用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?  

dbchu 發表於 20-9-30 10:24
其實LS 同IS嘅家長思維已經差好遠...好似上面有家長提到唔想小朋友只接觸富貴家庭,其實反而IS唔多人會care ...
我記得去 IS school information session, 有好多專業人士,而我地及朋友只係便服,因為係星期五casual day.

有一位家長問,學校會唔會因為家長嘅職業而令到小朋友有優先 (差不多意思,太耐不就得)。收生主任話,我們係小朋友是否適合讀呢間學校,唔係家長。

其實,我覺得有好多人有偏見,覺得讀IS係有錢,什麼富貴家庭。講真,依家好多人都付擔得起,只係捨唔捨得。而且,係小朋友眼中,佢地唔會理其他人係唔係有錢,根本小朋友唔會care!   問題係家長度!

deco99 發表於 20-9-30 16:06
(輕鬆討論就吹多幾句,放假都無得出遊。)我唔覺得係學校問題,我甚至唔覺得佢有好大問題。可能我表述唔 ...

IS小朋友係單純啲 但同時好大機會係少少離地

咁IS普遍家庭財力in general ok (如果唔係 都消費唔起學費)的而且確會好大機會令小朋友以為「全香港既家庭都係呢個生活水平」

呢個我覺得係IS比較大既缺點 唯有父母慢慢解釋同身教

你呢個case既父母正正係反面教材 竟然被「說服左」買左架車 情況有如子女扭買玩具成功 咁小朋友好易養成左「人有我有既心態」只能祝佢地好運

deco99 發表於 20-9-30 16:45
完全同意,有人話揀學校要啱小朋友,但點樣係啱都係睇家長理念,比如都係內向小朋友,有人話乖啱傳統,有 ...

同意 我覺得揀學校係睇家長既教育理念

大部份人覺得 自己小朋友有名LS收 即係適合LS 如果係既 點解咁多人之後想轉IS?

有人話我小朋友觀察型又坐得定 最岩讀LS 我不為所動 我覺得佢會應付到LS 但我不願見到佢成為LS typical student.  Not even the top one.

我覺得應該係家長用自己理念同envision去揀學校 想小朋友將來點

我已經睇到IS對我小朋友既正面影響 佢由一個好膽小好靜既小朋友 慢慢成為一個好有求知慾 好敢言既小朋友 就係我想睇到既轉變

相比起同年既LS生 係唔同既
當然LS生有好多佢地既優點啦 學好多學同好守規矩

回覆 細佬Bebe 的帖子

冇錯, 因為香港工種比較少,所以偏執性令好多人覺得某d行業係特別高貴,好似做到呢份工就即刻神化,令到好多小朋友比家庭灌輸將來做到某啲某啲行業就會喺香港特別有地位或者特別受人尊重,其實價值觀根本錯曬。
因為在於某d行業嚟講,其實人工特別特別高都係有問題,所以好單純就會覺得讀得書多,鬥叻,就可以做某啲行業,就會搵錢多,即係我哋自細讀書係為咗搵錢,調返轉你問返佢究竟其實鍾唔鍾意份工,可能佢自己都唔識答你,因為佢自細冇俾人問過佢做嘅嘢究竟內心鍾意定唔鍾意。

好簡單,我就係唔想小朋友咁樣,我希望佢真係想救人先做醫生,想有公義才做律師,想政府制定措施造福社會先至去做政府工。

如果佢想做演員,畫家,演奏家呢啲香港比較狹窄嘅行業,唔緊要,衹要佢想,天大地大我都會陪佢搵到自己嘅天地,根本人就唔應該單一性淨係綁死喺自己嘅出生地。

我希望自己小朋友係搵到自己喜歡做嘅嘢,同埋知道自己乜嘢鍾意乜嘢唔鍾意,其實內心嘅感受係好緊要,唔好變咗木頭人,覺得社會係噉就係噉,自己冇得揀,為咗錢都要退而求其次,然後抑鬱不忿咁樣過下半生。

有時我覺得香港人特別多投訴,特別冷感,都係自細同教育有關,因為自少嘅教育就係老師學校不停搵小朋友錯處變咗好多成年人長大之後都不斷挑剔其他人,挑剔社會。

有時同小朋友去公園,總會見到d小朋友係噉留意其他小朋友有冇做錯,而唔係享受自己喺公園玩,或者阻住人攪其他人就覺得係玩,好似而家好多小朋友連玩都唔識玩,究竟本地學校有冇教小朋友乜嘢係玩

Osiana 發表於 20-9-30 19:22
在教育階段中,最重要係學前教育及小學教育,唔係好似你講到無乜所謂。如果你係教育界返工,是否真正從事 ...

