用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想轉讀國際學校
go

[小學] 想轉讀國際學校 [複製鏈接]

仔仔現在是K2,
我諗住黎緊幫佢轉國際學校,但係我對呢方面完全唔認識,
我應該K3就幫佢轉 還是 等小學先入學會比較好?
而且, 我應該從邊方面著手?
我方向係師資好, 其次課程, 之後教園大小.
   1    0    0    0

回覆樓主:

好多國際學校無k3, K2 直上year 1,而家已經報緊名。如果你讀埋 k3先去插班year 2, 要有位先插到班。

回覆 Nbs 的帖子

謝謝你的回覆,
即是我呢2個月要幫佢報名?
佢英文水平唔太好 我應該點入手幫佢搵學校?

回覆樓主:

好多都係一年前要報名,例如你想報英基明年year 1, 今個月尾截止,去學校網頁睇睇

HKCA PLK School幼稚園有K3, 之後可以直上小學

BSMH 發表於 20-9-19 13:04
回覆 Nbs 的帖子

謝謝你的回覆,

其他學校我唔知,但英基係呢個月30號deadline (報year1).
我只係in 過英基(幼稚園),佢嘅number 1 requirement 就係英文溝通到。記得唔知邊度睇過話,we learn in English, not learn English. 所以英文唔太好呢... 你試下D 唔出名二線或者新的國際學校有無機啦

今年應該係比較易轉
唔好怕失敗 快啲報左先 再急補英文啦

回覆 BSMH 的帖子

報英基Yesr 1 如沒有priority 又不打算買NR, 有面試機會同中六合彩差唔多。朋友前兩年買NR入year 1, 11 月已經要interview. 一小時面試,其間小朋友要用全英文溝通,如果而家先惡補,有啲”汶水”。

sze~sze 發表於 20-9-19 15:38
HKCA PLK School幼稚園有K3, 之後可以直上小學
呢間英文要求都好高呀

BSMH 發表於 20-9-19 13:04
回覆 Nbs 的帖子

謝謝你的回覆,

請問樓主小朋友讀邊類幼稚園?可以聽得明西人講英文嗎?
一般國際學校面試,最起碼都會用西人老師同小朋友見面,玩下遊戲之類,如果見到西人會喊或者完全聽唔明佢哋英文嘅話,真係有啲困難。唔識講又唔係最重要,唔係間間學校都要求小朋友開口答問題嘅。
或者可以考慮試一啲有English as a second language 課程嘅學校,其實係每個月比多一舊錢揾專人幫佢補英文,好似Delia School of Canada, Stamford American School 都有。

回覆 Nbs 的帖子

要重點研究 thanks你小朋友一in就in到?

回覆 mandy_ng207 的帖子

佢幼稚園都有外籍老師,但讀左3年都預唔到外籍老師。我喺出面都有幫佢搵外籍老師補佢。可能我地屋企無英語環境,依家都係識聽,唔識講and唔敢講🙈

我諗左好耐,我地將來會移民,其實國際學校係咪必須的?定還是傳統小學都可以海外升學?

BSMH 發表於 20-9-20 18:00
我諗左好耐,我地將來會移民,其實國際學校係咪必須的?定還是傳統小學都可以海外升學? ...

如果只為移民、如果想子女在小學階段快樂學習,不追求分數,其實讀咩類型學校都無所謂。
如果覺得國際學校嘅教育理念跟你的家庭接近,咁就一試無妨。
如果以ESF為目標,請於9月底前完成online application; 不過唔等於有interview機會。
過了9月,也可以報名,但小學階段機會更微。

BSMH 發表於 20-9-20 18:00
我諗左好耐,我地將來會移民,其實國際學校係咪必須的?定還是傳統小學都可以海外升學? ...

視乎你幾時移民,如果只論英文程度:

小學內移民,第時過到外國讀啲冇中國人嘅學校,迫佢講英文佢會幾快追到,而家唔讀IS都應該ok;

中學後移民,而家唔讀IS,就一定要平時幫佢參加多啲英文活動、打好英文個底,令小朋友愛上英文,愛睇英文書。 如果唔係,就算喺學校英文成績好,去到外國,文筆上都會有不足,記住,香港課程嘅英文係second language嘅學法,俾你攞A*都只係second language 嘅A*嚟。

唔係話會讀唔到書,而係選科上會有限制,有啲要寫好多文嘅科目係會力不重心,咁可能就要放棄 / 會放棄 / 會讀得吃力。

(純粹自己同唔同時期過外國讀書嘅朋友大個左傾出嚟嘅結論)

BSMH 發表於 20-9-20 17:50
回覆 Nbs 的帖子

要重點研究 thanks你小朋友一in就in到?

佢in 幼稚園,最初都係waiting list.
不過我係再之前in 的(而家k2了),聞說而家更難入,連interview 機會都無。
我係由我女一出世開始都係同佢講英文,到interview 完話收先開始轉返半中半英。加上佢都有睇ipad, 睇ipad 學到好多英文的。所以我女係fluent 英文,而家同人同朋友講嘢都係英文....

回覆 BSMH 的帖子

Try SIS
See the post #12 (SIS has vacant seats)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3841406&extra=page%3D1

回覆 BSMH 的帖子

孩子還小, 比我會讀傳統學校.  如果一至三年內移民, 讀得幾多中文得幾多.  到時去到外國英文很快會追得上.
如果移民是長遠計劃, 世事難料, 本地人讀國際學校中文讀不好又不出國情況甚尷尬, 不如先讀本地學校, 外補英文, 小五時如果移民計劃不變才轉國際學校.

回覆樓主:

樓主... 英基最多分校etc 原因, 較為一般人所認識,所以一般研究IS 入門, 都好多時候會先諗起佢...
不過到你再認識IS多左, 研究多左,
你會知道英基只係其中一個選擇, 其實可能其他IS你更喜歡/更適合你小朋友/更附合你期望的IS...
而且英基唔排隊買debenture 的話, 真係要有啲運氣(+/- passport) 先有機會 interview.

IS 入門, 我覺得係先搵下你理想區域有咩IS (例如你家/你公司附近之類)
然後逐間IS的official webpage 研究下,
再黎edu kingdom 逐間IS search下有冇咩comment,
咁你就會知你最鐘意邊間IS 了
IS 真係各有特色同賣點, 你會發現你要做的考慮真係好多方面架!

另外, 研究完IS一輪後, 你會知道, 要報IS, 一定係而家(K2) 就要報啦!!
local school K3 先報 IS, 到時要等運到...
(p.s. 其實你已經遲左, 一條龍嗰d IS, 3-4 歲收晒人喇...)
‹ 上一主題|下一主題