用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣改善英文成績
go

怎樣改善英文成績 [複製鏈接]

試過好多方法,包括做多些閱讀理解,作文,背文章。轉過補習老師,也沒有改善。考試仍然錯 is/are, verb+s, 唔識寫問句,見到yesterday,  last year/month 用past tense , 簡單生字也串錯。考試前知佢錯呢啲,已經温幾百萬次,考試又係錯同樣嘅嘢,好似無温過咁。佢腦好似漏洞,一丁點都記唔到,勁傷心

佢其他呈分科目成績令人滿意,唯獨英文科搞了幾年仍然係差。同其他科成績差成廿分。

有無JM可以教下我?
   22    0    0    0

你好似乜都做齐,但就偏偏無多讀多聽多寫?學習語文要浸要生活化,做練習死記硬背成效不彰。

會唔會係,太死板,入唔到腦?背文章亦係冇必要嘅做法,亦過於死板勉強。其他科佢可以做到滿意成績,咁即係佢唔係資質問題,佢係讀書材料,只係目前讀英文嘅方法唔適合佢。

你所講嘅錯誤,應該係小一嗰陣已經見到?當時補救如何?有冇保持閱讀習慣?

同上,學英文要生活化,多聽多講,講係幫到唔少,因為識講就寫到。呢啲亦係點解有啲學生要讀出聲,因為睇字未必睇到,但聽一次自己講,唔通順即係唔啱。如其背,不如朗讀?畀自己隻耳仔聽多啲。

Yanamami 發表於 20-9-20 07:59
你好似乜都做齐,但就偏偏無多讀多聽多寫?學習語文要浸要生活化,做練習死記硬背成效不彰。 ...

我明白語文要浸要累積。佢鍾意睇中文書,小說散文都睇,但英文書有故事性的,佢有好多生字唔識,就無興趣再睇。
所以我謂有叫佢多做閱讀理解當睇書。但成績仍未有改善。

有試過YouTube 找英文聽,但聽幾日便無興趣,英文電影也試過睇,frozen,  Harry Potter. 但興趣不大。

請問有無英文video 介紹?

1998Ruby1998 發表於 20-9-20 11:26
會唔會係,太死板,入唔到腦?背文章亦係冇必要嘅做法,亦過於死板勉強。其他科佢可以做到滿意成績,咁即係 ...

小一英文已經要花很多時間,但可能小一範圍不多,考前再温,用short memory免強有九字頭,但其他人可能係温兩日已經有呢啲成績,佢要温一星期先有。考完又唔記得,之後考試範圍愈來愈多,英文成績愈來愈低。

little_kid 發表於 20-9-20 13:57
小一英文已經要花很多時間,但可能小一範圍不多,考前再温,用short memory免強有九字頭,但其他人可能係 ...

從文字上已經感覺到你已經用盡各種方法 都係拉牛上樹,身心疲累, 有些少似我大女討厭中文科,個腦自動閂埋機制,不過叫左中文係母語差極有個譜。

從興趣出發?!搵外籍老師玩住學(如經濟負擔到),我都係是旦想到,冇乜意見幫到。希望你地盡快搵到合適方法。

醒目開學勳章 貢獻勳章

先搵佢鍾意嘅野....
我d仔鍾意玩minecraft,一有時間就煲youtube 睇人打機!

恐龍家

小曳人 發表於 20-9-20 19:36
先搵佢鍾意嘅野....
我d仔鍾意玩minecraft,一有時間就煲youtube 睇人打機!

咦?有用嗎?佢都玩minecraft....有英文版 ?佢聽普通話版 唔使返學不停玩,仲想復課後要收起佢部機

kirstyau 發表於 20-9-20 17:56

從文字上已經感覺到你已經用盡各種方法 都係拉牛上樹,身 ...

真係有拉牛上樹的感覺~加上開始硬頸,唔係我叫温就温,做就做。

醒目開學勳章

little_kid 發表於 20-9-20 13:49

我明白語文要浸要累積。佢鍾意睇中文書,小說散文都睇, ...
佢鐘意睇邊類型中文書?搵返同類型又淺啲嘅英文書或戲,唔好夾硬睇啲程度深過自己嘅,會好frustrated無興趣睇落去

bobbob 發表於 20-9-20 20:20
佢鐘意睇邊類型中文書?搵返同類型又淺啲嘅英文書或戲,唔好夾硬睇啲程度深過自己嘅,會好frustrated無興趣 ...

佢中文書鍾意睇福爾摩斯系列,試過俾佢睇偵探系列英文書,只有Nate the Great佢有興趣睇,睇完就無。之前有JM介紹的A To Z mysteries, a jigsaw jones mystery,magic tree house 佢無興趣,Geronimo Stilton 買了,睇一陣又放低了。
都想知有無淺易英文書介紹?

little_kid 發表於 20-9-21 04:21
佢中文書鍾意睇福爾摩斯系列,試過俾佢睇偵探系列英文書,只有Nate the Great佢有興趣睇,睇完就無。之前 ...

買部Kindle俾佢,有字典,唔識篤一篤,有解釋,否則深既睇唔明,淺既佢又唔想睇。

揀間中文中學俾佢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_kid 發表於 20-9-20 19:52

咦?有用嗎?佢都玩minecraft....有英文版  ? ...
我d仔係睇英文架,我覺得有用,起碼隻耳無疏懶到先
恐龍家

little_yolky 發表於 20-9-21 07:49

買部Kindle俾佢,有字典,唔識篤一篤,有解釋,否則深 ...
甘早考慮中文中學?初小咋?

medicine 發表於 20-9-21 08:23
甘早考慮中文中學?初小咋?

JM小朋友呈咗分,點會係初小?

little_yolky 發表於 20-9-21 08:29
JM小朋友呈咗分,點會係初小?
有講到呈分?
或許我愚鈍,點睇都係覺得仲係似小三(小四?)。

呼喚樓主……

medicine 發表於 20-9-21 08:36
有講到呈分?
或許我愚鈍,點睇都係覺得仲係似小三(小四?)。

//佢其他呈分科目成績令人滿意,唯獨英文科搞了幾年仍然係差。同其他科成績差成廿分//

所以我理解佢呈過分

little_yolky 發表於 20-9-21 08:40
//佢其他呈分科目成績令人滿意,唯獨英文科搞了幾年仍然係差。同其他科成績差成廿分//

所以我理解佢呈過 ...
哦,都有道理。
我係睇樓主的問題,同講小朋友睇啲書來估估下。“其他呈分科目”講法(我的理解)只係爲了表達簡便。

medicine 發表於 20-9-21 08:48
哦,都有道理。
我係睇樓主的問題,同講小朋友睇啲書來估估下。“其他呈分科目”講法(我的理解)只係爲了 ...

都有咁既可能。

如果初小,就唔駛咁擔心,整套ORT佢嘆下

不過樓主話小朋友開始唔聽講,我估計係青春期,應該唔止初小了。

樓主小孩的問題是根基差~grammar 差、串錯字,

若靠多聽多讀多睇就以為可以改善grammar, 串字就有點不切實際, 找不着焦點....
看英文電影可以改善grammar,串字?咁神?
建議正正經經買本grammar 書, 看例子,做練習, 下苦功串生字
‹ 上一主題|下一主題