用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學,有發展遲緩
go

小一入學,有發展遲緩 [複製鏈接]

我女今年5歲8個月,佢有發展遲緩1年,理解同表達能力都好差,而加懷疑佢仲有過度活躍,我想問佢適合活動教學定係小班教學?48網有邊間岩佢多啲?係比較少功課,同埋有言語治療心理學家既學校?我母校就讀迦密梁省德學校,我老公就觀塘官立小學,定係揀番呢2間?幫幫手!!
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

Heidi_Kwan 發表於 20-9-24 13:35
我女今年5歲8個月,佢有發展遲緩1年,理解同表達能力都好差,而加懷疑佢仲有過度活躍,我想問佢適合活動教 ...
小班教學老師關顧會多 d

你想知道心儀學校對 SEN 學童既支援, 可以睇返校務報告, 入面會提及支援事項

好似我囡小學咁 (佢畢左業好耐), 校務報告係有列出黎幾多學生接受緊邊類形服務, 對家長黎講可以作為參考

基慧小學2018-2019年度周年校務報告

P.12 (七) 我們對學生成長的支援
P.35 校本言語治療計劃年終檢討報告

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我女今年5歲8個月,佢有發展遲緩1年,理解同表達能力都好差,而加懷疑佢仲有過度活躍,我想問佢適合活動教 ...
想當年.........我都懷疑我囡係 SEN, 係搵小學時參考埋小學概覽入面既資料, 睇返學校已受訓特殊教育老師有幾多 %, % 少既真係唔敢揀

觀塘官立小學

學歷及專業培訓 (佔全校教師人數%)
教育文憑 :                                                        100%
學士 :                                                        100%
碩士、博士或以上 :                                                        16%
特殊教育培訓 :                                                        51%

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

so 即是e加k3 2011 年上小一?
以前大概呢個時候不同的機構如協康、聖雅各會有些sen 選校講座,但疫情下唔知今年搞唔搞,最好打去問下。就算你冇打算去sen support 好的學校,知多d都好,因爲除了老師培訓,上課摸式都有分別

醒目開學勳章 王國長老

快望左, 兩間都係小班教學

睇支援觀官小好好多, 希望有現就讀家長答到你

小學概覽 - 觀塘官立小學

觀塘官立小學學校報告(2018-19)

P.24 開始講

支援服務
1.課堂支援
1.1協作課/雙班主任制
- 把每級需支援學生集中編配於兩班,並減少班上人數,集中投放資源。
- 安排學習支援助理進行協作教學,提供即時課堂支援。全校十五班,約374學生受惠。
- 學習支援助理亦會就學生課堂表現定期與家長溝通,加強家校合作。
- 實行雙班主任制,加強情緒社交培養,有助照顧個別差異。

專業支援
3.1言語治療服務
- 駐校言語治療師在預防、治療及提升層面向學生、老師及家長提供支援。
3.2校本心理服務
- 校本心理學家共駐校20天,駐校期間提供之服務包括:個案評估、小一及早識別、參與家長及老駐校師會議、出席個別學習會議及為教師舉行兩次的工作坊,主題為「老師面對的挑戰及如何提升人心理健康」講座及「如何支援有自閉症學生」工作坊。

小學概覽 - 迦密梁省德學校

迦密梁省德學校2018至2019年度學校報告

P.16 支援方面講得好概括,

miriam 發表於 20-9-24 13:54
小班教學老師關顧會多 d

你想知道心儀學校對 SEN 學童既支援, 可以睇返校務報告, 入面會提及支援事項

可以係邊到睇?校網?

MrBeast 發表於 20-9-24 14:21
so 即是e加k3 2011 年上小一?
以前大概呢個時候不同的機構如協康、聖雅各會有些sen 選校講座,但疫情下唔 ...

而加k3,下年小一,但係因為時間緊迫…得番天日1日時間交表

miriam 發表於 20-9-24 15:04
快望左, 兩間都係小班教學

睇支援觀官小好好多, 希望有現就讀家長答到你

甘除左呢2間,以48網黎講仲有冇其他小學?因為我驚佢跟吾上…佢而加連k2功課都仲未做完。。

醒目開學勳章 王國長老

Heidi_Kwan 發表於 20-9-24 22:50
可以係邊到睇?校網?
校網內既校務報告可以睇到

小學概覽

醒目開學勳章 王國長老

Heidi_Kwan 發表於 20-9-24 22:57
甘除左呢2間,以48網黎講仲有冇其他小學?因為我驚佢跟吾上…佢而加連k2功課都仲未做完。。
...
48 網真係唔熟, 只係按你講個兩間睇左資料, 真係唔好意思....

醒目開學勳章 王國長老

Heidi_Kwan 發表於 20-9-24 22:57
...
唯一可以講秀茂坪天主教小學唔好揀, 朋友教過頂唔順走左

‹ 上一主題|下一主題