用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自我介紹信有必要嗎?
go

升中自我介紹信有必要嗎? [複製鏈接]

學校老師要求學生寫封自我介紹信,當功課交,一定要做。我覺得中學收生都係睇成績,成績吾掂封信寫到幾誇都冇用,與其嘥時間鬥封信,不如幫學生追好啲成績,而吾係專注响門面野。我咁諗啱吾啱?
   9    0    0    0

estw 發表於 20-9-19 17:59
學校老師要求學生寫封自我介紹信,當功課交,一定要做。我覺得中學收生都係睇成績,成績吾掂封信寫到幾誇都 ...

咁咪當其中一樣功課咁交。

b3410    發表於 20-9-19 18:25
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

學校老師要求學生寫封自我介紹信,當功課交,一定要做。我覺得中學收生都係睇成績,成績吾掂封信寫到幾誇都 ...
應該係面試時的自我介紹

既然話一定要做,咁咪當功課交囉,學生寫自我介紹信都係能力嘅一種,有乜問題?

係唔係誤會左?

應該係寫自我介紹個篇稿呀?

SLHongkonger 發表於 20-9-19 19:57
係唔係誤會左?

應該係寫自我介紹個篇稿呀?

吾知,網上都搵到樣本。我剩係想知有冇學校會睇姐,如果冇,咁係未多餘?有冇JM嘅小朋友小六時都要寫?

回覆樓主:

唔好講到升中面試咁遠,老師話當功課交,咁唔交會唔會罰先?!
其實面試都有機會叫小朋友講下自己嘢,咁寫過應該會講得順d, 冇壞架?!

回覆樓主:

你學校好好,除非你自行吾考學校,自我介紹係最基本,有些直資要交遍英文自我介紹,阿女以前上貴嗰隻面試班,第一件事先寫好這篇英文。
當然不是千篇一律網上嗰些,比心機寫。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

自我介紹 其實係一啲基本技能, 無論是中文或英文, 自我介紹信 亦反映了一個人基本的語文基礎 及表達能力。 無論是否考中學, 應該也可以應付自如。 預備好自我介紹 ,對自行考學校 也百利而無一害。

所有升中面試都要自我介紹(包括網上面試),如果係英中仲要英文介紹,好正常,除非你唔會報直資同自行,直接等大抽奬抽到去邊就去邊,如果唔係就建議你真係練習下點介紹自己

有部分中學自行表格裡面有欄要學生自己寫中英文介紹及選校原因。約100字-150字都有。所以班主任如果熟升中,應該小五就要學生寫,定期幫學生執漏

nillnill 發表於 20-9-19 21:07
有部分中學自行表格裡面有欄要學生自己寫中英文介紹及選校原因。約100字-150字都有。所以班主任如果熟升中 ...

明白,謝謝咁多位JM回覆。原來而家揀中學咁多花臣,我真係out啦。

Sheep06 發表於 20-9-19 21:03
自我介紹 其實係一啲基本技能, 無論是中文或英文, 自我介紹信 亦反映了一個人基本的語文基礎 及表達能力 ...
你講得啱,其實楼主唔好太公利,自我介紹,無論係信定稿,做既过程学生会更瞭解自己長处短处。千祈咪用網上sample, 咁交行貨实在太無誠意,突出唔到自己优点之餘亦練唔到文筆。每-件事都係一个学习机会,老師操紧啦,唔-定要操考試先叫操。

b3410    發表於 20-9-20 11:25

好多小學風紀、活動都要學生寫自薦信添!
自我介紹信對學生自己有幫助,到時候自行/直資 甚至 叩門面試你亦需要自我介紹(當早啲練習,有老師指點)。過程中你會清楚返自己 selling point、心儀學校如何適合你/你點解適合心儀學校,對中學有咩期望、可以點貢獻。就算係大抽獎入讀,中學亦有好多活動、職位要你自薦,當係早啲練習,反正百利而無一害

estw 發表於 20-9-19 20:10
吾知,網上都搵到樣本。我剩係想知有冇學校會睇姐,如果冇,咁係未多餘?有冇JM嘅小朋友小六時都要寫?
...

我2個小六一開學時,英文作文功課就係自我介紹,我覺得當功課一份ok, 而且佢地分別interview左好幾間中學,其中有2間中學真係用英文自我介紹做開場白,咁係未多餘就自己衡量。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 20-9-19 21:31
你講得啱,其實楼主唔好太公利,自我介紹,無論係信定稿,做既过程学生会更瞭解自己長处短处。千祈咪 ...

係我太緊張。

gracelam 發表於 20-9-19 23:40
我2個小六一開學時,英文作文功課就係自我介紹,我覺得當功課一份ok, 而且佢地分別interview左好幾間中學 ...

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校唔止要學生寫點解想入, 家長都要寫

學生用英文寫 100 字以內, 家長就好少少, 可以用中文寫

好彩我囡報個年唔使, 剩係學生寫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-20 02:04
我囡學校唔止要學生寫點解想入, 家長都要寫

學生用英文寫 100 字以內, 家長就好少少, 可以用中文寫

嗰年家長吾使寫,姐係隨學校意思而吾係必須。究竟幾時開始有呢樣野?升中政策冇變但人就自己制造咁多招式,究竟教育為何物?

estw 發表於 20-9-20 08:57
嗰年家長吾使寫,姐係隨學校意思而吾係必須。究竟幾時開始有呢樣野?升中政策冇變但人就自己制造咁多招式 ...

11歲小朋友,好多時都唔知自己長短處,如何表現自己,升中過程,只是一個階段,學校想比機會同學從作文中多了解自己,可能家長會覺得好功利,但是升中遊戲玩法如此,你可以唔跟。部分中學會用自我介紹來做開場白,但是不是全部會這樣做,你可以自己量是否要小朋友這樣做,作文功課只是學習過程,每樣學習技巧,都不會立即見到效用,但是對於他們將來的人生有冇用處,沒有人可以下定論吧!

‹ 上一主題|下一主題