用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣改善英文成績
樓主: little_kid
go

怎樣改善英文成績

little_yolky 發表於 20-9-21 08:56
都有咁既可能。

如果初小,就唔駛咁擔心,整套ORT佢嘆下
如果呈左分,(我覺得)已經無必要問啦。
即時間緊急,只有狂操,搞好第二次呈分啲英文。

只有初小,頂籠小四,先仲有時間從基本功做起

小鹿揀學校 發表於 20-9-21 09:12
樓主小孩的問題是根基差~gramma 差、串錯字,

若靠多聽多讀多睇就以為可以改善gramma, 串字就有點不切實 ...
係哦,先串掂生字,再考慮其它

樓主小孩的問題是根基差~grammar 差、串錯字,

若靠多聽多讀多睇就以為可以改善grammar, 串字就有點不切 ...

EK啲po分享係改善英文睇油管㗎~~~

樓主小孩的問題是根基差~grammar 差、串錯字,

若靠多聽多讀多睇就以為可以改善grammar, 串字就有點不切 ...

同意,要短時間睇到成效,都係唯有操練...... 做到大部分題目佢一望就識答,不過過程會幾痛苦,仲要睇下小朋友肯唔肯合作。

書、電影唔係唔睇,呢d屬於「慢火烹調」,長遠對英文都有幫助。

little_kid 發表於 20-9-20 07:43
試過好多方法,包括做多些閱讀理解,作文,背文章。轉過補習老師,也沒有改善。考試仍然錯 is/are, verb+s, ...

你兒子應該是落入一個抗拒/逃避英文的狀態,而且是一個惡性循環 - 越不懂,越拿低分,越沒興趣,越不入腦,就越不懂。。。

到了高小,要改變,就要投入更多時間和心力。

有沒有嘗試一家人一起學英文?

因為同時要顧及學校成績,最好是按照學校的進度,如果現在教天氣,就找有關的書本,還有教科書的文章,跟他一起讀,一起學,一起找詞語解釋,一起學習當中的文法,然後互相發問,從而進步。

此外,坊間有一些不錯的grammar練習,循序漸進,每天都溫習,每天累積,總會有進步的。

聽講方面,最好找個NET, 通過zoom很方便,多聽多講

Arabellahk    發表於 21-2-28 23:51

猴子爸 發表於 20-9-21 10:04
你兒子應該是落入一個抗拒/逃避英文的狀態,而且是一個惡性循環 - 越不懂,越拿低分,越沒興趣,越不入腦, ...

難得見到猴子爸這樣正正經經的

我建議如果已經高小,呈分試關頭,英文只能斬件逐塊突破。分析一下試卷,邊一部分失分最多,也最有信心操練到的,就先主攻這一部分。個人覺得短時間可以提升的,學校默測範圍內的生詞,點都默出來,希望唔失分。之後就是grammar, 學校教過重點grammar, 搞清楚明白再加以操練,也可以拎多些分數。

閱讀理解也要斬件,邊一個小部分容易拎分數?做咗先。

平時練過的作文,自己再做多幾次,改的似樣D,儲幾篇,以防不時之需。

little_kid 發表於 20-9-21 04:21
佢中文書鍾意睇福爾摩斯系列,試過俾佢睇偵探系列英文書,只有Nate the Great佢有興趣睇,睇完就無。之前 ...
有冇試過漫畫書, 電影故事系列, 體育運動書之類??
猜佢去揀書, 不是你揀書俾佢。

猴子爸 發表於 20-9-21 10:04
你兒子應該是落入一個抗拒/逃避英文的狀態,而且是一個惡性循環 - 越不懂,越拿低分,越沒興趣,越不入腦, ...

謝謝你意思。有無grammar book.可pm我嗎?
我試過俾 練習佢做,每開每個chapter做做啱,但一篇混埋幾chapter 的練習佢做,佢錯到好似無學過,但問佢知唔知錯乜,佢有答對。所以我咁耐都找不到佢問題的根源。

b3410 發表於 20-9-21 11:42
難得見到猴子爸這樣正正經經的

我建議如果已經高小,呈分試關頭,英文只能斬件逐塊突破。 ...

謝謝,我會試試。
作文,出貓?唔明意思。唔方便講可pm給我資料,謝謝!

IYY 發表於 20-9-21 13:15
有冇試過漫畫書, 電影故事系列, 體育運動書之類??
猜佢去揀書, 不是你揀書俾佢。

dogman, disney 故事系列。我試試!

little_kid 發表於 20-9-21 13:37
謝謝你意思。有無grammar book.可pm我嗎?
我試過俾 練習佢做,每開每個chapter做做啱,但一篇混埋幾chapt ...
等我返屋企揾吓,再pm你

買grammar書由頭教, 將程度調低兩年, 由基礎教起
佢一路做chapter啱晒混埋一齊錯, 可能係做chapter時根本係死記或靠估, 唔明白背後的道理, 積積埋埋愈來愈抗拒

little_kid 發表於 20-9-21 13:47
謝謝,我會試試。
作文,出貓?唔明意思。唔方便講可pm給我資料,謝謝!
...
唔駛啦,已改

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-9-21 17:44
多些玩下關於英文的事項吧,提升起這方面的念頭. 這些在小學基礎做唔好就好麻煩. 我女兒現常玩手機一個程式 ...

什麼手機程式,可介紹考

看全套 Harry Potter 英文故事書 已有幫助

Arabellahk    發表於 21-2-28 23:52
王家爸爸    發表於 20-9-25 16:02

簽名被屏蔽

mcl203 發表於 20-9-21 09:24
EK啲po分享係改善英文睇油管㗎~~~
油管係唔少好既免費英文學習資源,Khan 就係其中一個。