用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 經agent 報澳洲大學
go

[澳紐] 經agent 報澳洲大學 [複製鏈接]

想請教如果報澳洲大學(eg. UNSW or Uni. Of Sydney), 是否要等考完DSE (2021), 出成績後先開始報名, 不同於UCAS用predictedgrade 報名?  咁樣即係考DSE前, 不同於英國,澳洲大學吾會有conditional/unconditional offer?

2    0    0    0

LittleK 發表於 20-9-21 16:53
想請教如果報澳洲大學(eg. UNSW or Uni. Of Sydney), 是否要等考完DSE (2021), 出成績後先開始報名, 不同於 ...

是否在DSE放榜後才報名,要視乎你想報的科是否需要考特定的試?或者是否多人報?

以下是我們報UNSW的經過:

9月時開始在EK扒文,之後打電話向agent查詢,知道亞仔想報的科要考ISAT(應該唔係人人需要考這個試)

5月考完DSE揸住predict grade正式約見agent。

6月頭經agent報大學,之後收到UNSW一份Form,解釋為何揀這科。

另外,6月頭自己報名考ISAT,6月中考試,7月頭出ISAT成績。

放榜後,交DSE成績給agent,7月尾面試,8月出offer。因為已有DSE成績,收到的是firm offer, 不是conditional offer。

回覆 iceberg222 的帖子

ISAT 是同醫療相關的專業才要求吧.

ISAT 有冇話只考慮幾多年之內嘅成績, 又或者有冇限制, 只可以考幾多次?

mimi1102 發表於 20-9-23 14:35
ISAT 有冇話只考慮幾多年之內嘅成績, 又或者有冇限制, 只可以考幾多次?

ISAT 應該係當年有效,一年只可以考一次,因為我個仔自己搞掂晒,所以我唔係太清楚,當年佢係出左A L成績先去agent度搞同考ISAT都趕得切報大學.....

Edward1997 發表於 20-9-23 16:28
ISAT 應該係當年有效,一年只可以考一次,因為我個仔自己搞掂晒,所以我唔係太清楚,當年佢係出左A L成績 ...

明白, 唔該晒

mimi1102 發表於 20-9-23 16:52
明白, 唔該晒

謝謝回覆:)

LittleK 發表於 20-9-23 20:09
謝謝回覆:)

唔使客氣,希望幫到你啦!

回覆 Edward1997 的帖子

想請教考ISAT 也是經agent 搞嗎? 我知香港是無設考試中心.
謝謝!

MaMaHH 發表於 20-9-25 11:38
回覆 Edward1997 的帖子

想請教考ISAT 也是經agent 搞嗎? 我知香港是無設考試中心.

Agent一定知,貨比3間,搵多幾間有経驗幫學生報相關科目的agent問吓會穩陣d.....同一定要check 住佢地係咪process緊.....

LittleK 發表於 20-9-21 16:53
想請教如果報澳洲大學(eg. UNSW or Uni. Of Sydney), 是否要等考完DSE (2021), 出成績後先開始報名, 不同於 ...

你好,請問你如何選定這幾所學校?
我仔都係諗住明年考完DSE後到澳洲升讀商科,但我毫無頭緒那間大學好?那間agent好?可否指教我,感謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 20-10-13 10:06
你好,請問你如何選定這幾所學校?
我仔都係諗住明年考完DSE後到澳洲升讀商科,但我毫無頭緒那間大學好? ...
先考慮喜歡讀邊科同埋揀八大。

Yanamami 發表於 20-10-13 12:38
先考慮喜歡讀邊科同埋揀八大。

謝謝你,揀定後才找agent嗎?

bkfans123 發表於 20-10-13 14:43
謝謝你,揀定後才找agent嗎?
而家仲有無教育展?有尐可即場面試,不过agent可辦埋驗身visa保險会方便尐

Yanamami 發表於 20-10-13 15:24
而家仲有無教育展?有尐可即場面試,不过agent可辦埋驗身visa保險会方便尐

好的,謝謝你
吾好意思,再問多樣,agent一般收費如何?可否同時搵幾個agent比較?
謝謝(emoji)(emoji)

bkfans123 發表於 20-10-13 16:07
好的,謝謝你
吾好意思,再問多樣,agent一般收費如何?可否同時搵幾個agent比較?
謝謝(emoji ...

我自己無經agent, 个女自己搞。不过通常agent收学校commission? 但係另-个帖又见有人話收八千……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3838071

Yanamami 發表於 20-10-13 16:24
我自己無經agent, 个女自己搞。不过通常agent收学校commission? 但係另-个帖又见有人話收八千……:hehehe ...

阿女
我同阿仔都一頭霧水,無從入手,謝謝你回覆

bkfans123 發表於 20-10-13 17:32
阿女
我同阿仔都一頭霧水,無從入手,謝謝你回覆
...
諗定去英国定澳洲未?

Yanamami 發表於 20-10-13 16:24
我自己無經agent, 个女自己搞。不过通常agent收学校commission? 但係另-个帖又见有人話收八千……:hehehe ...

係我攪錯左,mix up左報加拿大同澳洲所收既費用。
但個agency都係覆我,就算報澳洲,經佢哋做visa,收$2000 handling charge..

問另一間收$1500,IDP話全不收費...

收$2000 以下handling都可以接受,最緊要真係跟得足跟得貼...

‹ 上一主題|下一主題