用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 296
樓主: koala_emily
go

[英國] ukiset 296   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 20-9-23 11:57
回覆 英子 的帖子

無總分㗎喎,三個數字係三個section嘅分(vocabulary, maths and nonverbal),CEFR就係r ...

明白,Thx!
EIKO

以我報名計, 只有2間睇UKiset, 其中一間免考entrance test. 所以唔洗太擔心.  不過要高排名可能難少少

回覆 beastiebistro 的帖子

我又覺得UKiset其實幾有用。首先你可以知道你仔女程度去到邊,邊方面較弱(如vocab)需要努力。另外除非你香港學校比較出名,或多人去咗你想報考嘅英國學校,否則學校好難知道你仔女嘅程度去到邊,尤其係成績如果唔係太標青。最後如果考入學試有啲失手,好嘅UKiset 成績可以增加佢得到面試嘅機會

回覆樓主:

怕揀得太進取,到時一間都入唔倒就慘!但見agent間間都話難入,苦惱中!

回覆 LWTLI 的帖子

見仁見智啦。我個女後尾入嗰間完全無要求ukiset,只係interview加proprietary assessment test。我仔之前考連test都唔使,interview完就有offer。

koala_emily 發表於 20-9-22 23:07
係咪好低分?尤其英文,女仔想2021年讀year 9,想要排名高同學費平

排名高唔知你要幾高?

Badminton and Epsom 只睇ukiset , prefer mathematic and non - verbal at least 8 以上

如果阿囡平時成績唔錯, 考st catherine, mayfield (兩間都係女校和考入學試)

同意UKiset唔係「必需」,我只係認為「有用」,我估樓主都知道自己女兒英文程度唔算太高,但冇想過vocab 程度只有2,知道咗就可以針對vocab呢部分下功夫,因為學校自己入學試亦有考vocab嘅題目。

回覆 rainbowbb 的帖子

以我所知,好似Badminton Epsom呢啲學校,英文一般要B2或以上

LWTLI 發表於 20-9-23 14:57

同意UKiset唔係「必需」,我只係認為「有用」,我估樓主都知道自己女兒英文程 ...
最緊要搵間喏level的學校, 出外讀書已經好大轉變, 適應全新環境, 學習上可以輕鬆d未嘗不是好事

bbeasy25 發表於 20-9-23 12:37
以我報名計, 只有2間睇UKiset, 其中一間免考entrance test. 所以唔洗太擔心.  不過要高排名可能難少少 ...

請問有那間學校有ukiset 後免考entrance test ? 我發覺好多都話for reference only, 最後都要考自家entrance test

回覆 Yeahp 的帖子

Epsom College
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

Epsom唔洗再考,我也係為咗佢考ukiset

LWTLI 發表於 20-9-23 14:59
回覆 rainbowbb 的帖子

以我所知,好似Badminton Epsom呢啲學校,英文一般要B2或以上 ...

其實都心儀Badminton 之類嘅學校,英文overall 有B1,係vocab得2難睇d。

回覆樓主:

感謝各位回覆,阿囡讀土瓜灣女校,現原校升中,唔喜歡睇英文書報紙新聞,睇英文書,passage 成日靠估,估唔到就skip,停課日日睇peppa,my little pony,學唔到幾多生字,只有成口peppa pig accent,已經揾左補習姐姐用discovery channel kids version 同 FCE學reading 同vocab,佢就快激死我

回覆 koala_emily 的帖子

B1唔夠好啊,最少要B2

咁你要佢讀寫聽多啲英文,因為top schools最著重英文能力,你可以想像如果英文唔夠好,又點可以係個全英文語境學習,又點同同學老師溝通?

心儀還心儀,既然考咗Ukiset成績係咁,都要調整策略,搵啲合適程度嘅學校。雖然有好多學校唔睇Ukiset,但係間間都會interview同有自己會用嘅test。你想target Badminton level嘅學校,佢都會有similar level嘅expectation。如果你想出年入year 9,基本上無時間考過,應該要target 啲無咁selective嘅學校。或者你可以好似另一位網友咁講,用一年時間睇下執唔執到,出年先報後年入year 10。

LWTLI 發表於 20-9-23 22:21

咁你要佢讀寫聽多啲英文,因為top schools最著重英文能力,你可以想像如果英文唔 ...

佢聽好多幼稚園level嘅英文,爸爸成日同每佢睇戲,inception,Interstellar都㷛埋,不過兩父女要開中文字幕,咁有鬼用咩,我同佢睇notting hill無中文字幕,佢嗌悶睇唔明,剩係鐘意片尾曲she

LWTLI 發表於 20-9-23 22:17

B1唔夠好啊,最少要B2

B2好似好過B1,如有錯請指教

係呀,B2係好過B1, 你話女兒考到B1,所以我話未夠好,Badminton 一般要B2😅
‹ 上一主題|下一主題