用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城小學升中轉觀塘或將軍澳Banding分別 ...
樓主: CARMA
go

九龍城小學升中轉觀塘或將軍澳Banding分別 [複製鏈接]

回覆 YmOra 的帖子

我都有睇過迦密,我諗到都難入,我小朋友得B1C,我睇返學校之前有三個入左這間,其他都派得吾錯,不過對我黎講就遠左D
7 喇沙
3 迦密
6 華英
2 九真
15 旅港開平
4 何明華
7 東華三院黃笏南中學
11 基督教女青年會丘佐榮中學
3 華仁
1 英華
1 聖保羅
1 聖保祿
1 德雅
1 匯基
1 培道
1 何文田官立中學
1 協恩
1 保良局顏寶鈴書院

CARMA 發表於 20-9-21 14:37
回覆 vta137 的帖子

我小朋友都同你嗰個都好相似,有時佢想選多個興趣班我都話吾好啦,要好晏返屋企 ...

升中岩岩先開始,真係陸續有黎 今日又收到宗教活動,要全體係放學後

不過九龍城果邊又幾吸引 不如問下佢鐘意邊間,分折下

CARMA 發表於 20-9-21 16:30

我都有睇過迦密,我諗到都難入,我小朋友得B1C,我睇返學校之前有三個入左這間,其他都派得 ...

雖然,你話你的孩子屬B1c成績會比較難入"迦密",但看你的資料,貴校又似乎無人派往"聖言"似喎?!而迦密都話晒有3個吖?!

自行聖言難度很高,Band 1A 仔仔想自行嘅九龍男校,唔係LS、九華就聖言,Band 1A 攞住幾個數學獎都未必成功。

入迦密嗰 3 位,未必全部係自行入,只要係九龍城 Band 1 就有機會入讀,不論係 1A 定 1C。

我都有睇過迦密,我諗到都難入,我小朋友得B1C,我睇返學校之前有三個入左這間,其他都派得 ...

請問有無考慮旅港 見有15人升讀
旅港2020年DSE成績疫市創新高

http://www.hpccss.edu.hk/subject/2020-hkdse-results

http://www.hpccss.edu.hk/award/2020-jupas-offer-results

CSK學生水平唔低,返學辛苦只因學校位置隔涉。

提提妳,令朗學校上年仲有7個入咗LSC妳無寫出嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果留係九龍城KL3抽中學, 留意下呢幾間既交通係咪方便自己好過:
黃笏南
銀禧
丘佐榮
旅港

頭3間, 基本上B1學生放乙1必入

旅港乙1都極大機會

萬一唔好彩, 入到CSK中學都比入TKO/KT既B2中學好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中學生應該唔會太擔心交通問題,特別係男仔,九龍城學校雖然有些地點隔涉,不過最多都係行多幾步,當做運動。當初跨區讀小學應該因為校網好?點解依家要放棄?

回覆 hkpapa852 的帖子

咁你都知,好野

回覆 b3410 的帖子

你講得岩,經過咁多保貴意見,我諗住,首先叩門,叩最心儀兩間近屋企,(但係本應諗住叩聖言及觀瑪不過機會好似微過微豆,不如景嶺加觀瑪如果吾得,攪珠攪返九龍城區穩陣D,好多謝咁多位媽媽或爸爸意見

黃笏南 / 銀禧 / 丘佐榮 / 旅港
以上幾間邊間適合好動男孩,鐘意數學及吹SAXOPHONE,唔係死讀書的好學校

CARMA 發表於 20-9-22 11:35

旅港較多支援係運動方面, 但對學業要求都唔低
黃笏南較多支援係STEM活動

其餘兩間無乜留意

CARMA 發表於 20-9-22 11:35

旅港/黃芴南兩間都有運動支援, 請瀏覽其網站亦有介紹。
黃芴南音樂組亦有名氣。

如疫情暫緩, 兩校均有開放日, 最好帶孩子去看看。其中黃芴南為新校舍, 硬件佳, 吸引了不少學生選擇他。

CARMA 發表於 20-9-22 11:20

咁你都知,好野

我都睇到你原本有打到7喇沙,但不知為何你跟手抺走咗?!

明白,吾該曬你,我會再揾D資料

回覆 CARMA 的帖子

想請教, 我仔 Saxphone 5 級, 心儀銀禧, 35 網小學級 31/159 人, 自行有冇機 ?
因為想入回教會學校, 所以未切考慮黃芴南

回覆 拿拿利 的帖子

你好,我都係問緊人,你可以同我一齊睇家長比既資料,都好有用,希望幫到你

CARMA 發表於 20-9-22 14:41
回覆 拿拿利 的帖子

你好,我都係問緊人,你可以同我一齊睇家長比既資料,都好有用,希望幫到你

色士風其實對考學校無乜幫助。

起碼未見過樂團會要呢類樂器。

拿拿利 發表於 20-9-22 12:29
回覆 CARMA 的帖子

想請教, 我仔 Saxphone 5 級, 心儀銀禧, 35 網小學級 31/159 人, 自行有冇機 ?

如果,你對"銀禧"感興趣可以一試,以你囝囝的名次好難講是否有機,照睇應該有,但始終要貴校講你囝囝屬Band幾為準,若然屬B1b成績响"自行階段"機會大的,但個人認為屬B1c學生也可以一試,因為面試表現好仍然有機會的。

你囝囝有Saxphone能力,也可以响自行表填有關資料的,因為响簡介會校長話過,每樣才能都係小孩子經過付出換回來的成果,只管你填响申請表內,學校係會睇的。

後排左2有女同學吹Saxphone
https://photos.google.com/share/AF1QipO0OzBasT8Z_vX5bAd5gq62-ko1NEZ3YsyyiUZ6AH0wL3qx9DHIKF3ozAc97-l0tA/photo/AF1QipOq2xc-bQxnRotkZjYB3qZI0j7ZMmze9yaTntcD?key=V3kzM3Q3M2dvOWh1UFFuaGRBako0V2g5bXJHR3ln

音樂晚會的相片
https://photos.google.com/share/AF1QipO0OzBasT8Z_vX5bAd5gq62-ko1NEZ3YsyyiUZ6AH0wL3qx9DHIKF3ozAc97-l0tA?key=V3kzM3Q3M2dvOWh1UFFuaGRBako0V2g5bXJHR3ln

謝謝你, 因為我仔在小二時已入管弦樂團, 所以我搵中學都會留意有冇管弦樂團, 另外我好喜愛銀禧既 lunch 模式, 另外請問中文是否粵教中 ?
‹ 上一主題|下一主題