用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?  

b3410 發表於 20-9-30 08:53
我自己小朋友Y7轉去國際學校,初初擔心可能會有適應問題,不過其實完全冇問題。坦白講,讀幼稚園/小學的時 ...

其實如果想structured啲,另一個選擇其實IS小學之中 British curriculum 都好系統化,有晒syllabus同targets要跟,一般會感覺「學術」d。不過IS比LS少了操練部份,如果覺得有需要尤其maths可以自己買D練習做下, 功多自然藝熟。

dbchu 發表於 20-9-30 10:24
其實LS 同IS嘅家長思維已經差好遠...

一語中的所以幼稚園初小仍然好”pure”, 要好好享受埋呢兩年

964000 發表於 20-9-30 10:33
一語中的所以幼稚園初小仍然好”pure”, 要好好享受埋呢兩年
...

係,我覺得幼稚園及初小嘅IS小朋友,仲有一份現時難得一見嘅童真,唔計較,單純依樣其實係應該有嘅。
我見有D傳純女校初小己經勾心鬥角,出黎己經show off佢daddy係乜乜乜老闆,又同人講坐私家車返學,其實係IS,依D生活mode見怪不怪,無需要show off....

dbchu 發表於 20-9-30 10:38
係,我覺得幼稚園及初小嘅IS小朋友,仲有一份現時難得一見嘅童真,唔計較,單純依樣其實係應該有嘅。
我見 ...
傳統女校的迷思
令,我真係唔覺得幼稚園/初小的孩子,童真屬於“難得一見”。

回覆樓主:

我再重讀一次樓主個post,佢喜歡國際學校教學模式,但為咗幫小朋友打好中文和文化根基,選擇讀幾年local先。
容許我坦白講,呢個諗法有啲矛盾,如果想小朋友用國際學校模式去學習,應該一開始就入國際學校,當然代價就係中文唔會係第一語言。
魚與熊掌不能兼得⋯⋯
相信好多家長都會有掙扎,到底係local好啲定係IS好啲,驚自己選擇錯咗會累咗小朋友。我個人覺得應該相信「命運」,一路讀上去自然會發現小朋友同家長適合邊種學校,唔啱嘅話自然會轉,唔使太擔心嘅。
最後希望你兩個小朋友都搵到適合自己嘅學校~

樓上家長講得啱, 有時我覺得傳統學校反而小朋友仲鍾意比較同埋show off , 小朋友傾計之間都會比較物質化。
反而我覺得IS大家衣著普普通通,簡簡單單,小朋友之間只會談論玩乜嘢遊戲, 仲顯得有童真, 而且家長之間都唔需要成日講去邊度補習或者出去學啲乜嘢, 因為學校已經提供好多嘢學,家長之間就係單純睇住自己小朋友互相開心噉樣玩同享受學習,好多時其實家長之間都唔會知道對方個小朋友水平係點樣,祇有老師同埋家長自己知道,唔會公開噉樣評論任何小朋友或者用成績嚟話畀小朋友聽邊個好邊個差。

lauyinkei    發表於 20-9-30 12:43

回覆 964000 的帖子

我同你諗法一樣,所以揀咗英制學校,另外因爲我自己小朋友水平超前,因為資優,所以我自己都落力教佢好多學術野,有時間自己因應情況買少許補充練習教下佢,冇壓力,自己想教就教
因為送佢去IS並唔係因為想佢追學術鬥學術,反而我自己小朋友學術水平超班自己知就已經夠,只期望返到學校佢哋開開心心噉樣享受返學嘅過程,學下呢個世界上除左學術以外嘅其他嘢更重要

最重要最重要係思維方面,呢個世界上冇既定嘅答案,任何答案你諗到理論都可以推翻,我個仔都好鍾意challenge其他嘢, 本地學校可能會覺得呢啲小朋友麻煩,但我永遠相信呢個世界一定有呢一類人存在世界先可以不斷進步。

dbchu 發表於 20-9-30 10:24
其實LS 同IS嘅家長思維已經差好遠...好似上面有家長提到唔想小朋友只接觸富貴家庭,其實反而IS唔多人會care ...

