用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自我介紹信有必要嗎?
樓主: estw
go

升中自我介紹信有必要嗎? [複製鏈接]

回覆 estw 的帖子

如果咁情況,我唔介意佢寫好,我幫佢打佢英文ok嗎?如果會考英中,用英文寫同打都得。

estw 發表於 20-9-20 11:57
明白,可能我太緊張,我孫成績麻麻,想爭取時間幫佢補,見佢坐响電腦前面成日先打到一行字,仲要搞到冇曬 ...
小朋友初初可能的確no idea , 一片空白。家長可以自己brainstorm, 總結出來一些key points
再同小朋友討論,這樣有一個方向,就會易好多。

明白,可能我太緊張,我孫成績麻麻,想爭取時間幫佢補,見佢坐响電腦前面成日先打到一行字,仲要搞到冇曬 ...

不能太保護小朋友

叫你孫仔 先用人手寫左草稿出黎
然後再解決要用電腦打字的問題

如果佢連草稿都攪唔掂 就叫佢先諗下 何謂自我介紹 唔識就上網睇下人地個d點做

自我介紹 可以分三至四個段落去講
第一段 簡單的個人介紹 我叫咩名 我係邊間小學讀書 屋企有咩人  平時有咩嗜好及興趣 點解

第二段 我的夢想 及 詳加解釋
例如 點解想做呢個職業 有無特別經歷 例如將來做到呢個職業 會有咩抱負?
點樣達成呢個夢想?

第三段 點解想入讀呢間中學 如果入到呢間中學 你會對學校有咩貢獻

SLHongkonger 發表於 20-9-20 13:09
不能太保護小朋友

叫你孫仔 先用人手寫左草稿出黎

我叫佢用手寫左先,但因為老師冇講,佢就吾聽繼續响電腦前面磨,到我忍吾住鬧佢,佢先肯拎起支筆,我就係嬲點解老師吾教清楚,剩係叫學生參考網上資料。

回覆樓主:

响度再次多謝咁多位JM,聽左咁多位意見,我明白應該點做啦     

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-20 13:26

estw 發表於 20-9-20 13:18
我叫佢用手寫左先,但因為老師冇講,佢就吾聽繼續响電腦前面磨,到我忍吾住鬧佢,佢先肯拎起支筆,我就係 ...

六年級喇,佢肯做唔好鬧,電腦做又好手寫又好,係一個好開始,小朋友要多鼓勵,大人最好只是在旁提醒/建議佢點做。 加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-9-20 13:25
六年級喇,佢肯做唔好鬧,電腦做又好手寫又好,係一個好開始,小朋友要多鼓勵,大人最好只是在旁提醒/建議 ...

Thanks  

其實自我介紹真係唔係門面嘢,就算唔for升中,都算係認識自己嘅一種,呢份自我介紹可以話你知好多地方都用得著..... 面試時、初初上到中學,人地叫你介紹下自己,都可以靈活d、組織得好d咁講出嚟。

如果寫有問題,其實可以同阿孫傾下先重點列出,再參考下學校提供嘅資料撰寫返出嚟,呢份係功課老師都會幫忙批改。打字問題可以語音、可以叫佢慢慢打,如果佢真係時間唔夠用,我唔介意幫佢打。

呢份嘢可能宜家你覺得好嘥時間,但對阿孫嚟講長遠慳咗好多時間.....

gigayan 發表於 20-9-20 13:28
其實自我介紹真係唔係門面嘢,就算唔for升中,都算係認識自己嘅一種,呢份自我介紹可以話你知好多地方都用 ...

明白

回覆樓主:

唔同場合可以又唔同嘅看法~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3842138&extra=page%3D3&page=2|^|https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3842138&extra=page%3D3&page=2

醒目開學勳章 王國長老

estw 發表於 20-9-20 08:57
嗰年家長吾使寫,姐係隨學校意思而吾係必須。究竟幾時開始有呢樣野?升中政策冇變但人就自己制造咁多招式 ...
我囡個年唔使因為係舊校長, 轉左校長之後要
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

estw 發表於 20-9-20 08:57
嗰年家長吾使寫,姐係隨學校意思而吾係必須。究竟幾時開始有呢樣野?升中政策冇變但人就自己制造咁多招式 ...

學生連自己點解鍾意間學校都寫唔出, 亦都唔知自己長處既話, 我只可以講佢咁多年學習生涯都只係操控於家長手中, 全無自己主見

我囡鍾意呢間學校, 知道自己長處可以係學校幫助下發揮得更好, 可以係無壓力下隨時請假去比賽

我亦都尊重佢決定, 既然佢非君不嫁, 只好盡我所能, 安排岩佢既野, 幫佢入讀依家呢間中學

唔好諗 interview 老師無睇, 佢學校真係有睇, 亦都係面試過程中有提及佢既專項項目

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 20-9-20 13:32
唔同場合可以又唔同嘅看法~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=384 ...

係呀,所以我而家都平常心,學網友話齋,當功課做,同時亦俾個孫了解下自己。

estw 發表於 20-9-20 13:51
係呀,所以我而家都平常心,學網友話齋,當功課做,同時亦俾個孫了解下自己。
...

努力加油!做未必有用,唔做就一定無得用,可能,去到某個位,有做嘅優勢就突顯出嚟~~~

mcl203 發表於 20-9-20 13:54

努力加油!做未必有用,唔做就一定無得用,可能,去到某個位 ...

明白,謝謝

jaycee_mami 發表於 20-9-20 09:17
女校的情況我不清楚,我小朋友是男仔,去年到了四間受歡迎的男校in,無一間好直接叫你作自我介紹,無得你背 ...
的確好少會直接叫你自我介紹。不過,準備過程中,思考過,對自己,對目標學校瞭解多咗,面試時隨機應變都可以多好多料。自己寫過,唔駛背,使用的時候自自然然就會出到來。

02413124 發表於 20-9-20 12:20
回覆 estw 的帖子

如果咁情況,我唔介意佢寫好,我幫佢打佢英文ok嗎?如果會考英中,用英文寫同打都得。
舊年我試過係中學簡介會問校長呢條問題,由副校長代答,講明唔可以打,要小朋友自己寫自我介紹,亦建議小朋友先寫在白紙,再抄落表格裡面。所以,我覺得家長不妨問清楚中學然後再決定手寫抑或打字,可能間間中學唔同要求。
例子:北區某Band1英中

nillnill 發表於 20-9-20 23:12
舊年我試過係中學簡介會問校長呢條問題,由副校長代答,講明唔可以打,要小朋友自己寫自我介紹,亦建議小朋 ...

我答樓主係針對學校指明要打字及交的功課(我上年報既5間英中就無一間有要求係表格要寫自我介紹)

回覆 estw 的帖子

現在阿女已經中一, 學期開始也是自我介紹! 自我介紹好重要, 除了考學校可能會用到之外, 其實阿女未準備自我介紹之前也不知道自己有甚麼強弱項,但為了準備升中面試, 她自己在準備過程中也認識了自己多一點, 也知道應該如何在中學發揮自己的優點, 這是很好的學習經驗啊!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 11:56
係呀,我仔就係報咗,不過要上成十個鐘我都覺得幾多。
今日上堂啦!不過學校pm 還有網課,唔知返屋企上堂好,還是直接過去。
‹ 上一主題|下一主題