用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
樓主: sunny.moon
go

[英國] 寄 speed post 去英國   [複製鏈接]

bbiloveu 發表於 20-9-27 07:59
想請問大家,其實寄乜野物品去UK要俾税?我只打算寄一些即沖飲品: 清熱酷、菊花晶、五青汁等,佢地會唔會當 ...

https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty

想請問大家,其實寄乜野物品去UK要俾税?我只打算寄一些即沖飲品: 清熱酷、菊花晶、五青汁等,佢地會唔會當 ...

你寄這類野,我寄過2次,無打過稅。我每次都係寫Gifts, snacks, 並且銀碼寫細d, 唔好多過£39。

感謝大家回覆,原來egg and dairy product都唔得,咁零食駛唔駛寫明係vegan snack呢

ema 發表於 20-9-26 21:17
回覆 sunny.moon 的帖子

未出事但相信英國海關唔會信parcel只值39 pounds.  因是10kg limit parcel box ...
是不是不好用10kg limit parcel box? 雖然價值 below 39 pounds(杯麵,snacks...), weight also below 10KG.
也是第一次使用speed post.Thanks.

Owl2014 發表於 20-9-27 10:25
是不是不好用10kg limit parcel box? 雖然價值 below 39 pounds(杯麵,snacks...), weight also below 10KG ...

我都係新手暫時分享唔到你! 如果我醒D就分幾次寄用細箱起碼冇咁起眼!

TTEE1819 發表於 20-9-27 08:34
你寄這類野,我寄過2次,無打過稅。我每次都係寫Gifts, snacks, 並且銀碼寫細d, 唔好多過£39。
...

請問你護膚品纸面膜有冇寄過? thx

回覆 sunny.moon 的帖子

Thanks, let's learn together : )
Add Oil : )

sunny.moon 發表於 20-9-27 10:30

洗面膏和紙面月莫,我也寄過,不過不能寄 liquid 的物品,因此skin toner 就唔寄得。
另外食物方便就不用特別去,寫「 vegan snack」,只要寫 snack 就ok。
最緊要寫清楚寄物品總價值不能超過 £ 39 or HKD $390 ,就ok。如果你寄物品,最好折包裝,再寫 old ⋯⋯ ,就安全d。
當然他們也會估價,最後要唔要打稅,就睇你好唔好彩。不要寄太多口罩,最好折盒改用膠袋裝好。因為英國一盒口罩差唔多£2x ,所以寄太多就一定打硬稅。

回覆樓主:

最好叫你女兒在 Boots 找適合自己用護膚品,一來英國可以平價買到來至歐洲護膚產品,真的平過香港好多。二來是不用寄過去英國,因為護膚產品比較重磅,長時間咁樣寄,郵費都幾可觀。

angelleungyp 發表於 20-9-27 13:00
洗面膏和紙面月莫,我也寄過,不過不能寄 liquid 的物品,因此skin toner 就唔寄得。
另外食物方便就不用 ...
洗頭水護髮素我寄過,我仲寫得清清楚楚係洗頭水,萬寧果D洗頭水套裝,我仔話用唔慣英國牌子,我寄e express ,再加零食同lotion ,A4紙打印出來,所以海關一定知道我入面係乜,我當時就填£25,so far 好顺利送到宿舍。

bbiloveu 發表於 20-9-27 09:36
感謝大家回覆,原來egg and dairy product都唔得,咁零食駛唔駛寫明係vegan snack呢 ...
唔使,寫snack已經得,拿,我又寄過幾件鳳梨酥,牛奶糖,啫喱,細包蝦條,又加D文具,又有快熟通心粉同超力銀絲米粉,咪寫零食同文具囉,2kgs 貨價£20 .

sunny.moon 發表於 20-9-26 18:16
請問是肯定要俾? 如是唯有等信,通常畀完錢幾多日送件? thx
你寫貨價超過£39既,幾乎唔會走鷄唔使比。唯有等令千金/公子收到信後比個號碼你,你比左錢佢地翌日就放行,跟著送去目的地最近既郵局,之後再派件,2-3日可以收到。我估稅金加手續費無100都要80。

這類野,無寄過。amazon有紙面膜wow,你可以看看有無你要的牌子,有好多歐洲牌子。

yuyueng 發表於 20-9-27 13:40
唔使,寫snack已經得,拿,我又寄過幾件鳳梨酥,牛奶糖,啫喱,細包蝦條,又加D文具,又有快熟通心粉同超力 ...

我都是記咁上下食物,我都係咁寫, 交具、 零食。

angelleungyp 發表於 20-9-27 13:08
最好叫你女兒在 Boots 找適合自己用護膚品,一來英國可以平價買到來至歐洲護膚產品,真的平過香港好多。二 ...

無錯無錯,護膚和和面膜在英國仲平過香港,我次次去英國都買回港用。所以,可以在英國買,唔洗寄。

唔寄得既野唔好寄,其餘係貨價問題,大前提唔好超過£39 , 一般寄零食、文具無問題,我寄過西裝同鞋,寫舊衣物、舊鞋,咁當然摺埋唔似新買既,唔係咩名牌野OK既。

我又寄過,我仔話用開Fancl 乳液、Ipsa 洗臉同萬寜去荳臉膜,我照填facial cleaner 同lotion 又無事,我次次都係用e express ,因為佢最平又算快,舊年真係5日左右就到,而家要接近三星期。

回覆樓主:

寄飯煲要打稅?

katrinafu 發表於 20-9-27 13:49
我都是記咁上下食物,我都係咁寫, 交具、 零食。
文具零食真係百搭野,本身真係唔係咩貴價野,又可以重重地,合情合理。

bau 發表於 20-9-27 14:01
寄飯煲要打稅?
飯煲AMAZON 買好平,大約£30-40已經大把選擇,今日order 快既翌日出貨,好過香港寄,又怕佢唔信under£39。
‹ 上一主題|下一主題