用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?  

回覆 Osiana 的帖子

我小朋友都係一樣好享受佢喺學校以外嘅時間可以讀其他圖書,認識其他嘢,再引發其他興趣。
小朋友都應該喺童年時間有佢自己嘅生活,work life balance.

所以小朋友好清楚知道放學之後佢嗰啲係全部私人時間,反而會諗下今日放學想做啲乜嘢,例如畫下畫,砌下砌圖,睇下圖書,去公園玩,或學下音樂運動等等,自己安排一啲感興趣嘅嘢去做,噉樣先至享受緊佢自己嘅生活,並不是放學之後仲要追返今日嘅課程,做返今日教過嘅嘢,好似放咗學都冇自己嘅生話咁。

回覆 timzoeydon 的帖子

有好多家長並唔認同小朋友係獨立個體,覺得佢地係父母嘅附屬品,父母供書教學,就係為小朋友大個賺到錢養返佢地。認識嘅朋友裡面,就算IS家長都有呢種人。你話要佢地俾小朋友選擇自己喜歡嘅路嚟行?佢地會覺得你離地,父母俾咁多錢小朋友讀IS,小朋友就應該要讀神科賺大錢孝敬父母咁話。
另外仲有一批父母,例如因為各樣原因冇得讀大學,就會安排小朋友行一條路,去完成父母嘅心願,即係「全個家族都冇人讀到大學,我小朋友做到」,咁就光宗耀祖啦!咁嘅思維吓,聽教聽話係必須嘅!

至於喺呢方面,到底係父母對小朋友影響大啲?定係教育影響大啲?真係有排拗(討論)!

回覆 icloud 的帖子

我自己教小朋友係一種持之以恆嘅狀態即係由一兩歲開始都會同佢行街睇下d路牌,餐廳名,地鐵站名等等,等佢知道世界上除咗英文仲有一種文字。

由於IS中文唔會好密集式嘅教學,所以反而家長可以自己調校用乜嘢方法或者教幾多去配合個小朋友,當然如果父母是但一方係本身講中文嘅就會更好,因為小朋友聽得多有時啲詞語會有印象。

如果以我自己嚟講我就除咗出街會同小朋友望下周圍嘅中文字,就會比較多叫佢寫類似日記嘅嘢,例如今日去過公園玩車,咁返到去我哋就試下學寫一句今日玩車,今日看花,今日去公公家等等

由一啲好簡單嘅中文字同埋今日發生過嘅事叫佢寫,可能今個星期係重複寫「今日」,下個星期就同佢寫,我今日吃魚,我今日吃牛肉,我今日吃水果,類似呢啲比較簡單嘅字,但今日又有發生過,咁佢每日寫一句其實都會容易記得。

其實題材都係任你發揮,有時我都會同佢玩字咭,今日抽兩個字去試下記,記唔到唔緊要,有時啲字我唔會刻意去教佢筆劃,反而佢叫佢試下用自己方式好似畫圖畫噉樣佢覺得點樣畫出嚟就畫,畫完之後你再慢慢糾正佢應該寫邊一筆先。

有時候都唔一定我話叫佢寫乜就寫乜,可能佢話佢自己今日想寫乜嘢是但寫一句或者兩個字,都好,其實你每日肯花少少時間同佢做呢樣嘢,又唔需要刻意同佢講默書,唔需要鬥分數,唔需要抄書,其實小朋友個感覺就會好好多都會願意去學。

其實學中文題材係可以好多,就算我哋去餐廳食嘢攞住張點餐紙都會同佢睇下啲中文字就地取材,唔需要刻意一定要做練習或者去記字卡,學中文反而我覺得日常生活中慢慢滲入式教佢睇教佢寫會容易過你真係攞本書叫佢去記。

回覆 ZackMama 的帖子

所以其實讀乜嘢學校都係假,原生家庭對小朋友影響係最大。
所以在香港好多小朋友都有精神問題情緒問題,父母喺香港生活壓力大,又會將啲壓力畀返小朋友,沒完沒了。

父母走唔出自己嘅框框,逃離唔到自己嘅困惑,又逃離唔到外界嘅批判,同埋朋輩之間嘅壓力,漸漸地都會用香港嘅普遍標準去框住自己個小朋友。

timzoeydon 發表於 20-10-7 09:34
回覆 icloud 的帖子

我自己教小朋友係一種持之以恆嘅狀態即係由一兩歲開始都會同佢行街睇下d路牌,餐廳名 ...