我係從事教育工作,我都唔鍾意填鴨式,但我唔覺得所有LS都係填鴨式。鍾意IS就應該明好多問題唔係只有黑或白,IS學校都參差不齊,冇必要否定其他家長嘅選擇。

細佬Bebe 發表於 20-9-30 20:36
IS小朋友係單純啲 但同時好大機會係少少離地

咁IS普遍家庭財力in general ok (如果唔係 都消費唔起學費) ...

佢父母未被說服,只係同小朋友爭論咗幾個月,呢個唔係香港平均水平。

我都唔敢話IS小朋友離地,一定俾人話係個例。我自己真係帶小朋友去深水埗參加公益活動俾佢「開闊眼界」,好多嘢未經歷好難相信,睇窮富翁大作戰就知。

timzoeydon 發表於 20-9-30 20:51

冇錯, 因為香港工種比較少,所以偏執性令好多人覺得某d行業係特別高貴,好似做到呢份 ...

你講得好好,每年我見幾乎所有狀元都揀醫科,我覺得好悲哀。我可以理解基層家庭出身小朋友無自由追夢,但真係希望香港嘅價值觀可以多元化。

琴日剛好同朋友講到香港人鍾意投訴,佢話呢嘅係我哋嘅權力,我都費事多講,有權力都唔一定要用啊。

我有一個例子分享
小朋友K2, 呢排佢經常同我分享佢的感覺。例如返學,佢會同我講,我感覺到有啲興奮。放學佢又會問我,你今日有咩感覺,有無感到開心?

因為先前學校教emotions, 然後每日,連續多個星期zoom的第一件事就係所有人分享How do you feel today?

見到小朋友在學習認識自己的感受,我就知道無選擇錯。

我覺得呢d就係國際學校。就係學埋呢啲好多人覺得唔等使,但其實係最重要的野。認識自己的情緒,感受,就係K2應該學習的功課。

佢同齡LS的堂弟,每天K2的功課,就係讀書,寫字,上多個"興趣班",考Cambridge Young Learners' English Tests, 目的就係裝備自己考直資。感受呢兩個字,完全唔係佢的詞彙裡面。

所以我覺得,如果認同國際學校的教育方式,時間上係越早越好。至如中文的問題,其實可以分開處理。

glam_100 發表於 20-10-1 10:04
我有一個例子分享
小朋友K2, 呢排佢經常同我分享佢的感覺。例如返學,佢會同我講,我感覺到有啲興奮。放學 ...

你的分享帶我思考另一個問題,什麼是教育?

古代教育在家庭發生,後來變成有私塾,之後越來越制度化。教育的本質仍是啟蒙、傳授知識、解惑。

無論本地學校和國際學校都應該達到這目標。但過程中手法不同,因此引出大家的討論和選擇,家長都傾向justify自己的決定,所以這個decision making process只能互相參考,不用互相説服。

我有一個例子分享
小朋友K2, 呢排佢經常同我分享佢的感覺。例如返學,佢會同我講,我感覺到有啲興奮。放學 ...

我最近發現西人教學模式其實又唔會比香港嗰套輸蝕。我仔間幼稚園係一個英國人開嘅,冇syllabus,上堂就係唱歌同埋玩,書都冇一本,更遑論教同考phonics. 初上小學嗰時我都好驚訝local上嚟嘅同學識好多嘢,寫字又靚,有一刻都覺得個仔喺幼稚園學得太少。但學校一教phonics,佢同佢幼稚園同學就好快追上,學術已經同local上嘅同學睇齊(中文除外)。

mandy_ng207 發表於 20-10-1 12:05
我最近發現西人教學模式其實又唔會比香港嗰套輸蝕。我仔間幼稚園係一個英國人開嘅,冇syllabus,上堂就係 ...

其中一個原因係self esteem
IS係kindie階段著重培養小朋友self-esteem 令佢地有自信 自我肯定
所以就算有需要要追程度 佢地一有信心做到 咁簡單既野點會追唔到

deco99 發表於 20-10-1 08:28
你講得好好,每年我見幾乎所有狀元都揀醫科,我覺得好悲哀。我可以理解基層家庭出身小朋友無自由追夢,但 ...