都唔係話家庭之間嘅比較,係小朋友有哋嘢會take it for granted. e.g. 我識小朋友唔理解點解自己屋企無車,因為同學屋企個個都有。

我都話呢個係個人選擇,唔係好想講,就好似小朋友應該窮養定富養,真係個個理念都唔同。

964000 發表於 20-9-30 09:32
我和你看法相似,始終人人着眼點不同,我揀學校不會單看語言,也不會只看學業成果,不是說不重要,但我會 ...

無錯,每個人priority唔同,可能因為我小朋友喺國外生活過,我哋鄰居都好多外國人,所以我唔係好介意初小miss咗好多活動。我覺得IS最好一點就係拓寬小朋友視野,如果所有人都可以保持open minded,呢個世界都美好好多。

deco99 發表於 20-9-30 13:33
都唔係話家庭之間嘅比較,係小朋友有哋嘢會take it for granted. e.g. 我識小朋友唔理解點解自己屋企無車 ...
如果個小朋友係讀IS, 問依個問題基本想只係一個問題,唔係咩自自卑,負面野,因為基本上唔會咁去比效,我見小朋友playdate 會互相欣賞大家嘅衫,出口埋口nice~ great! 係互相鼓勵。
有車無車,只係需要問題。唔需要咪無囉,問題好易答。
但問題係LS school 就好唔同,會變得好自卑,因為好多家長定義有車等於有錢。
依個問題就係LS and IS嘅教育同價值觀嘅分別。

dbchu 發表於 20-9-30 14:31
如果個小朋友係讀IS, 問依個問題基本想只係一個問題,唔係咩自自卑,負面野,因為基本上唔會咁去比效,我見 ...

都唔係咁簡單,我唔想講好多,因為始終係人哋屋企嘅對話,個小朋友都yr7,由k1讀is名校,佢係迫父母買車。我唔覺得個小朋友有好大問題,都可以話佢有d天真。家庭背景唔同都唔只係會唔會比較咁簡單,可能我真係唔應該提呢個問題,因為有好多可講。

Again,都係個人選擇。我哋送小朋友入IS都係希望佢哋有critical thinking,唔使跟「正確答案」,生活中好多問題都無標準答案,唔使互相說服。

dbchu 發表於 20-9-30 10:38
我見 ...

我說pure是指d家長, 可能很多是非本地人,又沒有升小或升中壓力,學校亦很小心避免競爭文化,家長間無比較,對拿獎比賽無乜反應,所以相處比較舒服,另外學甚麼樂器參加甚麼運動不用考慮「功能性」可以 比較隨心。補習也不多,點解知因為約親佢地放學play date
成日都得閒,通常本地人的小朋友比較忙好難約。

deco99 發表於 20-9-30 14:52
都唔係咁簡單,我唔想講好多,因為始終係人哋屋企嘅對話,個小朋友都yr7,由k1讀is名校,佢係迫父母買車。 ...

岔開話題講吓,我仔有同學由無車變有車(因為搬咗去大埔山旮旯屋苑),又有同學由有車變無車(因為由村屋搬咗去屋苑)。我屋企有車,但我哋星期六日出街一樣會坐巴士同小巴。
你覺得迫父母買車係家教問題,定係學校嘅問題?
(唔好意思我多嘴,假期前夕輕鬆啲啦>.<)

mandy_ng207 發表於 20-9-30 15:42
岔開話題講吓,我仔有同學由無車變有車(因為搬咗去大埔山旮旯屋苑),又有同學由有車變無車(因為由村屋 ...

(輕鬆討論就吹多幾句,放假都無得出遊。)我唔覺得係學校問題,我甚至唔覺得佢有好大問題。可能我表述唔清楚,佢又唔係發脾氣咁迫,只係唔停搵理由說服佢父母買車,主要原因係佢見人哋有車覺得好方便,佢覺得香港大部分家庭有車。所以我話佢都有d天真,唔單呢樣嘢,總之佢有d離地,一定同家庭教育有關。我都話LS同IS小朋友氣質性格唔同,但我唔想話IS小朋友全部都係長處。睇各國處理cov19我諗起戴口罩呢個問題,cov19之前有幾間IS唔允許小朋友戴口罩返學,我其實都唔介意呢個規定,但好多家長介意,只能話睇問題角度唔同。Again,都係睇家長認同乜理念,priority係乜嘢。

deco99 發表於 20-9-30 16:06
(輕鬆討論就吹多幾句,放假都無得出遊。)我唔覺得係學校問題,我甚至唔覺得佢有好大問題。可能我表述唔 ...

