用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一功課班
樓主: lil_sis
go

中一功課班   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-10-6 06:45

你哋有無原班升呀?

咁又無聽講喔。阿女P6,本來就係原班人馬。

wan_sosin 發表於 20-10-5 22:34
你講得啱!
但我仔無得考呈三,正正佢呈二考得麻麻,因為開學無耐就考呈二,加學界比賽都係咁上下時間,我 ...

其實我相信係有命運既安排。依家可能唔明白點解咁,但幾十年後發現原來生命每一個節之間係環環緊扣。

係咪好阿Q?

little_yolky 發表於 20-10-6 07:12
其實我相信係有命運既安排。依家可能唔明白點解咁,但幾十年後發現原來生命每一個節之間係環環緊扣。

係 ...

- delete -

little_yolky 發表於 20-10-6 07:12

係 ...

唔洗等幾十年,半年後已見到係天意,呈二差跌落B2,所以自行要降低嚟揀,但無得面試下,自行兩間都唔收。(本身諗住仔去面試應該唔太差)
之後大抽獎當然唔放過機會,最後派返入B1C, 比自行兩間都好,我仔話好彩自行唔收佢。
仔亦都鍾意間學校,程度都適合佢,我仔都唔係好專心讀書嘅人,但佢亦都唔會無視學業。佢只想可以英文教學,佢怕了中文,加上小五六個中文老師好令人討厭。
這個升中派位真係好驚險

wan_sosin 發表於 20-10-6 10:21
唔洗等幾十年,半年後已見到係天意,呈二差跌落B2,所以自行要降低嚟揀,但無得面試下,自行兩間都唔收。( ...

哇你仔仔B2都派到B1好好彩喔!

little_yolky 發表於 20-10-6 10:23
哇你仔仔B2都派到B1好好彩喔!

所以真係天意,我仔衰一樣野,班主任都同我咁講,平時明明表現都唔錯,一到考試就差過平時,佢考試技巧唔叻,經常唔明出題目嘅老師想學生答啲咩,成日話我以為係咁。每次教佢佢都未能掌握,算啦!慢慢等佢大啲,終會明白。佢原本就有啲ADHD,算係咁啦!

little_yolky 發表於 20-10-5 22:16
你個係自己想進步呀,又唔同講法。不過如果唔係太弱,實在可以等小朋友自己摸索一下,對以後學習係有好處 ...

明呀! 不過我覺得搞好語文,對日後讀書都有幫助,所以我覺得都ok嘅。其餘我暫時都希望可以忍得住手唔出手,等佢摸索下,當然最理想係全部自己搞掂啦

S-Kwok 發表於 20-10-6 14:57
明呀! 不過我覺得搞好語文,對日後讀書都有幫助,所以我覺得都ok嘅。其餘我暫時都希望可以忍得住手唔出手 ...

語文真係要人指導下好D既。阿女科數我都忍咗佢一年,班主任都出聲,無辦法啦,都要做D嘢

little_yolky 發表於 20-10-6 18:32
語文真係要人指導下好D既。阿女科數我都忍咗佢一年,班主任都出聲,無辦法啦,都要做D嘢
...

昨日問阿女最近科數點,佢答我:好彩有去補數......

gigayan 發表於 20-10-8 10:27

吓?咁大件事?!

gigayan 發表於 20-10-8 10:27

咁!似乎,你囡囡補開嘅補習社會教快DD嗎?!係好事嚟喎!

little_yolky 發表於 20-10-8 11:41
吓?咁大件事?!

我有一次聽到佢上online class,感覺...... 幾難聽入耳

YmOra 發表於 20-10-8 12:29
咁!似乎,你囡囡補開嘅補習社會教快DD嗎?!係好事嚟喎!
...

應該係教快少少嘅,最近自己都忙,都無乜跟進佢學業上嘅嘢

gigayan 發表於 20-10-8 13:51

個人認為,"數學"可以教快DD對數學係件好事,因為數學比起其他科特別,其他科要"預習"比較簡單,直接看書本就可以了,但數學可以給補習老師預教未學嘅會是很好的事,孩子會响上堂時快趣明解之餘,最重要嘅係""自信心""真係會大大地建立,日子耐咗!孩子對數學一定會有大躍進。

gigayan 發表於 20-10-8 13:49
我有一次聽到佢上online class,感覺...... 幾難聽入耳

咁死啦⋯⋯阿大依家補緊間好似唔多掂咁喔

gigayan 發表於 20-10-8 13:51

中二嘢基本跟唔到啦,最近係學緊小六嘢

little_yolky 發表於 20-10-8 15:43
中二嘢基本跟唔到啦,最近係學緊小六嘢

咁一定要搞掂阿細先,呈分緊要好多......加油呀媽媽

little_yolky 發表於 20-10-8 15:39
咁死啦⋯⋯阿大依家補緊間好似唔多掂咁喔

其實... 不如搵間專補中學數嘅啦,補得好嘅一路跟上去都唔使煩

gigayan 發表於 20-10-8 15:59
其實... 不如搵間專補中學數嘅啦,補得好嘅一路跟上去都唔使煩

我哋鄉下地方好難搵,佢依家響數研中學部頂住檔咋,真係有D唔掂⋯⋯

gigayan 發表於 20-10-8 15:58
咁一定要搞掂阿細先,呈分緊要好多......加油呀媽媽

今日又聽D專家話疫情有變數,如果多區學童確診,隨時又全港停課⋯⋯哎呀我好心煩呀⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題