用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?  

Jane1983 發表於 20-9-25 12:23
Identity,唔係一個浪人,呢樣係好重要。幾時讀國際,讀邊類型國際,可能有影響,但屋企點教,父母點身教, ...

- deleted -

kml32 發表於 20-9-25 10:23
[長文慎入]
有兩個小朋友,大既剛直資P1, 細嘅剛K2,一早已經唔想傳統學校,所以幼稚園都係bilingual, 上 ...

你問我,沒有懸念,再揀都會由N班開始IS,現在自學中文進度都可以。
其實local家庭加小朋友平日講中文的,係唔會「不懂自己社會文化」,我反而唔想小朋友咁「港女」,始終性格氣質自少培養,不過最終都是由父母自己決定想小朋友如何成長,冇咩所謂。

timzoeydon 發表於 20-9-25 15:00
香港嘅教育制度就係一間兵工廠,訓練將來最聽話既打工仔
香港不斷教小朋友做士兵
哩個情況我都覺得好可惜.  大部分傳統學生都真係為考試而讀書, 所以中學生都係無咩人生目標.     
反而呀仔一入國際學校, 就有counslor 跟佢, 同佢傾大個想做咩, 有咩大學可以揀.  

回覆 timzoeydon 的帖子

我自己都是buy國際學校的理念, 但其實想問番揀英式或Alberta 或美式學制等的國際學校, 對於小朋友啟發思維方面有無大分別? 定係IB 會好啲?

我個仔K1, 一直都係諗住讀國際學校, 唔諗住報直私/local school。

如果真係有如果 我都會由幼稚園開始
本人自問並非虎媽 直到大仔k2 由於身邊朋友大部份都係target local school 去到k2 你終於要去面試班低頭 考直私時不停面試不停挫敗不停失望嘅感覺我諗呢世都會記得 但當時經濟環境未許可讀國際學校 到細佬 覺得佢性格非常適合之餘如我對國際學校嘅了解又深左 依家有機會我都盡量想轉走 但我想要去一間比較affordable 嘅IS 所以都係一路等待緊呢個機會

edltw 發表於 20-9-25 18:42

我自己都是buy國際學校的理念, 但其實想問番揀英式或Alberta 或美式學制等的國際 ...

National curriculums對某些國民來説是一個考慮,但無特定的話, IB在國際間有一定認受性。至於Alberta, 聽落有點局限性,就算諗住番加拿大升大學,都無考慮過揀這個。

iluvpug 發表於 20-9-25 19:33
如果真係有如果 我都會由幼稚園開始
本人自問並非虎媽 直到大仔k2 由於身邊朋友大部份都係target local sch ...

大家加油!有心唔怕遲(emoji)(emoji)

回覆 edltw 的帖子

alberta, 英式,美式,IB其實係課程結構有差異, 但主要教小朋友理念冇唔同,都係雙向性,鼓勵性教育
揀邊樣就視乎家長

alberta, 基本上打算返加拿大升學先會揀

IB, 世界公民為目標,基本上好多野都要識,岩外向,social型及會自主學習小朋友,思考,社交,領導力非常著重,反而中學先揀IB會好d,因要好多家長覺得小學IB冇太著重基本功,所以同學之間學術底子可以爭好遠,調返轉好多家長仲要出去補習。
考IB難度較高,因為接近大學水平,而且需要有大量嘅知識及鍾意寫文章,要有豐富嘅語言及本分嘅知識去將所有科目融會貫通,中英文雙語都要非常好

英式,比較有制度及系統, 分科目, 有短期及長期學習目標, 亦都著重群體合作,紀律及學術性,考AL

美式,數理比較重視,培養個人主義精神,上到中學要有自律性,唔會管好多紀律,考AP,  科目選擇極多,可以憑個人自己喜好選好科目去讀, 適合去美國升讀大學。

我個人嘅分析就係噉,其他家長如果有其他見解亦可以補充資料。

timzoeydon 發表於 20-9-25 21:31
回覆 edltw 的帖子

alberta, 英式,美式,IB其實係課程結構有差異, 但主要教小朋友理念冇唔同,都係雙向性 ...

Thanks. 資料好詳細,咁請問小學IPC 佢係大概什麼情況? 如果小學IPC, 中學IB , 可以銜接得好嗎?

