用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一功課班
樓主: lil_sis
go

中一功課班   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-9-26 19:55
其實小學D功課班都係託管班而已,中學俾佢自己試下,或報專科班好D,識人F1依家已經補中英數科了,都無返 ...

小學功課班,我估,係照顧埋功課,所以亦有補習嘅成份。曾經有朋友,補咗幾年先發覺,原來老師會幫佢哋做咗唔識做嘅功課,根本佢小朋友都仲未明,知得太遲~~~

mcl203 發表於 20-9-27 16:52
小學功課班,我估,係照顧埋功課,所以亦有補習嘅成份。曾經有朋友,補咗幾年先發覺,原來老師會幫佢哋做 ...

係呀,功課班係咁。我哋區有家長嬲爆,報咗三個鐘功課班,日日做唔完,莫講話溫習。人哋功課班可以溫埋默書,個阿媽嬲到去踢館

我家姐仔仔間就好。之前呈分,打電話俾我家姐問:XX可唔可以留夜D?佢未做完練習,唔掂!我會買飯盒俾佢!

終於補到夜晚11:00至放人,無另加錢

little_yolky 發表於 20-9-27 17:08
係呀,功課班係咁。我哋區有家長嬲爆,報咗三個鐘功課班,日日做唔完,莫講話溫習。人哋功課班可以溫埋默 ...

所以,曾經同位網友熱烈討論類似話題,原來佢認為功課班係歸類父母完全放手系列,功課唔識做邊個教先,咪功課班導師教囉,咁都算完全放手系列?~~~

mcl203 發表於 20-9-27 17:14
所以,曾經同位網友熱烈討論類似話題,原來佢認為功課班係歸類父母完全放手系列,功課唔識做邊個教先,咪 ...

其實咪即係補習老師囉。不過日日去三個鐘真係幾辛苦

我又開始擔心。我朋友小朋友剛剛上F1,人哋開學一個月唔夠補中英數,佢朋友小朋友仲補埋中英數科。其實F1咁補係咪大趨勢?唔補好似好蝕咁!但中文好既補習好難搵架喔。補下阿大中文可能攞到5**都未定

lil_sis 發表於 20-9-26 16:34
多謝各位意見,我以為中學都有類似小學咁有呢啲功課班,因為佢啲功課我唔係好識教,幫唔到佢,所以先開post ...

中英數考慮專科,其他科目等同學自己領略下點温點讀,去問同學同老師,可以不用下下去補習,比他們自主學習。

JJDBB 發表於 20-9-27 19:52
中英數考慮專科,其他科目等同學自己領略下點温點讀,去問同學同老師,可以不用下下去補習,比他們自主學 ...

我估,樓主當務之急係擔心功課,點溫點讀已經係後話~~~

little_yolky 發表於 20-9-27 17:20
其實咪即係補習老師囉。不過日日去三個鐘真係幾辛苦

我又開始擔心。我朋友小朋友剛剛上F1,人 ...

補咗可以唔認㗎嘛~~~

mcl203 發表於 20-9-27 20:56
補咗可以唔認㗎嘛~~~

我諗依家好多中學生都補習,差在補幾多科,不過話一開波就補中英數科就唔知係咪普遍。學都未返,做乜咁快補。

little_yolky 發表於 20-9-27 21:30
我諗依家好多中學生都補習,差在補幾多科,不過話一開波就補中英數科就唔知係咪普遍。學都未返,做乜咁快 ...

某些中學一開波就嚟料,不設甚麽蜜月期,所以,都係視乎邊啲中學,或者,該學生嘅底子,又或者,係一分都不能少嘅追隨者呢~~~

lil_sis 發表於 20-9-26 16:34
多謝各位意見,我以為中學都有類似小學咁有呢啲功課班,因為佢啲功課我唔係好識教,幫唔到佢,所以先開post ...

中學生唔識功課應該主動問老師或同學,放學後也可以經email問老師

little_yolky 發表於 20-9-27 21:30
學都未返,做乜咁快 ...
呢d叫預習

wan_sosin 發表於 20-10-4 10:32
中學生唔識功課應該主動問老師或同學,放學後也可以經email問老師
又見到你真好,belated 中秋快樂

MrBeast 發表於 20-10-4 11:42
又見到你真好,belated 中秋快樂

中秋節快樂!幾時都快樂!
我都唔想理㗎,身體差差地,但仔升中一,而且今年太亂,所以上嚟睇下有無野幫到個仔順利適應。而家可以上返實體課,真係好好多。

我諗依家好多中學生都補習,差在補幾多科,不過話一開波就補中英數科就唔知係咪普遍。學都未返,做乜咁快 ...

我仔小六開始補中文,原因係中文科一向係佢弱項。
暑假前,仔主動話想補英文,佢話想英文好啲,我見佢主動想讀好啲,暑假幫佢喺大型補習社報咗專科補,整個暑假,我冇比過練習仔做,只係睇書,一星期一小時上補習社當keep住上堂,一直到依家。不過,其實我想轉老師 。 仔話老師教嘅靚vocabulary佢大部分都識,唯可取之處係教grammar, 仔學校十分少教,中一暫時未見學校教

以前我會覺得補底先要補習,依家我發現補習分好多種,有補底、有拔尖、有互補學校不足,有人喜歡自學、有人喜歡上堂,各取所需。

S-Kwok 發表於 20-10-5 08:05

我仔小六開始補中文,原因係中文科一向係佢弱項。

你個係自己想進步呀,又唔同講法。不過如果唔係太弱,實在可以等小朋友自己摸索一下,對以後學習係有好處。

wan_sosin 發表於 20-10-4 11:48
中秋節快樂!幾時都快樂!
我都唔想理㗎,身體差差地,但仔升中一,而且今年太亂,所以上嚟睇下有無野幫到 ...

你仔仔今年升中一好好多,阿女舊年實情只讀咗一個學期中一而已,佢連同學D名都未記晒

wan_sosin 發表於 20-10-4 10:32

最衰依家疫情,一放學就拉閘放狗,以前都會同同學留一個鐘一齊吹水做功課既

little_yolky 發表於 20-10-5 22:19
你仔仔今年升中一好好多,阿女舊年實情只讀咗一個學期中一而已,佢連同學D名都未記晒
...

你講得啱!
但我仔無得考呈三,正正佢呈二考得麻麻,因為開學無耐就考呈二,加學界比賽都係咁上下時間,我仔操運動一定投入過讀書。佢想呈三急追,但機會唔係時時都有。

little_yolky 發表於 20-10-5 22:20
最衰依家疫情,一放學就拉閘放狗,以前都會同同學留一個鐘一齊吹水做功課既
...

我仔學校又無好快咁趕人,但同學相處咗都無兩星期,都未太認識。
但老師都好好,有問必答!
其實同學都好願意幫助,我仔有次記唔切默書範圍(當時是上網課期間), 佢Gmail同學仔,同學都好快答佢,事實大家未見過面。
亦有老師問問題,同學唔識,同學又會提水。

little_yolky 發表於 20-10-5 22:19
...

你哋有無原班升呀?
我知道仔小學部原班升,因為舊年無太多時間相處,原班升讓同學可以多啲時間彼此認識。
‹ 上一主題|下一主題