用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 從英國抵港需持病毒陰性證明
樓主: keibri
go

[英國] 從英國抵港需持病毒陰性證明   [複製鏈接]

lamb2003 發表於 20-10-26 11:40
請問有没有家長知道如果班機是下午4:30到港,檢測程序如何呢?完成機楊取樣本後,是否由政府安排送去指定的酒 ...
我上次下午一點到港, 做檢測, 然後等安排拎行李, 等車去酒店, 都總共搞左五個鐘, 第二日朝早十點左右通知結果。不過有朋友夜機到, 三個鐘搞掂, 所以都好視乎當日情況!

HeiHeiMa 發表於 20-10-26 13:04
我上次下午一點到港, 做檢測, 然後等安排拎行李, 等車去酒店, 都總共搞左五個鐘, 第二日朝早十點左右通知結 ...
謝謝資料!!

回覆 ElainAiolia 的帖子

請問有冇link?

lamb2003 發表於 20-10-26 11:40
請問有没有家長知道如果班機是下午4:30到港,檢測程序如何呢?完成機楊取樣本後,是否由政府安排送去指定的酒 ...

Rowena 之前講了,你睇番呢post 啦

不好意思,又想請教各位有經驗嘅媽媽

因學校突然話可以提早2星期回港,返到香港,呢2星期會安排佢 online上堂,機票同酒店已安排好,唯獨係於英國做檢測仲係有問題

原本 Heathrow 機場提供快速測試應該好開心,但因個仔 under 18,要揾 guardian 簽consent兼要等候結果,洗錢都唔緊要,最怕係到時如果得出係positive的話,而又離開咗學校,要緊急安排佢居住,怕有一定嘅困難。

而學校亦有提供到一間進行檢測嘅公司,叫做 Qured (https://qured.com/covid-19-testing),向佢哋購買檢測包,自行於校內做,再寄回去,而佢回覆佢嘅 lab 叫 Oncologica UK Limited (https://www.oncologica.com/),佢有 United Kingdom UKAS accredited (ISO15189) and United States CLIA certified laboratory.

我上你哋提供個 UKAS個網入面個 Medical Laboratories 係可以search 到呢間公司,咁係咪即係呢間公司符合上機資格呢,仲有無嘢再要留意?因連埋同學有3個要做,而我哋又係最早走,怕甩碌好麻煩。

始終我哋學校唔近倫敦,要安排做檢測比較麻煩。

呢間就係我係 UKAS search 到學校提供的

ElainAiolia 發表於 20-11-8 15:38
不好意思,又想請教各位有經驗嘅媽媽

因學校突然話可以提早2星期回港,返到香港,呢2星期會安排佢 online ...
打去航空公司問下呢間 Lab 符唔合唔香港政府要求....可以嗎?

我孩子在corona test centre 做

ElainAiolia 發表於 20-10-8 11:47
想問你哋學校係用邊間做檢測?想參考吓,我哋學校都講話如果香港學生返香港,有需要做檢測,可作安排,佢 ...

要問佢拿accreditation of certification

lwi 發表於 20-11-8 21:16

呢個要去倫敦做,都要揾guardian 幫手,要再度吓先

過客 發表於 20-11-8 20:50
打去航空公司問下呢間 Lab 符唔合唔香港政府要求....可以嗎?

我將會send email去問問先

lwi 發表於 20-11-8 21:18
要問佢拿accreditation of certification

乜唔係淨係攞 fit to fly certificate 同 lab report咩,仲要 accreditation of certification,真係頭都大

政府官綱,同心抗疫里寫要三様野,1英文negative test result,2. Accreditation of certification.  3. 14天酒店

回覆 lwi 的帖子

我返到香港嗰日,職員都有問我除左year report,14日酒店confirmation,仲問我應該仲有一份文件,我當時搭佢英國機場test centre 淨係比得一張test report 。跟住職員就話可能佢哋比漏我,佢話算喎!我心諗都返左來香港,冇可以點呢!

Lab唔會主動比你,你要問佢攞

jj100c 發表於 20-11-9 00:23
回覆 lwi 的帖子

我返到香港嗰日,職員都有問我除左year report,14日酒店confirmation,仲問我應該仲有一份 ...

如果是Heathrow 做的rapid test,我收到3張紙,第1張係 test result,第2、3張係 test lab accreditation。

英國CX嘅 staff 同香港機場嘅職員見到係 Heathrow 做嘅 test 就好安心,知道會pass 文件要求。其他 lab test result ,佢哋會詳細D去 check。

ElainAiolia 發表於 20-11-8 15:39
呢間就係我係 UKAS search 到學校提供的

自己印呢張或keep在手機,連result一齊check in

cfs 發表於 20-11-9 07:11
自己印呢張或keep在手機,連result一齊check in

而家問吓維珍呢間lab得唔得先

回覆 poonseelai 的帖子

請問有冇人用過 vivo clinic 又成功上機?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題