謝謝你分享!你真係好媽媽!

timzoeydon 發表於 20-10-7 09:44
回覆 ZackMama 的帖子

所以其實讀乜嘢學校都係假,原生家庭對小朋友影響係最大。

原生家庭呢點提出得好好

香港人對原生家庭對小朋友影響呢方面既認知未係好普及 所以普遍過份重視子女既自生成長 而忽略左我地作為家長都應該要一齊成長

我小朋友學校手冊quote左Kahlil Gibran Speak to us of Children.
我覺得很有意思 想同ek parents分享 共勉之

Quote:

Your children are not your children.
They are the sons and daughters of Life’s longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you yet they belong not to you.

You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls,
For their souls dwell in the house of tomorrow, which you cannot visit, not even in your dreams.
You may strive to be like them, but seek not to make them like you.
For life goes not backward nor tarries with yesterday.
You are the bows from which your children as living arrows are sent forth.
The archer sees the mark upon the path of the infinite, and He bends you with His might that His arrows may go swift and far.
Let your bending in the archer’s hand be for gladness;
For even as He loves the arrow that flies, so He loves also the bow that is stable.

細佬Bebe 發表於 20-10-15 06:35

原生家庭呢點提出得好好

道出東西方對小孩不同的看法,傳統小孩是大人附屬品,在IS大的小朋友也不認為是這樣。

回覆樓主:

Delete

ZackMama 發表於 20-10-7 09:27

有好多家長並唔認同小朋友係獨立個體,覺得佢地係父母嘅附屬品,父母供書教學,就 ...

絕對家庭影響更大,由於我們一代普遍已受傳統一套影響很深,所以入IS學下野感受下西方教育文化,家長應該開放入,中西融匯一下。

細佬Bebe 發表於 20-10-15 06:35

原生家庭呢點提出得好好
it takes a village to raise a child.

gracedolly 發表於 20-10-6 23:18
再選一次也是一樣。會2歲入國際學校。
我囡2歲入耀中,至完成小學
現在中學,在KGV

再選(細仔),也是盡早入學。大仔yr1入,細佬就K1就申請。

ZackMama 發表於 20-10-7 09:27

有好多家長並唔認同小朋友係獨立個體,覺得佢地係父母嘅附屬品,父母供書教學,就 ...

Well said。其實有一批中產IS家長就係不希望安排小朋友只行一條同自己一樣嘅路:傳統教會/band1學校-三大-專業資格-搵工-買樓-結婚-生仔-買車-幫仔女考名幼/小/中/大學-退休⋯⋯
佢哋想要自己仔女行返依條路仲易,因為自己本身行過,知道啲game點玩;反而就係想比下一代多一個選擇,比新世代更廣發展空間。

boyzzzz 發表於 20-10-16 12:29

Well said。其實有一批中產IS家長就係不希望安排小朋友只 ...

同意呀,其實名校呢條路既出路係好predictable,反而揀IS係可以有好多可能性,包括一般人所諗既「讀唔成書」,可能小朋友長大後會揀左一條按住佢既passion而行既路,而唔一定係大學、專業資格等。我諗尊重小朋友的需要,比機會佢有不同的可能性,係好錫子女又好open minded的做法。

mindfulmom 發表於 20-10-16 20:31
同意呀,其實名校呢條路既出路係好predictable,反而揀IS係可以有好多可能性,包括一般人所諗既「讀唔成書 ...

真心想佢地快快樂樂地飛翔 想飛去邊就飛去邊 唔一定飛得更高更遠

mindfulmom 發表於 20-10-16 20:31
同意呀,其實名校呢條路既出路係好predictable,反而揀IS係可以有好多可能性,包括一般人所諗既「讀唔成書 ...
係喎。的囡想長大做畫家 XD 我支持她自由發展的,有夢想肯學習就好了 XD