用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城小學升中轉觀塘或將軍澳Banding分別 ...
go

九龍城小學升中轉觀塘或將軍澳Banding分別

請問本身誇區去九龍城區讀小學,小五呈分成績老師話屬band 1b or c, 如果報返自住將軍澳區或觀塘區,一樣係1c嗎? 謝謝🙏🏻

醒目開學勳章 貢獻勳章

有機會升,或不變,一定唔會降
但如果講到1b/1c borderline,  就likely 1b 喇

canterlau    發表於 20-9-20 10:51
恐龍家

同樣係 Band 1,除非你學校估 banding 會好大落差。
不過大抽獎觀塘>將軍澳。

CARMA 發表於 20-9-20 00:25
請問本身誇區去九龍城區讀小學,小五呈分成績老師話屬band 1b or c, 如果報返自住將軍澳區或觀塘區,一樣係 ...

九龍城B1B/C生跨此兩區應仍屬B1生
但此兩區B1位不足 大抽獎可能中B2校

吾該曬你們的意見,我都係到煩緊轉吾轉返屋企近D好,佢而家讀緊間學校就派九龍城B1應該冇問題,不過真係好遠,近排冇校車要自己座車返學,佢真係返學都返到驚左,之前佢座校車都冇問題,係架校車係咁瞓,特然校車冇得搭,就好大鑊

CARMA 發表於 20-9-21 10:06
吾該曬你們的意見,我都係到煩緊轉吾轉返屋企近D好,佢而家讀緊間學校就派九龍城B1應該冇問題,不過真係好遠, ...
只有親身經歷最真切。
既然知道距離的重要性,唯有取捨啦。

回覆 medicine 的帖子

我可以用返將軍澳住址抽,不過將軍澳區真係競爭好大,我又冇抽奬運都會考慮埋直資學校,上年又冇去中學簡介會,唉。。。。。好煩

CARMA 發表於 20-9-21 10:37

我可以用返將軍澳住址抽,不過將軍澳區真係競爭好大,我又冇抽奬運都會考慮 ...

若然唔想太大風險,留番响"九龍城區"會好DD,話晒多B1中學揀嘛!而返學問題,睇你想唔想孩子學習獨立,個人認為孩子升上中學後己經有能力應付"舟車勞動"的問題,好易習慣的。

我可以用返將軍澳住址抽,不過將軍澳區真係競爭好大,我又冇抽奬運都會考慮 ...

兩手準備如何?
自行將軍澳宣基/景嶺
大抽獎跟小學留九龍城

知道可以學校所在網抽,或者住址所在網抽。亦有人專門轉住址網抽。
所以咪話需要取捨咯,即衡量風險以及距離。

(1)穩入B1中學,但六年長距離返放學。
(2)屋企附近。但有機會(係話有機會而已)抽唔到B1而入B2.

抽獎講運氣,誰也無法保證中或不中。但選(1),卻真真切切的太遠,唔願意……

Poyau 發表於 20-9-21 10:55
兩手準備如何?
自行將軍澳宣基/景嶺
大抽獎跟小學留九龍城
萬一自行唔中,即係選(1)啦。

回覆 Poyau 的帖子

好提議心儀觀瑪及聖言,我小朋友吾鐘意抄寫,都鐘意數學,運動及音樂,吾知邊間好D呢我都明白這兩間係超級難入,有冇其他推介B1C都OK?其實想讀津貼學校,但冇抽奬運,咁如果考直資,直資收左,抽奬一定冇得抽,但係咪連叩門津校都吾可以?
直資真道,優才,播道,匯基,福健吾知邊間好?

明白你的講法,抽獎講運氣不大,要一個鐘頭車程,我吾想小朋友返學搭車搭到驚左

CARMA 發表於 20-9-21 11:23

明白你的講法,抽獎講運氣不大,要一個鐘頭車程,我吾想小朋友返學搭車搭到驚左:unk ...
我係一直以來的堅實距離優先支持者,即選校優先考慮距離的因素,除非用家意願講話幾遠都得。
如果係我自己選擇,好簡單,轉地址網抽。

自行個部分,一向都係任意選。但在有距離的考慮后,寧降低少少期望值,務求優先落實。如果僅僅B1B-B1C,個兩間觀塘的男校,似乎機會細左啲啲。

借位問, 如果係九龍城小學升中轉灣仔區呢? Banding有分別嗎?

CARMA 發表於 20-9-21 11:20

好提議心儀觀瑪及聖言,我小朋友吾鐘意抄寫,都鐘意數學,運動及音樂,吾知邊間 ...

聖言數理強 觀瑪中英數4+疫市上升
自行聖言同B1A競爭 觀瑪競爭無咁大
觀塘B1C亦可考慮蒙民偉/觀官

宣基及景嶺書院都係將軍澳區B1A,我諗都係好難入到

蒙民偉/觀官機會大些嗎?這兩間是B1C嗎?會吾會係超谷的學校,亞仔嗰D吾係太鐘意死讀死做好多功課嗰隻

CARMA 發表於 20-9-21 11:20

好提議心儀觀瑪及聖言,我小朋友吾鐘意抄寫,都鐘意數學,運動及音樂,吾知邊間 ...
坦白講, 觀瑪是一間相對難入的 B1C 校, 未必值得你放棄九龍城一眾英中去爭入他。
聖言是穩健的 B1B school, 但由於該區 B1 學位不足, 自行階段幾乎只收 B1A 男生。聖言數理佳, 但中英文弱, 在名牌男校 (B1B 以上) 中, 他的中英文水平實在有待進步。Overall 成績大約是將軍澳主恩迦密的水平。

在九龍城區, 強校林立, 有不少水平相近或高過聖言/觀瑪的, 或許你考慮一下把上學車程時間限定在1小時內, 看看有沒有九龍城英中可以揀。例如坐地鐵到九龍塘站轉 25M 綠線小巴可去那幾間英中; 坐地鐵去何文田站去華英/迦密要幾耐等等。

去多幾間學校睇, 試試車程孩子是否能接受。中一大個仔了, 要有一定自理自律能力, 也需要鍛鍊。讓孩子感受一下不同的學校, 讓他選擇一下。

P.S 我兩個仔揀的學校跟我的不同, 但我依從用家意見, 只求他們讀得開心, 跟得上程度。

CARMA 發表於 20-9-20 00:25
請問本身誇區去九龍城區讀小學,小五呈分成績老師話屬band 1b or c, 如果報返自住將軍澳區或觀塘區,一樣係 ...

本身我想揀何文田,九龍城果啲,但一諗起車程,而且小朋友唔喜歡答巴士就無諗了,佢同我講要答地鐵去到既,仲要唔無離地鐵太遠
不過中學活動都多,又有補課,要放成5點幾6點,如各方面都差唔多緊係近少少好。

我小朋友而家參加左兩個興趣班,佢遲點又話要參加學會果啲喎 星期六又要返學, 都唔知夠唔夠時間做功課