用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自我介紹信有必要嗎?
樓主: estw
go

升中自我介紹信有必要嗎? [複製鏈接]

回覆樓主:

女校的情況我不清楚,我小朋友是男仔,去年到了四間受歡迎的男校in,無一間好直接叫你作自我介紹,無得你背罐頭野,之前準備定的中文(粵,普)和英文開場白全部用不上,因為近年的中學面試講求靈活變通,考的內容要求即時反應,背罐頭答案根本用不上,也不合時宜了!

estw 發表於 20-9-20 08:57
嗰年家長吾使寫,姐係隨學校意思而吾係必須。究竟幾時開始有呢樣野?升中政策冇變但人就自己制造咁多招式 ...

描述自我介紹都係學習嘅一種,作為家長真係唔好太公利,覺得小朋友成績重要就只顧成績,覺得其他技巧唔重要就忽視,部分小學參與活動學校都會要求小朋友寫,樓主話唔清楚只見倒網上樣本,證明你自己都冇乜寫過,相信小朋友小學更加未接觸過, 教育為何物就係教導小朋友唔識嘅嘢,所以孩子绝對有學習嘅必要。

小朋友要升中學寫自我介紹已經係最基本嘅嘢, 將來参與好多活動都需要用到,甚至考大學/將來見工一樣有須要,自我介紹亦係表達能力嘅一種,响現今世代孩子學會對佢一定有益,唔好諗嘥時間要有用才願意去學。

我兒小學想參加童軍/參與學校領袖生服務,都需要小朋友自己寫, 升中後參與部份活動都需要寫(只是轉為以英語表達), 小兒而家隨意都可以寫到一大篇表達自己嘅嘢, 將來考大學都要用,所以小朋友學懂怎樣包裝自己,學懂表達技巧絕對唔會冇用囉。

作為過嚟人,老實講:我兩個已升中的孩子,當年都有寫申請信,我仲要佢哋用手寫,唔可以print ,一寫錯就從頭寫過。要明白不是間間學校有全in,可能呢封信可以幫到自己揀選出來有份interview 。亦可以在全in的更多學生中,更有印象。封信最主要介紹自己和好想入來讀的原因,最緊要唔好用字太深,如果唔係比人覺得係請槍,亦要寫到希望可以同老師面對面再紹介自己。老實講,學校真係會睇架,要在interview 取一席位,唔好介意呢封信的成効,起碼做左,對得住自己和仔女!

回覆樓主:

倒轉諗大把人成績掂,可能就因為你自我介紹信做得唔好就唔簡你。做左,最後唔得,都唔會後悔係未呢份功課做得唔好
而且個人覺得教小朋友做事不應只睇短期有冇用,長遠仲有機會自我介紹,點會冇用呢?
再三,做一篇好既自我介紹其實都係有限時間,唔會影響追好成績。
另外,自我介紹亦可放portfolio,唔會嘥

jaycee_mami 發表於 20-9-20 09:17
女校的情況我不清楚,我小朋友是男仔,去年到了四間受歡迎的男校in,無一間好直接叫你作自我介紹,無得你背 ...

小朋友都係男仔,上年報左4間男校,2間男女
1間in 有叫介紹
2間睇portfolio 收生,自我介紹有放入去
1間有簡人in,唔知有冇睇portfolio
1間in時,拎住portfolio 按內容問
1間應該唔關事

封信未必用得著,但寫這封信前,要首先認識自己,思考下自己有咩強弱項,有咩專長,有咩理想目標,點解想讀呢間學校?

就算唔寫封信出來,預備面試時都應該思考過這些問題

小朋友小學小五暑假要準備,小六要交portfolio

banhung 發表於 20-9-20 09:11
11歲小朋友,好多時都唔知自己長短處,如何表現自己,升中過程,只是一個階段,學校想比機會同學從作文中 ...

就係平時吾注重寫作技巧,突然叫你整份野,技巧冇教只俾網上資料參考,仲要由電腦print吾可以手寫,我孫吾熟電腦打字,見佢煩打字煩到冇曬心機,仲邊顧得思考自己咁多。

jaycee_mami 發表於 20-9-20 09:17
女校的情況我不清楚,我小朋友是男仔,去年到了四間受歡迎的男校in,無一間好直接叫你作自我介紹,無得你背 ...

