用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學中文師資討論
go

小學中文師資討論 [複製鏈接]

小朋友今年升二年級, 今日中文功課係寫十幾個詞語, 老師手寫咗一個sample格式放上網, 我一睇...真係嚇死我...十幾個詞語之中竟然有五個錯字咁多....
我得一個小朋友, 所以冇其他比較,所以好奇一問, 大家有冇d咁嘅類似經歷分享一下?
而家d初小師資係咪真係咁X(emoji)
純粹想知道, 大家不喜勿插

4    0    0    0

回覆 WinCube 的帖子

可能老師佢係中文教育出身,又或者純粹讀教育文憑,並唔係出身於中文系。再或者咁講,無論係邊個系出身,都未必個個字都係啱。
有時候我覺得專科專教個身價係唔同啲(無惡意)

WinCube 發表於 20-9-24 01:05

小朋友今年升二年級, 讀緊一線津小, 今日中文功課係寫十幾個詞 ...

可否比一兩個例子?是常用語定好深/少用的詞語?

五個錯別字

唔同年代同一個字老師教的寫法係有唔一樣,到現在讀的學校也有老師標準要求也不一樣,官方有出香港小學習字表做指引,我哋訧就沒有太計較,同解釋呢個字係可以有兩個寫法,叫小朋友跟老師要求標準去寫。普通話同英文也有老師話的音唔正,慶幸地同一個老師好少會教足6年,通常升班就會轉老師。

一D都唔奇。見過有D改文,將全篇最精彩幾句删左去,留返四四正正平平無奇

wongtw 發表於 20-9-24 07:49
唔同年代同一個字老師教的寫法係有唔一樣,到現在讀的學校也有老師標準要求也不一樣,官方有出香港小學習字 ...
音唔正唔出奇,字就有D難接受。特別係小學低年班,字唔多,通常老師應該check 清楚官方最update的寫法,或者解釋清楚俾小朋友聽,唔同寫法係點,學校決定如何寫。

不過可能都要睇下家長話錯別字錯在哪裏?

如果只是個別筆畫有爭議果D,未必需要大驚小怪,問清楚老師即可。

不過如果是明顯的錯別字,例如一蹴而就,寫成“一蹦而就” (我女的錯別字)  就比較過分!

poonseelai 發表於 20-9-24 06:16
可否比一兩個例子?是常用語定好深/少用的詞語?

1)”認”字 ~> 佢將個刀字上面點插穿咗個刀字

2)”老”字 ~> 佢將下面一斜/寫咗做平一字

wongtw 發表於 20-9-24 07:49
唔同年代同一個字老師教的寫法係有唔一樣,到現在讀的學校也有老師標準要求也不一樣,官方有出香港小學習字 ...

其實呢d字我之前都同老師一樣係咁寫錯嘅! 我亦都知道呢d係普遍好多人都會寫錯嘅字!
而我就係跟咗小朋友幾年功課, 喺香港小學習字表上面學咗, 所以我諗緊點解個老師會咁寫(emoji)(emoji)(emoji)

ar_mak 發表於 20-9-24 08:28
會唔會係老師寫十幾個詞語出黎,刻意當中埋下幾個是常見錯別字,然後要同學搵出黎?其實大部份人,在日常生 ...

如果係刻意都好d....就係唔係我先驚....其實另外有派一張字詞語表俾學生對住抄...做功課嘅, 不過佢見第一次所以自己用本功課簿抄一個格式放上網俾學生睇....但係d字詞就俾我見到佢寫得十分求求期期之餘....重要寫錯咁多....呢d字明明之前幼稚園同一年級老師都冇寫錯(emoji)(emoji)

b3410 發表於 20-9-24 08:00
音唔正唔出奇,字就有D難接受。特別係小學低年班,字唔多,通常老師應該check 清楚官方最update的寫法,或 ...

其實我都唔知呢d咁嘅筆劃究竟係咪要好講究.....我之前都覺得無需大驚小怪....但係由幼稚園開始俾老師改過幾次之後....就開始好認真咁每個字都查查香港小學習字表先去教佢....點知而家小二又好似變番求求其咁(emoji)(emoji)

回覆樓主:

WinCube 發表於 20-9-24 08:57
其實我都唔知呢d咁嘅筆劃究竟係咪要好講究.....我之前都覺得無需大驚小怪....但係由幼稚園開始俾老師改過 ...
如果係筆畫問題,我覺得又未必關中文水平事,可能都係睇老師是不是認真嚴謹,學校慣例嚴格還是寬鬆。
坦白講平時寫字邊個會留意咁多細節?不過如果教低年班,而且係特登寫出來做樣本,就應該嚴謹些少。

我哋小學平日執的好緊,功課要認真寫,考試反而會寬鬆些。細節之處老師會指出,同學上堂認真聽就唔會錯。

我覺得高年班其實就唔應該再捉蟲,應該注意內涵

其實平日生活上也經常出現,黃大仙站同黃大仙廟,黃字中間是田還是由,船字的几有沒有封頂,聖若望望字入面的亡字教會自己又點寫。

wongtw 發表於 20-9-24 12:53
其實平日生活上也經常出現,黃大仙站同黃大仙廟,黃字中間是田還是由,船字的几有沒有封頂,聖若望望字入面 ...

其實我反而最擔心...日後呈分試呢d字會唔會當錯別字扣分

‹ 上一主題|下一主題