其實就算學校係行加制,都一樣去到英美澳讀書.
最緊要個制度適合你個小朋友

回覆 kml32 的帖子

IPC又係另一個概念
其實佢大致上係用單元去學習

例如今個學期係學太空就會加入寫字或玩音樂玩美術或者教埋計數去學太空嘅所有嘢,下一個學期可能學天然災害,就可能通過一啲科學概念,或者畫畫去學天然災害嘅所有嘢

佢唔會細分中英數科學
而係不停用唔同嘅單元做主題,而通過呢個主題可能我哋都會同時學到中文英文數學科學同音樂。

我覺得其實IB係任何制度都可以銜接上去, 最緊要去到中學嘅時候小朋友反而自己認為自己適唔適合讀IB,鍾唔鍾意寫嘢,又想唔想去積極參與社會活動。
其實IPC個概念都幾好,不過唔多學校用IPC
但實際上其實IPC係會學到好多實質嘢同埋好玩。

回覆 sasa_0209 的帖子

噉如果去英美讀書,如果我小朋友讀書能力唔差,噉我會揀返英制或者美制比小朋友,因為學術程度會強少少,我覺得揀加制嘅小朋友,通常家長都唔係太過著重學術性,會唔想小朋友太有讀書嘅壓力,會比較想中規中矩咁讀上去為主。

回覆 yaijing 的帖子

如果美制,佢係某d科特別出色嘅,考AP著數d,同埋佢自己鍾意嘅科目都可以花時間讀得深入啲。
而IB基本上係多方面都要出色,係講綜合能力,另外就係要花好多時間做社會服務同學校活動,要學業同埋個活動都兼顧到先得

可能要小朋友自己諗下究竟佢自己想深入學某幾科,定係自己其實科科都ok, 仲想攪下活動,想挑戰下IB

其實冇邊一個考試制度係最好,都係小朋友就自己性格去決定揀考乜

我都識好多人讀IB學校,中學最後兩年反而去英國考A-level。

其實好多時上到中學,小朋友自己都會決定到

同意,語言不應該成為唯一標準。教學理念更重要

kml32 發表於 20-9-25 10:23
[長文慎入]
有兩個小朋友,大既剛直資P1, 細嘅剛K2,一早已經唔想傳統學校,所以幼稚園都係bilingual, 上 ...
其實,JM你覺得點解要讀 IS呢? 依家好多IS都有中文讀,同樣20年前嘅 IS不同。IS 唔係讀英文,好多直資,津校,政府學校都可以學好英文,有拔萃,喇沙,華仁,St Joe, St Paul Coed/Boy/Covent, Queens, Kings, etc, 多不勝數。  

IS 係思維思考訓練,訓練分析力,發掘潛能,個人性格培養,全人發展,etc。  

文化根基唔會因為你讀 IS而改變,呢個係家庭因素。好多人移民去加拿大,澳洲等,唔見得佢地變咗好似外國人咁嘅思維,文化根基會改變。

讀 LS,IS 都好。 不過,樓主你好似好矛盾。 不如你多D了解 IS,再作決定,憑空想像是幫唔到你。

timzoeydon 發表於 20-9-25 14:31
轉國際學校之前其實有d家長都比較著重小朋友中文。
無可否認中文比較重要,但係我覺得小朋友嘅智力發展同埋 ...

我都係唸通呢點俾小朋友3歲開始 我都好重視中文 但未重視到不惜一切

語言雖重要 但有好多方面係更重要

同埋唔可忽略現實裡既競爭 想由LS轉過去嘅話 你本身間LS同自己都唔可太差 咁其實4-5歲時既競爭 係發展上付出既opportunity cost都唔細(為左升小一 填鴨式咁谷 英文要用LS個套學)

中文可以用創意同堅持既方法學 唔係淨係靠學校 (雖然我未成功 但呢度好多前輩都得 我有信心)

同時需要平常心 我好努力同一定會堅持 但學中文(或任何野 甚至乎係讀書呢樣野)都係盡人事 聽天命 小朋友真係唔鐘意唔想學 係佢地個人選擇 當然佢細你可用家長權力迫下 但去到尾都無得強求

一個而家好重要既語言 同20年後更重要既軟實力 我選擇左後者

細佬Bebe 發表於 20-9-26 01:45

我都係唸通呢點俾小朋友3歲開始 我都好重視中文 但未重視 ...
試下用遊戲方式教。 我著重認字先,再加遊戲,有時候會有動作題,有時候會估字。 小朋友會鐘意係爸爸背脊用手指寫字,叫爸爸估。爸爸經常扮估唔到,佢就好開心。

我自己理念係先有興趣再學習。

回覆樓主:

十多年前我為孩子由小一選IB school, 因認同IB理念,唔想孩子做DSE試驗品,比較重視中文,選 private independent school and not IS。如果今時今日再選,更加會由小選, 希望孩子有學習自由。