用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
樓主: sunny.moon
go

[英國] 寄 speed post 去英國  

bau 發表於 20-10-3 21:55
回覆 vnice 的帖子

debit card 好似香港八達通的用, 好多地方都接受, 提錢反而除citibank櫃員機外要俾char ...

我問過Citibank,有CS答我有Citibank MasterCard 或Cirrus,都唔洗俾charges,但開户口果個CS又話要,攪到我好亂。
請問知唔知個charges幾錢呀?

請問想寄兩枝濕疹液30ml裝在滴管小玻璃樽 類似精華液樽, 如果混在小食內可否寄到呢? 請問有冇人寄過液態成功呢?

rks321 發表於 20-10-6 09:52
請問想寄兩枝濕疹液30ml裝在滴管小玻璃樽 類似精華液樽, 如果混在小食內可否寄到呢? 請問有冇人寄過液態成 ...
你寫清楚液體係咩就可以了, 同埋最好用膠樽仔,  唔好用玻璃樽,  我都試過用膠樽仔寄液體, 成功寄到去目的地.
郵局話最好寫明你有液體寄, 同埋寫明液體是甚麼, 因為你如果冇寫明有液體寄而過 X 光照到有液體既話, 郵局有可能會 reject.

回覆 過客 的帖子

謝謝你詳細回答, 請問你大約寄幾多ml 左右

過客 發表於 20-10-6 10:27
你寫清楚液體係咩就可以了, 同埋最好用膠樽仔,  唔好用玻璃樽,  我都試過用膠樽仔寄液體, 成功寄到去目的地 ...

rks321 發表於 20-10-6 16:45
回覆 過客 的帖子

我是寄消毒搓手液 30 ml 同埋沖涼液.

過客 發表於 20-10-6 17:06
我是寄消毒搓手液 30 ml 同埋沖涼液.
謝謝

skincare寄得嗎? 我好叫我寄藥膏同止痛貼, 可以嗎?

bau 發表於 20-10-6 22:11
skincare寄得嗎? 我好叫我寄藥膏同止痛貼, 可以嗎?

寄得,我大女剛收到我寄的200ml左右化妝水..我箱內仲有冬姑紅棗、湯料等等...表面例牌寫 snacks and stationery....都係例牌值 HKD200

想問寄野去英國最快係唔係DHL(1week)?其次是郵局speedpost(2-3weeks),
最慢是e-express(4-6weeks)?

請問有無價錢link呀?

beauty 發表於 20-10-8 05:35
想問寄野去英國最快係唔係DHL(1week)?其次是郵局speedpost(2-3weeks),
最慢是e-express(4-6weeks)?

最快係FedEx IP(2-3)送到,但價錢比較貴,最近TNT做緊折扣,我昨日寄左1箱3kg舊冬天衫比阿仔,運費590,預計派送為明天6點前,見貨物狀態昨晚已飛,希望清關順利準時到達,你可以去spaceship hk入資料查吾同快遞運費同時間,speedpost都查到。

chriwily 發表於 20-10-8 08:51
最快係FedEx IP(2-3)送到,但價錢比較貴,最近TNT做緊折扣,我昨日寄左1箱3kg舊冬天衫比阿仔,運費590,預 ...

請問可否講下 流程,謝謝

SmileSmileSmile 發表於 20-10-8 09:01
請問可否講下 流程,謝謝

https://spaceship.hk 你可以參考這裡面的教學流程
一般流程係先選目的地,選貨物類別,入箱尺寸或重量,按報價選擇所需快遞公司,填收件同目的地地址,填貨物資料同價值,預約上門收件時間,付款,最後列印waybill待收件時交對方。

chriwily 發表於 20-10-8 09:30
https://spaceship.hk 你可以參考這裡面的教學流程
一般流程係先選目的地,選貨物類別,入箱尺寸或重量, ...

謝謝幫忙

chriwily 發表於 20-10-8 08:51
最快係FedEx IP(2-3)送到,但價錢比較貴,最近TNT做緊折扣,我昨日寄左1箱3kg舊冬天衫比阿仔,運費590,預 ...

請問你寄邊間我上星期寄 fedex 特快,衫褲實重 3kgs,  客服話體積計5.5 kgs 收$1100.0!
我入大 FedEx 大膠袋寄, 借公司戶口已經有65折!!搶錢!

sunny.moon 發表於 20-10-8 11:24
請問你寄邊間我上星期寄 fedex 特快,衫褲實重 3kgs,  客服話體積計5.5 kgs 收$1100.0!
我入大 FedEx 大 ...

TNT Express
FedEx IP 3kg 價錢係$981

回覆 beauty 的帖子

今年年頭(2月左右)我在郵局寄過一種係幾日記收到,有簽收記錄的,但唔肯定係唔係speedpost

回覆 NicolaLee 的帖子

什麼charges? 只是不是在citibank的櫃員機取錢有charges

wloi 發表於 20-10-5 23:49
30kg, 你個女拎上房都好艱難。

我 28/9寄d 湯料比大女,寫 HKD200,見今日status係已離開海關...我估應該 ...

請問你寄以上物品 speedpost 都順利過關?? 我 6 Oct 寄出 小量零食、量護膚品,今日仲顯示處理中成10日冇郁過 ……唉!? 請問有冇JM 都係咁冇喐過?

回覆樓主:

其實要添衣呀,零食飲品文具什至杯麵都可在英國網購,快靚正,也免除過額打稅風險,我網購過數次衣物,食品,甚至藍球都網購過,快靚正