇textbook及自己有儲物地方,自由坐位等,小息可以跑甚至自選活動等,這些都更人性化令學生家長感到舒服,好采佢地疫情中都肯戴足口罩。
至於中文自己還教到又有語境,但其他自己提供不到的就要靠學校了,請NET 也不能afford請太密。
不過人人情況不同,有些家長反映教不到小朋友中文甚至講也不會講,所以自己看情況,其實條條大路通羅馬,大家share不同意見可以提供不同角度考慮,看完再自己排priority.

crystalpui 發表於 20-9-29 16:04
如果唔駛睇經濟負擔
我個人都覺得由細IS一直上好
思想應該會好唔同
都應同!  

其實LS 同IS嘅家長思維已經差好遠...好似上面有家長提到唔想小朋友只接觸富貴家庭,其實反而IS唔多人會care富貴唔富貴,因為唔會用咁嘅concept去比較,返而 LS就仲多依種比較富貴,談論富貴嘅情況。
‹ 上一主題|下一主題