用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學中文師資討論
樓主: WinCube
go

小學中文師資討論 [複製鏈接]

WinCube 發表於 20-9-24 18:02

其實我反而最擔心...日後呈分試呢d字會唔會當錯別字扣分
呈分試中文卷寫好多字,老師如果有本事一個個咁捉蟲,我要大大的寫個服字

回覆 WinCube 的帖子

有些不明白! 小學寫詞語通常係寫課文中的詞語, 為何會有錯別字出現??

九龍塘陳太 發表於 20-9-24 23:56

有些不明白! 小學寫詞語通常係寫課文中的詞語, 為何會有錯別字出現??

係呀~我就係對功課時發現小朋友寫錯字, 我就打開課文教番佢, 點知佢同我講話老師都係咁寫....所以我就上網check番老師手寫比佢哋抄嗰個格式sample....發現咗好多同課文唔一致嘅字

ar_mak 發表於 20-9-24 19:41
你小朋友現在是升小二,比如我自己黎講,會注意字形結構多過注意筆劃,會認字但未必會默,留意自己既發音。 ...

其實我又冇特別去執意d筆劃, 只不過由幼稚園開始到上年小一, 個個中文老師都好嚴格, 好似好在意咁去執小朋友呢d字, 所以令我覺得小學係好注重呢d筆劃, 但今年一開學就忽然之間變到咁hea, 感覺令人有d無所適從啫

ar_mak 發表於 20-9-24 19:41
你小朋友現在是升小二,比如我自己黎講,會注意字形結構多過注意筆劃,會認字但未必會默,留意自己既發音。 ...

我當然明白日後高小或中學梗係冇可能隻隻字都雕琢出來, 不過話雖如此, 但總不能寫錯別字出嚟掛, 另外而家我只不過想知初小有冇需要注重呢啲嘢啫

Tobema 發表於 20-9-24 09:23
初小老師多數係教大畢業,DSE中文可能得5,水平係咁上下。

其實DSE攞5, 即係大概等於HKCEE或HKAL幾多?

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 20-9-24 22:01
呈分試中文卷寫好多字,老師如果有本事一個個咁捉蟲,我要大大的寫個服字 ...
我即刻諗起我囡 d 試卷, 睇完笑死我, 老師真係收貨
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

九龍塘陳太 發表於 20-9-24 23:56

相信佢係將寫錯字同錯別字撈亂左..............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

WinCube 發表於 20-9-24 18:02

其實我反而最擔心...日後呈分試呢d字會唔會當錯別字扣分

我都唔清楚會否扣分,現在上到高小暫時未遇過會扣分。你的問題以前有討論過,亦知道書本印出來的字,也可以不是老師要求的正確寫法,所以早已決定老師話點寫就點寫囉,但勢估唔到係A同B老師要求的寫法可以係唔一樣,同一間學校竟然會唔統一......。而小學學習字表入面不是所有字都有,然後去看下官方香港常用字表,或者又睇下中英對照字表,呢的唔同時代的產物,我估有可能都唔一樣。

ar_mak 發表於 20-9-25 09:11
當呢件事發生在你小朋友身上,作為家長,你會如何處理?

重可以點處理啫? 只可以黙默接受同喺屋企自己教番佢個正確寫法lor

wongtw 發表於 20-9-25 11:25
我都唔清楚會否扣分,現在上到高小暫時未遇過會扣分。你的問題以前有討論過,亦知道書本印出來的字,也可 ...

而家d學生讀書真係煩...以前我哋個年代邊有咁講究

ar_mak 發表於 20-9-25 14:31
咪就係囉~唔通晚晚攬住個仔喊咩!

其實由頭到尾有人講過因為老師寫錯字而悲痛萬分...感覺世界絕望....同要攬住個仔喊咩???
你曾經經歷過嘅問題, 咁嘅感覺係你嘅個人問題, 唔好套用落其他人身上, 唔係人人都係有d咁嘅精神問題, 請你保重

ar_mak 發表於 20-9-25 14:31
咪就係囉~唔通晚晚攬住個仔喊咩!

另外請你多多休息, 唔使再勞心我嘅帖文
‹ 上一主題|下一主題