用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 從英國抵港需持病毒陰性證明
樓主: keibri
go

[英國] 從英國抵港需持病毒陰性證明   [複製鏈接]

ema 發表於 20-9-24 20:37
回覆 hiddenhero 的帖子

我指十月想boarding house 照開,學校話考慮中

你搵多d 爸爸媽媽寫電郵比學校啦。 我地個時都係咁要求, 學校最後都妥協。 有用架。

wloi 發表於 20-9-24 11:21
我網上搵到幾間,send email 去問,可唔可以証明到佢係香港政府認可..等等..等佢地覆左再 post.
我本來係 ...

有冇centre有回覆?我原本星期六上機,而家都唔知好唔好cancel

回覆 20020116 的帖子

我問緊呢間...
https://vivoclinic.com/shop/pcr-travel-test-london/

呢間好多city都有clinic
我最弊係星期1走,要搵間星期5做星期6有 report 的 clinic

我睇緊d hotel...d房細到連寫字桌都無,真係唔知點住 14日 work from hotel

我呢,我大女話倫敦好安全,我老公叫我照去,佢唔放心個細女自己開學...宜家反而係我女讀大學的city有爆發,因為有學生開地下 party... 如果學校無表態,都會照飛

回覆樓主:

我仔佢舍監和太太都係同一起在學校教書和住,連佢地兩子女都係在讀,所以10月term break 我們在暑假學校開會時巳講可留校,費用也實惠,但12月假期太長,我不用上班的,講真如果學校肯比我做家長義工去照顧若干數量海外生,我肯㗎,比我住入佢哋宿舍就得㗎啦。

wloi 發表於 20-9-24 21:49

我問緊呢間...

你張機票可以改期嗎? 最好可以。 之前我見國內媽媽(中國當時已經要72 小時核酸報告), 佢預約做左, 但係report delay。 結果佢都係要改機票。

我問緊呢間...

可以同你pm嗎?

我問緊呢間...

我老公都話照去

hiddenhero 發表於 20-9-24 22:04
你張機票可以改期嗎? 最好可以。 之前我見國內媽媽(中國當時已經要72 小時核酸報告), 佢預約做左, 但 ...
要加錢,唔係我一早改左...我老公話,要去酒店隔離已經係 extra...就唔好搞機票...航空公司話有好多位,加錢就可以改,我係買左好抵的特價機票,原本日子的前後都無晒呢個class

wloi 發表於 20-9-24 22:07
要加錢,唔係我一早改左...我老公話,要去酒店隔離已經係 extra...就唔好搞機票...航空公司話有好多位,加 ...

可以加錢係一個option。 都係just in case。 英國化驗所一定都忙。 你又遇上週末。

回覆 cfs 的帖子

我女三月回來時住過,ok啦, 房間幾大, 不過阿女話床單上面有隻小蜘蛛 , 可能好耐冇人入住了 ~~ 但啲員工好有禮貌 ,好幫忙, 到亞女期滿離開酒店嘅時候,佢哋仲送咗張慰問卡比亞女~

Siuchoi 發表於 20-9-24 22:21
回覆 cfs 的帖子

我女三月回來時住過,ok啦, 房間幾大, 不過阿女話床單上面有隻小蜘蛛 , 可能好耐冇人 ...

請問是否住政府 on-list 的酒店?三月份時可以在家隔離,所以問問你。

回覆 dach 的帖子

我女就係十月中去 Newcastle 呀!

回覆 ricenoodle 的帖子

當時我係打電話去中旅社問, 喺中旅社介紹的, 佢哋專門做疫情嘅旅客的。 喺大堂check in後, 員工便帶阿女去房間 ,屋企人就要離開。

Siuchoi 發表於 20-9-24 22:39
回覆 ricenoodle 的帖子

當時我係打電話去中旅社問, 喺中旅社介紹的, 佢哋專門做疫情嘅旅客的。 喺大堂c ...

當時阿女幾大? 佢酒店一個人隔離14 日心情有無起伏?

20020116 發表於 20-9-24 22:05
可以同你pm嗎?
好呀

cfs 發表於 20-9-24 16:53
你指香港果啲隔離酒店?如果係隔離酒店,我問左幾間,可以家長授權就13歲都住得,可以自己check in.不過要間間 ...

請問你問咗邊幾間?我問咗一間觀塘,一間荃灣,都話要16同18歲先可以自己入住

Siuchoi 發表於 20-9-24 22:21
回覆 cfs 的帖子

我女三月回來時住過,ok啦, 房間幾大, 不過阿女話床單上面有隻小蜘蛛 , 可能好耐冇人 ...
酒店係咪要book 14 晚而唔係 13晚,因為隔離係到最後一天午夜前?

回覆 wloi 的帖子

你囡不是已经入了大学嗎

佢 18歲啦, 尼14日佢不知幾開心, 日日hea日日打機

爭取到學校boarding 十月照開啦,但價錢未講,應該唔平,但無辦法校長反應算快
‹ 上一主題|下一主題