用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青年會書院排名幾多先入到大學?
go

青年會書院排名幾多先入到大學?

我一直都唔知

只要達 3322 +有錢供出國讀書,就可以讀大學。
按上年 3322,有 16.30%,一級 79 人,得 12-13 個係達 3322。
按 18 年,有 30%,一級有 113,即係 33-34 個。

1998Ruby1998 發表於 20-9-23 16:28
只要達 3322 +有錢供出國讀書,就可以讀大學。
按上年 3322,有 16.30%,一級 79 人,得 12-13 個係達 3322 ...
“只要達 3322 +有錢供出國讀書,就可以讀大學”

有歧義喲——個“+”號

王家爸爸    發表於 20-9-29 15:02

回覆 medicine 的帖子

的確係 +,是旦一樣冇都唔得,所以只係講到 3322 有幾多人達到,唔知入圍嗰啲有幾多人有米到。

回覆樓主:

medicine 發表於 20-9-23 16:35
“只要達 3322 +有錢供出國讀書,就可以讀大學”

有歧義喲——個“+”號

3322+2就可以揀不用+$

教育皇后 發表於 20-9-23 15:00
我一直都唔知

考第一但如果唔達3322都入唔到大學

元朗區間青年會每年得大約得4成學生取得3322資格

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-26 13:46
考第一但如果唔達3322都入唔到大學

元朗區間青年會每年得大約得4成學生取得3322資格

之前真係聽有傳統名校學生成績好好,但肥咗科中文⋯⋯

回覆 little_yolky 的帖子

年年大把傳統名校肥中文,尤其 Band 1A 嗰啲,99.9% 2 左中文。

1998Ruby1998 發表於 20-9-27 00:08

年年大把傳統名校肥中文,尤其 Band 1A 嗰啲,99.9% 2 左中文。 ...

99.9% 2咗中文
中文 同 通識 簡直係頭號殺手。
雖然我仔只係中一,但我已經好擔心佢呢2科嘅成績。

S-Kwok 發表於 20-9-27 10:59
99.9% 2咗中文  
雖然我仔只係中一,但我已經好擔心佢呢2科嘅成績 ...

Ruby 妹妹果句 b1A .99.9% 2咗中文勁嚇人

相信佢意思應該係1A要炒嘅科九成幾係會炒中文科, 而唔係中文科九成幾炒曬

王家爸爸    發表於 20-9-29 15:08
bobbob    發表於 20-9-27 11:48

醒目開學勳章

99.9% 2咗中文  
你仔嗰間應該用英文教通識?會好啲嘅,再唔係揀gce al,聽講成績好好

回覆 S-Kwok 的帖子

係 3322 唔 pass 嗰啲同學,99.9% 係肥左中文,因為 Band 1A 肥英文同數學嘅機會率非常低,LS 如果係有擺少少心機做 IES,點都一定有 2,如果係英文 LS 嘅話,英文水平好嘅同學,點都一定捧到個 3 返黎。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-27 11:28

相信佢意思應該係1A要炒嘅科九成幾係會炒中文科, 而 ...
我既解讀係Band1A 校学生中文2+有99.9%

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-27 13:31

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-27 11:28

相信佢意思應該係1A要炒嘅科九成幾係會炒中文科, 而 ...

第一次立眼睇,心都離一離

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-27 13:31

1998Ruby1998 發表於 20-9-27 00:08

年年大把傳統名校肥中文,尤其 Band 1A 嗰啲,99.9% 2 左中文。 ...
你呢句99.9%
嚇S 99.9%個家長

99.9% 2咗中文  

我係擔心數學,但阿女學校數學係100%攞2,所以自我安慰ing

little_yolky 發表於 20-9-27 14:55
我係擔心數學,但阿女學校數學係100%攞2,所以自我安慰ing

我估就算數學唔勁,應該操下卷最少都會50-60分,我覺得又唔使咁擔心~

反而驚中文多

gigayan 發表於 20-9-27 15:35

我估就算數學唔勁,應該操下卷最少都會50-60分,我覺得又唔 ...

中文唔駛驚啦,循序漸進咁學,一定得既。

little_yolky 發表於 20-9-27 14:55

數學到時操返幾個大而有信心的、
必考的課題,想合格一定吾難。