用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 從英國抵港需持病毒陰性證明
樓主: keibri
go

[英國] 從英國抵港需持病毒陰性證明  

ema 發表於 20-9-24 13:48
回覆 elysemama 的帖子

你們學校的boarding house 在十月half term break 都會keep open 嗎?我準備同學校 ...

我哋學校星期一剛通知家長有half term activity programme, 不過都幾貴下,而且我們已找了host family, 所以最初不打算參加。

不過現在見勢色不對,今早發了電郵問學校仲有無位,(名額60個),如果有位,會傾向留校,不去host family 了,冇位就冇計了!

過客 發表於 20-9-24 12:41
要在酒店隔離, 是否 1/10 起先生效?

想緊 !

longlokma 發表於 20-9-24 13:45
可以whatsapp 視象通訊嗎?
如果佢住boarding house, 你們去也不方便見面,學校亦未必歡迎visitors啊~
其 ...

學校話左12 月唔開放。 host family 之前問過唔prefer 12 月接待孩子(時間太長) 依家guardian 公司再問下先。
如果佢唔返來, 我地唔去, 米成大半年無得見?

視像成日講得幾句又斷線

hiddenhero 發表於 20-9-24 13:52
如果無covid 佢應該更享受。 佢參加好多活動。 依家都好多限制。 他老媽我已經天天睡不覺:think ...
唔好咁緊張啦,我個都係14,又係好問心影都唔見,不過真係小左好多活動, COVID19我地控制唔到平常心啦

elysemama 發表於 20-9-24 13:53
我哋學校星期一剛通知家長有half term activity programme, 不過都幾貴下,而且我們已找了host family,  ...

我仔half term肯定留學校了。

希望到12月英國唔左高危地區啦

hiddenhero 發表於 20-9-24 13:55
我仔half term肯定留學校了。

希望到12月英國唔左高危地區啦

係啦!其實有冇可能12月,英國疫情改善,改返唔駛酒店隔離,佢哋就可以回來放聖誕假

cfs 發表於 20-9-24 13:54
唔好咁緊張啦,我個都係14,又係好問心影都唔見,不過真係小左好多活動, COVID19我地控制唔到平常心啦:fortuna ...

最衰係我。 以前係身邊照顧得太好。 仲成日以為佢係bb(唔好鬧我)。 依家心靈就好大缺失

elysemama 發表於 20-9-24 13:57
係啦!其實有冇可能12月,英國疫情改善,改返唔駛酒店隔離,佢哋就可以回來放聖誕假:fortunate ...
Chances are slim.  It is expected that another wave will be coming during the fall/winter.

elysemama 發表於 20-9-24 13:57
係啦!其實有冇可能12月,英國疫情改善,改返唔駛酒店隔離,佢哋就可以回來放聖誕假:fortunate ...

希望班local 認真d 啦今次。 欸。

poonseelai 發表於 20-9-24 13:59
Chances are slim.  It is expected that another wave will be coming during the fall/winter.

都明白,其實有點妄想!

hiddenhero 發表於 20-9-24 13:59
最衰係我。 以前係身邊照顧得太好。 仲成日以為佢係bb(唔好鬧我)。 依家心靈就好大缺失
...
我好明,做媽媽都係咁,無事既放心放心

hiddenhero 發表於 20-9-24 13:30
如果到時仍然係高危地區, 可能我地過去陪下佢。 如果唔係分分鐘半年見唔到, 我可能抑鬱 ...

如果你不用上班,真係可以考慮飛過去陪佢。

cfs 發表於 20-9-24 14:07
我好明,做媽媽都係咁,無事既放心放心

多謝

TTEE1819 發表於 20-9-24 14:07
如果你不用上班,真係可以考慮飛過去陪佢。

要呀。 不過連埋聖誕加AL , 睇下老闆通唔通融咋。 最多多幾日no pay。 (我自己幻想)

hiddenhero 發表於 20-9-24 14:10
要呀。 不過連埋聖誕加AL , 睇下老闆通唔通融咋。 最多多幾日no pay。 (我自己幻想)
...

我都好想飛過去英國。往年我一年飛兩次探孩子,2020無飛過,AL多到滿瀉。

hiddenhero 發表於 20-9-24 13:54
學校話左12 月唔開放。 host family 之前問過唔prefer 12 月接待孩子(時間太長) 依家guardian 公司再問 ...

明白 如果你們過去而UK lockdown,酒店服務會有影響嗎?

TTEE1819 發表於 20-9-24 14:13
我都好想飛過去英國。往年我一年飛兩次探孩子,2020無飛過,AL多到滿瀉。
...

我唸著11 月頭搵我老細傾下咯。 比就人情, 唔比就道理。 再唔睇下羅盡可以幾多日, 計下時間返黎, 陪唔曬既話,餘下時間先睇下有無host。

longlokma 發表於 20-9-24 14:15
明白  如果你們過去而UK lockdown,酒店服務會有影響嗎?

我無打算住酒店。 租apartment or town house可以煮飯洗衫。 我見booking.com 大部分呢d 時間都available

hiddenhero 發表於 20-9-24 14:19
我無打算住酒店。 租apartment or town house可以煮飯洗衫。 我見booking.com 大部分呢d 時間都available  ...

I see...無論你哋點安排都好,祝你哋一切順利   

longlokma 發表於 20-9-24 14:26
I see...無論你哋點安排都好,祝你哋一切順利

多謝。 我地會努力加油