其實家長嘅理念好重要……家長buy邊一套,就會入邊一類學校。
好似我自己,由細到大都唔鍾意守規矩,所以小朋友出世已經諗一定唔讀傳統學校,我覺得傳統學校簡直係虐待。但我有啲本身好乖好守規矩嘅朋友,佢哋千揀萬揀都要揀返一間學術好,校風嚴嘅學校,因為佢哋重視呢個價值。
殊途同歸,我哋而家都係同行啫。

回覆 mandy_ng207 的帖子

你講中咗
我都係覺得乜嘢父母就會揀返乜嘢學校畀自己小朋友, 每個人價值觀都唔同, 我都係唔鍾意守規矩, 所以我都係想揀返一啲彈性高少少嘅學校,唔守規矩都唔代表曳,乖乖坐唔出聲上堂喺我心目中亦都唔代表係好。

正如這一代仍有人繼續讚成棒下出孝子,嚴師出高徒。
小朋友成材可以有很多方法,但呢種虐待嘅情況下成長而有成就我係點樣都唔贊同。
就係每個父母都有自己嘅觀點同角度。

mandy_ng207 發表於 20-9-30 16:20

其實家長嘅理念好重要……家長buy邊一套,就會入邊一類 ...

完全同意,有人話揀學校要啱小朋友,但點樣係啱都係睇家長理念,比如都係內向小朋友,有人話乖啱傳統,有人話要讀IS培養自信同表達。

deco99 發表於 20-9-30 07:32
心平氣和探討,唔使話得罪,我完全同意你講「本地制課程就係本地制課程」,同IS係兩樣嘢,只係話有哋學校 ...

在教育階段中,最重要係學前教育及小學教育,唔係好似你講到無乜所謂。如果你係教育界返工,是否真正從事教育工作,對教育有認識?如果有人話,我係會計師樓返工, 唔通佢一定識會計稅務? 我係醫院返工, 唔通佢一定識醫學?

雖然,無一個學制係完美,但填鴨式,著重背誦,抄寫,默書考試,分數競爭嘅制度係肯定過時,根本唔係為咗小朋友好。

好多人有一種功利心態,覺得最緊要係讀邊間大學畢業最重要,認為只要拎住名校畢業證書就一世無憂。 所以,覺得幼稚園小學無乜所謂,其實呢D 人不懂教育,不懂兒童心理。

其實萬丈高樓從地起,地基好重要。

讀 IS 唔一定係富貴,有錢人都未必捨得俾仔女讀 IS。 St Paul co-ed, DGS, DBS, St Paul Covent, etc 仲多有錢家庭。

俾仔女讀 IS嘅家長,係有一種教育理念,有一種要求。

mandy_ng207 發表於 20-9-30 16:20

其實家長嘅理念好重要……家長buy邊一套,就會入邊一類 ...
家長有自己理念及偏好,但香港家長之間太多比較及競爭。

一個例子。有朋友嘅女讀一條龍幼稚園已經被覺得跟唔上,遇上惡老師,經常話唔想返學,勉強升上原校小一,課程又趕,基礎打唔好,又遇到要求高老師,孩子覺得壓力大。 最後,孩子發現有恐懼,要睇輔導。

家長理念係一面,小朋友情況又係另一面,兩者要互相配合,大家先會開心。

Osiana 發表於 20-9-30 19:35
家長有自己理念及偏好,但香港家長之間太多比較及競爭。

一個例子。有朋友嘅女讀一條龍幼稚園已經被覺得跟 ...

香港人本身好鍾意比較 如果間IS多香港人 唔多唔少都會有比較 但因為升學無咁大壓力 就少左樣學術比較

你講呢個例子係LS都好common下

IS都有學業壓力 只係係佢地大啲 比較能handle壓力既年紀先開始 咁其實係符合心理發展 受壓能力同學習動機等 都需要年月去發展同培養

只能說 LS係提早谷谷谷 呢個過程會誤左好多大好少年

前幾日睇陳美齡既一個訪問 佢話香港既教育制度仲停留係考狀元既level 好可悲
我自己都明白 亞洲,中國同香港都係比較少天然資源 因為資源同工種係比較少 所以學術競爭就比較大