要求靈活變通才是正路

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 10:33
描述自我介紹都係學習嘅一種,作為家長真係唔好太公利,覺得小朋友成績重要就只顧成績,覺得其他技巧唔重 ...
yes, 千萬不要覺得自我介紹係浮誇野。小學生可能未必體會到,家長可以幫手啓發總結一下,令小朋友可以增加自信,覺得原來自己都唔係一無是處,有好多優點/潛質。而且,可以發現不足之處,如果有時間,儘快去補救。

中學,囡學校好早就會開始準備personal statement.  初初毫無頭緒,諗下,寫下,就會深層次去瞭解自己,更加清晰自己長處,短處,將來的目標方向。功利主義角度睇,如果發現有邊個範疇其實做的唔夠,可以儘快去補。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 10:33
描述自我介紹都係學習嘅一種,作為家長真係唔好太公利,覺得小朋友成績重要就只顧成績,覺得其他技巧唔重 ...

可能我孫間學校一直冇操呢啲,做風紀係老師甄選冇得自薦。今次叫學生寫自我介紹俾我感覺係順應潮流多過乘機學習,冇教寫作技巧,只俾網上範本作參考,要用電腦打不可手寫,係我見到個孫又要諗點作又要煩個字點打才建議佢用手起左草稿先黎打,呢啲未又係家長做囉。

MimiCactus 發表於 20-9-20 10:45
作為過嚟人,老實講:我兩個已升中的孩子,當年都有寫申請信,我仲要佢哋用手寫,唔可以print ,一寫錯就從 ...

明白

b3410 發表於 20-9-20 11:41
yes, 千萬不要覺得自我介紹係浮誇野。小學生可能未必體會到,家長可以幫手啓發總結一下,令小朋友可以增加 ...

學習包裝自己真係一門學問嚟㗎,我仔而家高中須然寫自我介绍毫無難度,但佢都報咗個學寫履歷嘅 course .玩下,都要學好多個鐘,學習點樣修飾自己。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 11:49
學習包裝自己真係一門學問嚟㗎,我仔而家高中須然寫自我介绍毫無難度,但佢都報咗個學寫履歷嘅 course .玩 ...
HKAGE? 阿女都報咗

estw 發表於 20-9-20 11:48
可能我孫間學校一直冇操呢啲,做風紀係老師甄選冇得自薦。今次叫學生寫自我介紹俾我感覺係順應潮流多過乘 ...

恕我直言,其實唔係潮流而真係有實際需要,現今世代嘅小朋友比我哋以前果代叻好多,佢哋學嘢快能力亦高,家長一定要與時並進,放手比小朋友學多啲。其實你小朋友已經小六,暑假有時間可以叫佢學打倉頡, 佢將來亦有好多project要做, 中英文打字一定要識,唔可以依靠父母。

b3410 發表於 20-9-20 11:51
HKAGE? 阿女都報咗

係呀,我仔就係報咗,不過要上成十個鐘我都覺得幾多。

02413124 發表於 20-9-20 10:54
倒轉諗大把人成績掂,可能就因為你自我介紹信做得唔好就唔簡你。做左,最後唔得,都唔會後悔係未呢份功課做 ...

明白,可能我太緊張,我孫成績麻麻,想爭取時間幫佢補,見佢坐响電腦前面成日先打到一行字,仲要搞到冇曬心機,所以我先諗點解吾操學科反要搞埋啲表面野。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-20 11:55
恕我直言,其實唔係潮流而真係有實際需要,現今世代嘅小朋友比我哋以前果代叻好多,佢哋學嘢快能力亦高, ...

同意

estw 發表於 20-9-20 11:57
明白,可能我太緊張,我孫成績麻麻,想爭取時間幫佢補,見佢坐响電腦前面成日先打到一行字,仲要搞到冇曬 ...

其實你想佢將來好,更加要佢响而家努力啲,增強自己嘅競爭力。响競爭型嘅社會,樣樣都唔識只會落後於他人,小朋友唔好怕辛苦同計較,學咗嘅嘢始終對自己有好處,機會亦只會留比有準備嘅人。

回覆 estw 的帖子

借電話教佢用語音辨認不過老實講portfolio 其實家長點都要提點下
‹ 上一主題|下一主題