用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歳初學音樂
go

[音樂] 4歳初學音樂

唔知俾佢學咩先?第一步應該點入門?有冇油尖旺紅磡好琴行或老師介紹?打鼓/小提琴/鋼琴

kamkambeibei 發表於 20-9-24 19:22
唔知俾佢學咩先?第一步應該點入門?有冇油尖旺紅磡好琴行或老師介紹?打鼓/小提琴/鋼琴
...
我個剛4歲學琴, 學左一年, 都係培養興趣為主。你預左要陪佢練琴。

kamkambeibei 發表於 20-9-24 19:22
...
先決定要讓孩子學甚麼、讓她/他進行學習、留意遜度和興趣是否符合、幾個月內好好找尋理想老師讓她/他學上去.....
好好好陪伴上堂和安排每天練習、未來的時間柦當長遠呀。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

謝謝心得(emoji)

qpalzm 發表於 20-9-26 20:55
我個剛4歲學琴, 學左一年, 都係培養興趣為主。你預左要陪佢練琴。

咁咪三歲開始學?三歲小朋友可以吸收到嗎?
我仔三歲,學完我怕佢都忘記咗,唔識回來練,家長點輔助佢學?

smilesmilefan 發表於 20-10-7 22:50
咁咪三歲開始學?三歲小朋友可以吸收到嗎?
我仔三歲,學完我怕佢都忘記咗,唔識回來練,家長點輔助佢學? ...
剛4歲學, 兒家5歲了
3歲我覺得太細, 最主要絕大部份小朋友係呢個歲數專心唔到咁耐去練琴, 而且要睇譜都有難度, 一般小朋友我覺得4歲已係最細年紀開始學了。

睇小朋友本身是否中意,中意的三歲半都可以自己主動彈琴,一日自己開琴幾次

LeeCC 發表於 20-10-8 19:23
睇小朋友本身是否中意,中意的三歲半都可以自己主動彈琴,一日自己開琴幾次 ...
唔講special case,我相信大部份3歲小朋友都唔會
同埋講真, 絕大部份人早半年學個個成效, 真係唔大, 遲D好可能一個月已經追返

培養音樂興趣有好多方法, 3歲我覺玩樂中學習好過去練琴

因為屋企有哥哥姐姐學琴,細妹好想學,所以3歲就開始學。4歲應該可以更多選擇。

回覆樓主:

我女3歲7個月開始學,教睇譜教到噴哂血。但佢真係好鐘意彈琴,同佢講遲d再學,佢唔制。我宜家都好後悔咁早比佢學。。。

fibe0313 發表於 20-10-15 11:16
我女3歲7個月開始學,教睇譜教到噴哂血。但佢真係好鐘意彈琴,同佢講遲d再學,佢唔制。我宜家都好後悔咁早 ...
雖然最初學的時候可能吸收慢D,但如果小朋友真的喜歡,就俾佢hea住學
我小朋友三歲五個月開始學,最初老師都hea我既,小朋友學左幾個月,已經會靠記憶彈曬幼稚園唱過聽過的歌,電視廣告歌,我俾譜老師,想老師執下小朋友錯處,老師竟然答我,我只係會跟歌書教,其他野唔教,所以轉老師

第二個老師,肯教我俾的譜,佢打開譜試彈,竟然手震,仲sight read錯好多音,而家回想起,都奇怪佢個八級點考返來?

再轉老師,終於搵到個滿足到小朋友需求的老師

我後悔最初只係求其系樓下琴行搵個姐姐教,無認真去搵個好老師

LeeCC 發表於 20-10-15 17:44
雖然最初學的時候可能吸收慢D,但如果小朋友真的喜歡,就俾佢hea住學
我小朋友三歲五個月開始學,最初老師 ...

你覺得好老師應該係點呢?我自己都好confused (emoji)

fibe0313 發表於 20-10-16 10:47
你覺得好老師應該係點呢?我自己都好confused (emoji)
了解小朋友強弱項,性格,有方法令小朋友學習