替香港可悲

但理解出身唔富足既狀元既選擇 咁事實香港生活成本高 地少人多 生活艱難 如果出身比較humble 背負著父母既期望 又未必有勇氣去揀無「錢途」既學科

至於都唔少出身ok既狀元都揀醫科 可能係父母迫的 佢地都未必想

雖然唔排除有啲人揀醫科真係覺得想救人,但係眼見香港嘅普遍現象係好多讀完醫科嘅連自己都唔想入醫院做,寧願舒舒服服開間診所做生意搵錢,想研究多啲病理,接觸多d唔同種類嘅病人都唔願意,因爲開診所賺得錢夠多,而且可以舒舒服服夠鐘收工,另外就係睇嚟睇去都係傷風感冒夠簡單,連去解決醫院人手不足嘅困難都唔願意,根本就係想淨係為錢而唔願意付出。
另外我幾欣賞德國嘅教育,人哋中學嘅階段可以自己決定學識技能定係為咗尋學問繼續上大學,有啲人認為有d職業技能自己係喜歡嘅,中學階段已經去學一門技術例如廚師,維修等,佢哋人工唔見得比醫生律師低,純粹係國家嘅教育想每個人都揀自己適合嘅路,唔需要迫所有人淨係靠大學去決定自己將來行乜嘢路,因為總有啲人性格就係唔啱書寫或者對住本書,有啲人可能落手落腳做一啲技工性嘅嘢可以好出息,其實應該各自發展所長,而唔係個個以上大學為目標死讀爛讀書。

其實就係因為香港嘅社會係噉樣所以變相香港人不斷將d職業分貴賤,喺香港讀書自細的小朋友連個價值觀都認為讀唔成書先至會去做技工,廚師,或者聽到人哋講畫畫維生或者做教樂器或者運動教練,或司機咖啡師,就會覺得係低一等,完全唔尊重任何嘅行業。

其實喺香港生存真係好可悲

能力范圍以內,當然越早越好!揾到自己嘅愛好並且堅持下去,對小朋友好重要,這是一生的事業。國際學校有自己的一套教學方式,自己了解下就會發現區別。

從幼稚園開始。
雖然有人話可以先讀本地中學再轉去國際,但就好似從小在國外長大和大學去國外讀書的差別,在思維和看事情的想法同態度都有好大的不同。

也許學術上看起來沒有差太多,個人的軟實力和各項興趣身心理上是會平衡很多。

我有一個例子分享

我都有類似的經驗。孩子在新學期開始,班主任請小朋友為自己定 2 個小目標,同埋思考用咩方法幫自己達到呢個目標。我的孩子「決定」要自己計數計得啱,同埋減少向家人發脾氣,並與老師分享佢打算用的方法。老師好appreciate,仲講佢會點樣喺學校幫佢,又會教全班同學點樣move between emotion zones。

我好欣賞老師讓佢set一些non academic的目標,學校讓孩子自主決定咩方面想進步,呢種開放的態度讓小朋友決定自己改進d咩,真係self directed。而且學校唔會看輕情緒教育,我覺得呢份重視係我希望見到的家校合作。

回覆 katechen710 的帖子

讀國際學校或者從外國長大嘅小朋友身心發展係健康好多,因為佢哋童年生活得到平衡,有學習有玩樂,又可以發展自己嘅喜好。

大人都一樣,有邊個大人如果樣樣嘢都平衡到會唔快樂?

啲人成日都話希望小朋友快高長大身體健康,難道冇病冇痛就叫健康?心靈嘅健康難道就唔重要?

deco99 發表於 20-10-1 07:57
我係從事教育工作,我都唔鍾意填鴨式,但我唔覺得所有LS都係填鴨式。鍾意IS就應該明好多問題唔係只有黑或 ...

章太郎 發表於 20-10-3 10:56
十分同意你講法!早幾年搵國際學校,呢度家長好好,俾好多建議,仲會pm交流問候,又無話不停批評LS。近年 ...

同意 -  LS 和 IS 教育模式是大有不同,但具體落實還要看學校管理層和個別老師,IS 會有不顧學生感受的hea 老師, LS 會有把學生感受/程度置高於成績的老師, 一刀切不太科學。

利申: 細路讀過IS/ LS, 最後在LS 畢業入大學。

deco99 發表於 20-10-1 08:28
你講得好好,每年我見幾乎所有狀元都揀醫科,我覺得好悲哀。我可以理解基層家庭出身小朋友無自由追夢,但 ...
坦白講,我唔覺 醫科搵好多錢。現今香港,醫生未必有資格住豪宅的。