用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
樓主: sunny.moon
go

[英國] 寄 speed post 去英國  

sunny.moon 發表於 20-10-20 18:45
今日 20 Oct 又寄左 speedpost 睇下日程又點郁?

我明天寄

我件speedpost ...7號寄,17號上機,今日英國時間下午3pm終於到左英國
今次教訓係,唔好懶,唔好怕拎籌,我女 d notes/口罩,都係寄 DHL/Fedex...其他野,可以試下寄 e-express...橫掂價錢同速度係無關係的

wloi 發表於 20-10-21 01:37
我件speedpost ...7號寄,17號上機,今日英國時間下午3pm終於到左英國
今次教訓係,唔好懶,唔好怕 ...

想問拎什麼籌?

longlokma 發表於 20-10-21 01:43
想問拎什麼籌?

我8月寄口罩去英國同美國,用 DHL(因為無speedpost)...都要早上佢開鬥時去排或者拎籌,一排就兩三個鐘。下晝唔好想有得walk in寄,因為上午已派完籌。職員話處理唔到咁多。宜家唔知仲要唔要咁樣做。個時係要請假去寄。所以郵局係方便好多的。

wloi 發表於 20-10-21 01:48
我8月寄口罩去英國同美國,用 DHL(因為無speedpost)...都要早上佢開鬥時去排或者拎籌,一排就兩三個鐘。下 ...

啊,原來係咁 多謝回覆

wloi 發表於 20-10-21 01:48
我8月寄口罩去英國同美國,用 DHL(因為無speedpost)...都要早上佢開鬥時去排或者拎籌,一排就兩三個鐘。下 ...

昨天路過上環DHL唔見人龍,3月我都排過差不多3個鐘

大家d speedpost最近 turnaround time 點呀?我女又發現漏野在家,又要寄,當然順便寄埋其他野?shampoo同 honey係咪可以寄?

wloi 發表於 20-10-26 20:48
大家d speedpost最近 turnaround time 點呀?我女又發現漏野在家,又要寄,當然順便寄埋其他野?shampoo同  ...

大約十日

我16號寄speedpost, 英國26號終於收到了

大家d speedpost最近 turnaround time 點呀?我女又發現漏野在家,又要寄,當然順便寄埋其他野?shampoo同  ...

22/10 在中環郵政局總局寄Speedpost, 26/10到了英國,現在27/10零晨已經In delivery depot , 今日稍後應該out for delivery, 好快。 

llmom 發表於 20-10-27 08:32
22/10 在中環郵政局總局寄Speedpost, 26/10到了英國,現在27/10零晨已經In delivery depot , 今日稍後應該 ...

20 Oct 寄仲係已離開投寄地!

sunny.moon 發表於 20-10-27 08:37

你唔耐喎,我包裹14/10話已離開香港,到今日仲未到英國

sunny.moon 發表於 20-10-27 08:37

有沒有在 parcelforce.com search ?

longlokma 發表於 20-10-27 08:42

longlokma 發表於 20-10-27 08:42

我有2個包話19/10離開香港未有消息,我用e-Express

llmom 發表於 20-10-27 08:44

有同郵局一樣!

sumyee 發表於 20-10-27 11:22
我有2個包話19/10離開香港未有消息,我用e-Express

e express 同 speedpost 唔同架!!e 寄費用平D!

sunny.moon 發表於 20-10-27 11:30
有同郵局一樣!

我用香港郵政萬用箱,唔知有冇分別!

sunny.moon 發表於 20-10-27 11:32
e express 同 speedpost 唔同架!!e 寄費用平D!

我知, 咁speedpost預一個星期到,E express預要三星期都算合理吧? 因為費用都係差唔多三倍。 我郵寄開始計到依家已經三個星期, 由出發海外計已經兩個星期了,真是

如果用speedposts 係安全可靠, 咁畀三倍價錢都叫值得, 但係依家似乎兩樣都係等運到~ 下次真係考慮用spaceship算了

我10月10日用speedpost 寄,23日才顯示離開投寄地,今日仍然是這個status! 激死人。我另外10月17用DHL 寄相同東西(口罩),20號已經到達我朋友家中。