用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一功課班
樓主: lil_sis
go

中一功課班  

zitaeric 發表於 20-10-10 12:46
港島區,吾開名

若果你指CWB,似乎唔太係~~~

zitaeric 發表於 20-10-10 11:33
通常中心負責人教得最好,如果上過都吾得,考慮轉會。阿女另外有個師姐平平地同佢操數,揾個私補都吾錯, ...

呢間中心負責人好奇怪,唔教既。我都打算同佢轉會,依家係騎牛搵馬

b3410 發表於 20-10-10 14:50
點解唔網上補?解決咗交通問題

疫情過咗,都無網上,所以都要考慮交通方唔方便。

住得遠真麻煩!

回覆樓主:

揾好數學吾難,反而其它科揾得好先難,加油啊
妹妹豬 齊來做個好朋友)

little_yolky 發表於 20-10-10 16:31
疫情過咗,都無網上,所以都要考慮交通方唔方便。

住得遠真麻煩!
唔可以要求網上上堂?   慳好多時間。直接搵私補,zoom 上堂,我估老師都鐘意,唔使舟車勞頓。

b3410 發表於 20-10-10 17:31
唔可以要求網上上堂?   慳好多時間。直接搵私補,zoom 上堂,我估老師都鐘意,唔使舟車勞頓。
...

唉!搞掂阿細先。剛剛有消息話潤雄兄叫大家要有心理準備隨時停面授,咁點考呈二呢,唉!

little_yolky 發表於 20-10-10 18:35
唉!搞掂阿細先。剛剛有消息話潤雄兄叫大家要有心理準備隨時停面授,咁點考呈二呢,唉!
...

雖然早預咗可能到11/12月又要停,但 當有人當面話比你聽嘅時候,著實十萬個令我難以接受

S-Kwok 發表於 20-10-10 18:51
雖然早預咗可能到11/12月又要停,但 當有人當面話比你聽嘅時候,著實十萬個令我難以接受
...

lil_sis 發表於 20-9-20 22:33
小女剛升中一,想搵課後功課班,港區,請問有冇介紹?
其實升中都11, 12歲, 自己响屋企做唔OK?? 我仔都係自己在家做, 除非唔識做啫, 如果唔係, 其實唔洗架喎

mandywongmandy 發表於 21-2-8 20:17
中學不用功課班,要學習自己攪店,繼續依賴都不是辦法,到預到科目有困難先找專科補習,針對性幫助。我仔仔 ...
因人而異吧!其實有人幫忙跟功課,總好過自己面對升中後壓力,對某部分的家長及小朋友來說,是好事。

mandywongmandy 發表於 21-3-5 16:34
係怕養成依賴嘅習慣,慣左有人會幫手,唔識自學,唔會自己諗嘢。我從細教仔仔,有困難要尋求協助,但始終 ...
所以因人而異囉,唔能夠只以「我」而做考慮。

YmOra 發表於 20-9-21 21:24
其實,都有好多自己放學的例子,亦有"補習社"人員去小學接成批學生仔放學行去補習社托管做功課。
...
中學唔多"興”功課班,中學功課唔太多,只係要諗要思考,學校幾assume 有學自律架。D錢真係留番補專科啦。

JojoDad 發表於 21-3-17 12:50
中學唔多"興”功課班,中學功課唔太多,只係要諗要思考,學校幾assume 有學自律架。D錢真係留番補專科啦。 ...

是的,小學功課班好多,中學應該較少。