用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄物品去英國
go

[英國] 寄物品去英國   [複製鏈接]

請問,現在寄空郵去英國,是否大致正常?
有些物品親戚叫我寄,唔趕,所以唔想用 DHL 咁貴 。
空郵,即使 delay 都 ok 。
   11    0    0    0

Cara2006 發表於 20-9-22 12:32
請問,現在寄空郵去英國,是否大致正常?
有些物品親戚叫我寄,唔趕,所以唔想用 DHL 咁貴 。
空郵,即使  ...
好似空郵重係暫停服務, 只有 Speed post / E Express  可以

E express 最平,平過空郵,快過空郵,不過每件唔可以超過2KG,甘分幾個箱寄都一樣既。箱同運單要自己預先打好print出黎。

過客 發表於 20-9-22 14:04
好似空郵重係暫停服務, 只有 Speed post / E Express  可以

空郵/ 空郵掛號去英國都恢復了,上星期問過, 但英國航班少了 , 無論是 空郵或E Express都會延誤,郵局職員說,所有郵件會以 Speed post 優先處理上機先( 上星期問Speed pist都話要7-10天 ) 。

katrinafu 發表於 20-9-22 14:20
空郵/ 空郵掛號去英國都恢復了,上星期問過, 但英國航班少了 , 無論是 空郵或E Express都會延誤,郵局職 ...
係?!  但郵局官網重係顯示寄英國空郵包裹係暫停服務啊 ! 而空郵掛號及空郵郵包就係正常.

回覆樓主:

剛去郵局寄speed post,職員講唔肯定幾多日,疫情前七日,而家唔知
好彩我份件係1kg內,$311

如果e express,$70有找,但更唔知幾時到

SmileSmileSmile 發表於 20-9-22 16:59
剛去郵局寄speed post,職員講唔肯定幾多日,疫情前七日,而家唔知
1kg $311都幾貴下

SmileSmileSmile 發表於 20-9-22 16:59

郵局e express就幾抵,但普通空郵唔抵,速遞都差唔多價錢,又可以上門收件,tracking又詳細。

過客 發表於 20-9-22 15:49
係?!  但郵局官網重係顯示寄英國空郵包裹係暫停服務啊 ! 而空郵掛號及空郵郵包就係正常. ...

係呀 ,我都寄了野 是 空郵掛號 去英國呀 。

E Express  8月尾寄過2次,7-8日可以到(倫敦郊區),最近一次寄系2星期前,起香港排左2星期隊至上到飛機,翌日就出左關送去小鎮郵局。

Hongkong Post offer up to 40% special discount for e-Express mail destined for the UK for 4 months from 1 September to 31 December 2020.

yuyueng 發表於 20-9-23 12:06
E Express  8月尾寄過2次,7-8日可以到(倫敦郊區),最近一次寄系2星期前,起香港排左2星期隊至上到飛機, ...

請問是係郵局攞?定會送到學校?謝謝

SmileSmileSmile 發表於 20-9-23 12:52
請問是係郵局攞?定會送到學校?謝謝

地址系學校,當然送到學校,然後學校送到佢房間。

yuyueng 發表於 20-9-23 12:06
E Express  8月尾寄過2次,7-8日可以到(倫敦郊區),最近一次寄系2星期前,起香港排左2星期隊至上到飛機, ...

請問寄E Express 要喺郵局買箱/公文袋,定係用自己packing就得?

E Express 一定唔可以超過2kg?

因為未寄過,請指教

JazzStyle 發表於 20-9-24 08:21
請問寄E Express 要喺郵局買箱/公文袋,定係用自己packing就得?

E Express 一定唔可以超過2kg?

自己準備紙箱,自己包好,上郵局個網站入曬自己資料,然後print埋寄運單出黎自己貼埋,我通常選擇起郵局比八達通付款,資料入過一次後有記錄,以後唔使再重新打。

yuyueng 發表於 20-9-24 14:16
自己準備紙箱,自己包好,上郵局個網站入曬自己資料,然後print埋寄運單出黎自己貼埋,我通常選擇起郵局比 ...

明白。
係咪一個 packing 唔可以 over 2kg就ok 啦?

JazzStyle 發表於 20-9-24 14:19
明白。
係咪一個 packing 唔可以 over 2kg就ok 啦?

系呀,唔超過2KG,不過箱size 都有限制,你預 not   over   30 X 30 X 30 cm

yuyueng 發表於 20-9-24 14:47
系呀,唔超過2KG,不過箱size 都有限制,你預 not   over   30 X 30 X 30 cm。

好的,謝謝你

yuyueng 發表於 20-9-24 14:47
系呀,唔超過2KG,不過箱size 都有限制,你預 not   over   30 X 30 X 30 cm。

請問用公文袋可以嗎?
謝謝

lee2046 發表於 20-9-25 07:28
請問用公文袋可以嗎?
謝謝

可以,無話一定要用箱,因為50g都可以寄。

‹ 上一主題|下一主題