用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一功課班
樓主: lil_sis
go

中一功課班   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-10-8 16:25
我哋鄉下地方好難搵,佢依家響數研中學部頂住檔咋,真係有D唔掂⋯⋯

睇下學校附近,太子旺角都多選擇。

我地都住得遠,都放棄咗屋企附近嘅,始終都係爭少少...... e.g. 屋企附近對補附近學校嘅會熟悉d,但對我地學校嘅程度就無咁熟了......

little_yolky 發表於 20-10-8 16:28
今日又聽D專家話疫情有變數,如果多區學童確診,隨時又全港停課⋯⋯哎呀我好心煩呀⋯⋯
...

機會係留俾有準備嘅人

做好準備,用最好嘅狀態迎接嚟緊嘅挑戰

little_yolky 發表於 20-10-8 16:25
我哋鄉下地方好難搵,佢依家響數研中學部頂住檔咋,真係有D唔掂⋯⋯
你女升中前我都同你提过数研中学部唔掂檔~

Yanamami 發表於 20-10-8 17:48

阿女小學補開個間數研,上年都開咗中學班,聽聞有去補嘅朋友都話麻麻地......

宜家阿女補師姐個間,考試前真係大量唔同學校嘅卷俾佢做...... 早排清櫃執咗一大堆

Yanamami    發表於 20-10-8 23:45

YmOra 發表於 20-10-8 15:37
個人認為,"數學"可以教快DD對數學係件好事,因為數學比起其他科特別,其他科要"預習"比較簡單,直接看 ...

十分同意
我女中一上學期科數級中下, 後來都係因為佢阿爸預教數學建立自信心,有進步先至有動力去俾心機喺呢科,之後先至有今日。

YmOra 發表於 20-10-8 15:37
個人認為,"數學"可以教快DD對數學係件好事,因為數學比起其他科特別,其他科要"預習"比較簡單,直接看 ...

問咗阿女,暫時教嘅係學校同步,不過都係上咗第一堂實體補習,阿女話應該之後會慢慢加快少少.....

YmOra    發表於 20-10-8 21:03

gigayan 發表於 20-10-8 16:30
睇下學校附近,太子旺角都多選擇。

我地都住得遠,都放棄咗屋企附近嘅,始終都係爭少少...... e.g. 屋企 ...

我真係唔得閒理佢啦,阿妹已經搞到我好煩,叫咗佢問fd去邊度補,放學一齊去,佢唔問咁我都無辦法啦

大埔搵唔到補中學呀!另外一個尖子開既補習社,我同佢鬧交,所以唔報得

阿媽我依家好心煩!我成世人無補過習,唔識同佢搵!佢好麻煩!點解上堂唔專心D!點解要唔識!

果間咁既數X,一堂解幾題數,阿大識就響度呆坐,然後又無乜功課,得果半份,真係唔係辦法!

gigayan 發表於 20-10-8 18:09

阿女小學補開個間數研,上年都開咗中學班,聽聞有去補嘅朋 ...

唉!同學叫過佢問,C姐叫過佢問。之前班大C姐考完DSE,叫佢搵個補,唔理!咁我仲理得佢咁多咩!

YolandaTam 發表於 20-10-8 19:20
十分同意
我女中一上學期科數級中下, 後來都係因為佢阿爸預教數學建立自信心,有進步先至有動力去 ...

你先生真係好,懂得預教建立自信心。阿女自小我就照顧到大,日日對住,真係有好多時間機會做好"預教"。記得佢小學學習時鐘運算時,由於我响之前教"1單位"有幾多數量的概念時順便輕輕帶出60進制為1單位的初步概念,每日或隔日就攞番出嚟講下當傾計咁,慢慢累積和建構"思路方向"就學懂了看時鐘。女兒番到學校給老師一教就有反應俾老師,且有老師贊自信心就嚟!因為有了""自信心"",之後學其他數學概念時真係十分順利。個人認為,數學係唯一一科"預習"得嚟可以好快就獲得老師的"小贊賞",從而獲得更大的"自信心"建立,係有別於其他學科的預習。

little_yolky 發表於 20-10-8 21:01
唉!同學叫過佢問,C姐叫過佢問。之前班大C姐考完DSE,叫佢搵個補,唔理!咁我仲理得佢咁多咩!
...

只係怕你金錢用咗,時間用咗,但無乜大幫助...

如果數研都搞清咗阿大嘅concept,無辦法都要用住先~

YmOra    發表於 20-10-9 07:18

gigayan 發表於 20-10-9 00:56

只係怕你金錢用咗,時間用咗,但無乜大幫助...:t ...

唔係怕,依家根本就係咁!真係錢用咗,時間用咗,但仍然唔多掂

little_yolky 發表於 20-10-9 07:06
唔係怕,依家根本就係咁!真係錢用咗,時間用咗,但仍然唔多掂
...

阿女又係又小學上到現在都有在數X, 中一二 比一個導師教,可能教法問題,佢自已又冇好認真做佢地功課,所以仍然好一般。之後升中三,同佢級三同學一齊轉老師,佐中心負責人教,好嚴緊,教得好清楚,當堂吾同哂,功課一定要做哂,隨教隨做,聽囡同学講考試仲有其它名校卷比佢地做,佢仲有開專班比 SPCS, DG, 所以佢班一出就full 哂。
因此,就算同一中心,吾岩老師就要換,數學吾等人,一科數可以拖累整個成績。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-10-10 09:34
阿女又係又小學上到現在都有在數X, 中一二 比一個導師教,可能教法問題,佢自已又冇好認真做佢地功課,所 ...

佢哋中心兩個老師都上過了,唉!

little_yolky 發表於 20-10-10 11:24
佢哋中心兩個老師都上過了,唉!

通常中心負責人教得最好,如果上過都吾得,考慮轉會。阿女另外有個師姐平平地同佢操數,揾個私補都吾錯,應屆畢業,數* 收得吾貴又吾错,可考慮

zitaeric 發表於 20-10-10 09:34
阿女又係又小學上到現在都有在數X, 中一二 比一個導師教,可能教法問題,佢自已又冇好認真做佢地功課,所 ...

數X 邊個中心有開專補SPCS和DGS? 係港島區?~~~

回覆樓主:

港島區,吾開名

原来補數咁大需求架,我都揾下私補賺下外快先

little_yolky 發表於 20-10-8 20:47
大埔搵唔到補中學呀!另外一個尖子開既補習社,我同佢鬧交,所以唔報得
...
點解唔網上補?解決咗交通問題
‹ 上一主題|下一主題