用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
樓主: sunny.moon
go

[英國] 寄 speed post 去英國  

yuyueng 發表於 20-9-27 14:09
飯煲AMAZON 買好平,大約£30-40已經大把選擇,今日order 快既翌日出貨,好過香港寄,又怕佢唔信under£39 ...

巳買了因英國買的好大個(emoji)

bau 發表於 20-9-27 14:11
巳買了因英國買的好大個(emoji)
Amazon 好多1-2人電飯煲喎,0.3L / 0.5L 都有,你要寄可以試試寫mini rice cooker £30 , 因為英國都係賣呢個價錢。

回覆 yuyueng 的帖子

早知早D上來問唔駛蹝錢又頭痕

除非英國買唔到,我才會寄。有些物品英國直接買,平過香港值錢加郵費呢!
英國很多東西真的平過香港很多呢!

angelleungyp 發表於 20-9-27 14:52
除非英國買唔到,我才會寄。有些物品英國直接買,平過香港值錢加郵費呢!
英國很多東西真的平過香港很多呢 ...

尤其歐洲牌子護膚品 , 本來想香港買帶去英國用 ,上去Amazon UK 睇睇價錢 平香港1/2 到 1/3 , 咁就直接網訂送去學校。

回覆樓主:

另外你們常常寄即食麵或韓國麵,可以去英國網上starrymart or SeeWoo express 一箱咁買,可能與香港價錢加郵費的價錢差不多呢!而且 starrymart 有很多韓國麵和零食選擇。
英國有些物品打了20% VAT ,價錢都平過香港呢!

yuyueng 發表於 20-9-27 14:01
我又寄過,我仔話用開Fancl 乳液、Ipsa 洗臉同萬寜去荳臉膜,我照填facial cleaner 同lotion 又無事,我次 ...

寄幸福傷風素等成藥又可唔可以?如果可以是否寫medicine ?

sumyee 發表於 20-9-27 17:03
寄幸福傷風素等成藥又可唔可以?如果可以是否寫medicine ?

我試過幾次折盒和零食糖放在一起寄,ok過關。 不過我只是寄一兩盒啫,我妹妹也試過沒有折盒去寄,也ok都收到。

angelleungyp 發表於 20-9-27 17:12

我試過幾次折盒和零食糖放在一起寄,ok過關。 ...

打算寄1盒,如填medicine 驚俾學校沒收

sumyee 發表於 20-9-27 17:46
打算寄1盒,如填medicine 驚俾學校沒收

我沒有在在郵包上寫 medicine,我當糖咁樣寄過去。

sumyee 發表於 20-9-27 17:03
我未試過寄必利痛幸福傷風素,但試過寄拆左紙盒既連花清瘟膠囊,拆左盒似餅乾,我混左2盒入D零食度咋。

yuyueng 發表於 20-9-27 18:53
我未試過寄必利痛幸福傷風素,但試過寄拆左紙盒既連花清瘟膠囊,拆左盒似餅乾,我混左2盒入D零食度咋。 ...

唔係好明, 拆左盒唔係睇到係膠囊?點解似餅乾? 係咪我買錯

angelleungyp 發表於 20-9-27 15:51
另外你們常常寄即食麵或韓國麵,可以去英國網上starrymart or SeeWoo express 一箱咁買,可能與香港價錢加 ...

謝教路!呢兩間都係可英國直送嘅網購?thx

回覆樓主:

想問是否20磅is a Amazon uk free delivery?

hiddenhero 發表於 20-9-27 19:00
唔係好明, 拆左盒唔係睇到係膠囊?點解似餅乾? 係咪我買錯
...
我起北京同仁堂(萬寜一樣)買,拆左紙盒入面仲有錫紙包住,有D似一小包一小包果D餅乾(Edo 牌)好似,個錫紙包裝上又有字,我當時又混左起零食度,唔仔細望真係唔多覺。

喔喔喔, 你咁解好似我都係咁。 咁我買多兩包餅混埋一齊先, 下個禮拜隔離完可以去寄(emoji)(emoji)

bau 發表於 20-9-27 19:20
想問是否20磅is a Amazon uk free delivery?
唔一定,有D係有D唔係。

Sunny.moon,我自己訂過很多次的英國網上超市。
不過不是免費送貨,你要自己看清自己楚。
https://www.starrymart.co.uk/

http://www.seewooexpress.co.uk

https://www.orientalmart.co.uk/

TTEE1819 發表於 20-9-27 08:34
你寄這類野,我寄過2次,無打過稅。我每次都係寫Gifts, snacks, 並且銀碼寫細d, 唔好多過£39。
...

請問件數嗰欄點寫呢?謝謝
BOOBOO

phoebeso 發表於 20-9-29 15:15
請問件數嗰欄點寫呢?謝謝

昨天我只寫snacks,因為全部都係snacks。另有兩次寫過「snacks & stationery」。