用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 從英國抵港需持病毒陰性證明
go

[英國] 從英國抵港需持病毒陰性證明  

10月1日開始,從英國抵港需持新冠病毒檢測陰性證明。

阿仔10月 term break 返香港,係咪出發前喺英國睇醫生攞證明先?

應該出發前幾多日做呢?

Thanks

keibri 發表於 20-9-24 10:24

阿仔10月 term break 返香港,係咪出發前喺英國睇醫 ...
我個仔都係10月term break返,已經要預隔離14日,而家仲要介埋檢測,唔通要請假提早回港?

請問有冇人知邊度有得做test?我陪仔去開學,10月先返呀

20020116 發表於 20-9-24 10:31

咁大劑,我都陪個女去開學,我要想下跟唔跟去

wloi 發表於 20-9-24 10:33
咁大劑,我都陪個女去開學,我要想下跟唔跟去

第一年,又有好多嘢諗住去到先添置,唔跟去我個仔唔知掂唔掂?!

阿仔10月 term break 返香港,係咪出發前喺英國睇醫 ...

請問那看到?

poonseelai 發表於 20-9-24 10:46
請問那看到?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200924/bkn-20200924100301600-0924_00822_001.html

poonseelai    發表於 20-9-24 10:49

20020116 發表於 20-9-24 10:31

https://privateharleystreetclinic.com/products/covid-19-test?gclid=CjwKCAjw5Kv7BRBSEiwAXGDElVfG-rI7tTx4CMhSDtKMV9mVb2ekIAFHYmLbBUh5Jqhb5ZekZ537sBoCas4QAvD_BwE
https://www.thelondongeneralpractice.com/fit-to-fly/

網上找到

回覆樓主:

消息指政府列英國為高風險地區 下月起抵港需持健康證明

https://std.stheadline.com/realtime/article/1381218/即時-港聞-消息指政府列英國為高風險地區-下月起抵港需持健康證明

20020116 發表於 20-9-24 10:43
第一年,又有好多嘢諗住去到先添置,唔跟去我個仔唔知掂唔掂?!
我女都係,我仲買左好多野比大女,因為兩個人可以帶成6個suitcase...一陣問下大女點睇,會叫佢book city to city transfer...同呀妹去大學又或者呀妹自己去開學(因為大女回程變左要自己搭火車,都高風險)..掂唔掂。
帶比大女的東西可能要寄,得3隻suitcase,要主力要放呀妹的東西。

要72 小時先有效。 同埋好似係計攞樣本時間唔係計出報告時間。 所以好緊張的。 政府既好難約, 出報告時間亦無保証, 睇怕你要搵定私家啦。

20020116 發表於 20-9-24 10:43

唉,我們都一樣。

wloi 發表於 20-9-24 10:52
我女都係,我仲買左好多野比大女,因為兩個人可以帶成6個suitcase...一陣問下大女點睇,會叫佢book city to ...

麻煩你,如有資料,例如如何寄物資、或邊度做檢測之類嘅消息,講分享一下,我都plan緊應該點做?!

我今曰跟孩子飛,頭痛中!

聽朋友講,有健康証明,回港後仲要酒店隔離14日

JVC2002 發表於 20-9-24 11:17
我今曰跟孩子飛,頭痛中!

你計劃幾時返?早啲返得唔得?

20020116 發表於 20-9-24 10:58
麻煩你,如有資料,例如如何寄物資、或邊度做檢測之類嘅消息,講分享一下,我都plan緊應該點做?!
...

我網上搵到幾間,send email 去問,可唔可以証明到佢係香港政府認可..等等..等佢地覆左再 post.
我本來係星期1走,咁有72小時限制,咁要改weekday或星期6走。仲要 book酒店,我見酒店都難book,唔想住離家太遠的酒店

一定唔好想用免費的 NHS, 因為只會SMS你個結果,不合用

有樣我覺得一定要買,就係曬衫架,放自己房。我女讀中學時都有用,洗完就放房內乾,唔用乾衣機,時間太耐。去Amazon 訂

回港後仲要有酒店booking証明,一定要酒店隔離,唔可以家居隔離。真係要考慮term break 返唔返來

酒店check in是否要夠18歲?如果安排到做test, 也要問酒店可唔可以家長check in

1)一份由化驗所或醫療機構發出的中文或英文報告,當中載有相關到港人士姓名(所載有的姓名須與相關到港人士的有效旅遊證件所示姓名相同),並顯示以下資料:
2)相關到港人士已接受一項2019冠狀病毒病核酸檢測,而檢測樣本是在飛機的預定起飛時間前72小時內,取自相關到港人士的;
對該樣本進行檢測的是2019冠狀病毒病核酸測試;及
相關到港人士的2019冠狀病毒病的檢測結果呈陰性;及
如相關報告並非採用中文或英文或並無載有上述所有資料,需額外提交一份由該化驗所或醫療機構發出的中文或英文確認書,載有相關到港人士姓名(所載有的姓名須與相關到港人士的有效旅遊證件所示姓名相同)的及全部上述資料,與報告一併呈交;及
3) 一份中文或英文的證明文件,以顯示該化驗所或醫療機構屬ISO 15189認可,或獲所在的地方的政府的有關主管當局承認或核准;及
4) 相關到港人士在香港酒店預訂房間的中文或英文確認書,其租住期間為自相關到港人士抵達香港當日起計的不少於14日。

大家要準備好, 真係少一分文件都唔出登機證架。 因為航空公司會被罰。