用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一功課班
go

中一功課班  

小女剛升中一,想搵課後功課班,港區,請問有冇介紹?

lil_sis 發表於 20-9-20 22:33
好多功課嗎?中一就需要功課班?

medicine 發表於 20-9-20 23:39
好多功課嗎?中一就需要功課班?

可能無請工人,屋企無大人,要去功課班當託管等大人放工。

medicine    發表於 20-9-21 08:15

lil_sis 發表於 20-9-20 22:33
留番D 錢,專科補習仲實際

little_yolky 發表於 20-9-21 07:40
可能無請工人,屋企無大人,要去功課班當託管等大人放工。

雖然系中學生,其實都只係11,12歲,仲系細

妹妹頭 發表於 20-9-21 14:31
留番D 錢,專科補習仲實際

但係專科時間短D,幫唔到雙職父母

LeeCC 發表於 20-9-21 15:40

所以好多家長無辦法,小朋友只好辛苦D。

我小学時都留女係屋企了……11,2歲果時都自己搭地鐵去学樂器了。咁中学係咪要凑番学放学?

little_yolky 發表於 20-9-21 16:00
但係專科時間短D,幫唔到雙職父母

其實好多一升中都自己返屋企,大把人都係咁啦(包括我仔),大人真係唔驶揾食咩

Yanamami 發表於 20-9-21 17:29
我小学時都留女係屋企了……11,2歲果時都自己搭地鐵去学樂器了。咁中学係咪要凑番学放学? ...

問題唔係響條街,係響屋企!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-21 18:07
其實好多一升中都自己返屋企,大把人都係咁啦(包括我仔),大人真係唔驶揾食咩  
...

因為兩個會打架,會有血案⋯⋯

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-21 18:14

Yanamami 發表於 20-9-21 17:29
我小学時都留女係屋企了……11,2歲果時都自己搭地鐵去学樂器了。咁中学係咪要凑番学放学? ...

都要睇屋企附近環境是否適合甘做

如果你樓下公園經常有道友,你都唔會放心俾個女自己落街啦

有無聽过唔好同BB講叠字BB話,成日當小朋友“好細个”咁凑就好难長大好離地。我女小学時佢有尐同学都自己番学放学,父母真係要揾食。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-21 19:14

LeeCC 發表於 20-9-21 18:41
都要睇屋企附近環境是否適合甘做

如果你樓下公園經常有道友,你都唔會放心俾個女自己落街啦
當然~不过我唔assume楼主係咁情况,否則真係番放学都要陪。

樓主係問”功課”班~~~

Yanamami 發表於 20-9-21 18:41
有無聽过唔好同BB講叠字BB話,成日當小朋友“好細个”咁凑就好难長大好離地。我女小学時佢有尐同学都自己番 ...

其實,都有好多自己放學的例子,亦有"補習社"人員去小學接成批學生仔放學行去補習社托管做功課。

回覆樓主:

點解唔去自習室呢?

多謝各位意見,我以為中學都有類似小學咁有呢啲功課班,因為佢啲功課我唔係好識教,幫唔到佢,所以先開post詢問各位

lil_sis 發表於 20-9-26 16:34
多謝各位意見,我以為中學都有類似小學咁有呢啲功課班,因為佢啲功課我唔係好識教,幫唔到佢,所以先開post ...

其實小學D功課班都係託管班而已,中學俾佢自己試下,或報專科班好D,識人F1依家已經補中英數科了,都無返一個月學。