用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK reception 2021 offer
go

[其他] AISHK reception 2021 offer [複製鏈接]

想請大家比下意見。收到AISHK reception offer. 出年一月入讀。但根據AISHK age guideline, 女兒應該讀preparatory 不過學校覺得應該要由reception 讀起。現在女兒正在另一間幼稚園讀K2。如果我讓女兒一月入讀AISHK 感覺佢好似留咗班咁,唔知應否比佢讀(emoji)

AISHK行澳洲制 如果到高中想去英國讀書 係咪好難transit 過去?

想請教AISHK 用家,學校學習氣氛如何?老師有愛心嗎?老師係咪大部份來自澳洲?聽講大部份學生係外國人,local 嘅小朋友會唔會好難融入 好難識朋友?

2    0    0    0

AISHK截出生日是30/4,你的女兒是4月b? 你認為佢的學習進度如何?係咪英文唔夠理想所以學校怕佢讀prep會辛苦呢?

swarovski2011 發表於 20-9-19 02:12
AISHK截出生日是30/4,你的女兒是4月b? 你認為佢的學習進度如何?係咪英文唔夠理想所以學校怕佢讀prep會辛 ...

我女兒係1月b 。英文聽無問題,平時佢可以講長嘅英文句子,但對住陌生人就只肯講好簡短嘅英文句子。佢本身讀另外一間學際幼稚園,但AISHK話自己學習程度比女兒現在讀的幼稚園高,所以叫女兒由reception 讀起。請問知唔知道AISHK 學術是否要求高?

我小朋友現讀prep(1月B), 在AISHK來講是細B,在呢段時間zoom,我覺得唔算淺,下學期要寫句子,要讀到故事書

老師好好呀!班主任是澳洲人

Rubirubi 發表於 20-9-19 02:04
想請大家比下意見。收到AISHK reception offer. 出年一月入讀。但根據AISHK age guideline, 女兒應該讀prep ...

妳當時apply prep 定reception?

swarovski2011 發表於 20-9-19 10:30
我小朋友現讀prep(1月B), 在AISHK來講是細B,在呢段時間zoom,我覺得唔算淺,下學期要寫句子,要讀到故事 ...

下學期已經要寫句子 真係唔算淺。請問你們在家講英文嗎?是否phonics已全學識了?

fijimum 發表於 20-9-19 11:30
妳當時apply prep 定reception?

學校叫我先填reception 見咗先

swarovski2011 發表於 20-9-19 10:33
老師好好呀!班主任是澳洲人

請問你小朋友嗰班是否大部份是外國小朋友?Asian faces 係咪好少? 小朋友們都可以玩埋一齊嗎?

我個小朋友下年1月先開學(prep),我都有D期待

fijimum 發表於 20-9-19 11:48
我個小朋友下年1月先開學(prep),我都有D期待

請問你小朋友是否2016年b?

我是2015年9月B

外國人面孔都多,不過我冇數算過有幾多,因為我小朋友是插班,一直沒返過學,沒有見過面

回覆 Rubirubi 的帖子

我唸可能學校覺得1月b都係細b(4月cut)。以我個女為例,2015年4月出世, 2021年1月會入讀Prep。(原本apply2020年既Prep, 但是學校覺得我個女1)英文唔夠好, 2)年紀太細)所有出年先讀Prep咯。我都接受了。

回覆 Rubirubi 的帖子

如果高中去英國, 應該有其他好d既選擇喔

諗住高中去英國 係咪我而家應該搵返英制學校比女兒讀?但因為我地係本地䕶照 唔容易搵到英制嘅國際學校一條龍上中學。收到AISHK offer 真係好幸運 所以好掙扎啊(emoji)

Rubirubi 發表於 20-9-19 13:46
諗住高中去英國 係咪我而家應該搵返英制學校比女兒讀?但因為我地係本地䕶照 唔容易搵到英制嘅國際學校一條 ...

英制如esf
買nr機會好大

ESF 已經唔係行英國課程 全部轉去ib 了。

Rubirubi 發表於 20-9-19 16:53
ESF 已經唔係行英國課程 全部轉去ib 了。

How about anfield/harrow/kellet?

Anfield 無中學,我們還在考慮中。 Harrow 路途遙遠 學費都幾貴 有點吃力,暫時唔考慮。Kellett 的waiting list 好長 我地又冇外國護照 有排都未排到我地。

要搵間直上中學又會收本地護照嘅 仲要啱心目中嘅學制 對我哋來講似乎有啲難度
‹ 上一主題|下一主題