用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK reception 2021 offer
樓主: Rubirubi
go

[其他] AISHK reception 2021 offer

回覆樓主:

樓主關於age cutoff 的問題,感覺好似留左班,但其實嚴格黎講,好多人都留左班。因為2015年4月後的小朋友一定係2021年讀Prep,但其實同齡的小朋友2021年9月係可以讀小一,即係4月後出世的全都延遲左半年,而4月前出世就可以提早半年,不過要做細B。

AISHK願意幫小朋友assess應該讀邊級,比起一定要因為age而讀某一級,可想而知學校係願意照顧不同能力的小朋友,呢點我係欣賞的。

Rubirubi 發表於 20-9-19 11:47
請問你小朋友嗰班是否大部份是外國小朋友?Asian faces 係咪好少? 小朋友們都可以玩埋一齊嗎?
...

喺香港既IS黎講,AISHK應該算係多澳洲/外國人,咁細個既小朋友唔會care大家係咩國籍,好玩就會一齊玩。新一個term有新生,學校會安排學生特別照顧,好caring

Rubirubi 發表於 20-9-19 17:44
Anfield 無中學,我們還在考慮中。 Harrow 路途遙遠 學費都幾貴 有點吃力,暫時唔考慮。Kellett 的waiting  ...

NAIS都係英制,有中學喎
原本我都擔心Anfield無中學比較麻煩,但宜家香港咁樣,可能year 7、最遲year 9都走了,其實升邊間中學唔太緊要,只係讀兩年者。

mindfulmom 發表於 20-9-19 20:07
樓主關於age cutoff 的問題,感覺好似留左班,但其實嚴格黎講,好多人都留左班。因為2015年4月後的小朋友一 ...

咁講又係喎, thank you!

其實我仔是一月B,我是按照學校starting age range去報,所以幸運地收了他做細b。講真....當我知道prep要寫句子時我是好有壓力的,因為我仔快左半年讀prep,本身我又冇谷佢,佢亦唔係資質高的人,在冇讀頭半年prep的情況下入讀下半年prep的確幾吃力,暫時可能”猛”車邊跟到(因為我是ftm全力幫佢),不過我覺得自己好似讀緊local school咁不停追進度,如果俾我再揀,我想報做大b冇咁辛苦大家

回覆 swarovski2011 的帖子

請教下prep要寫咩句子?

我女2016年3月出細,都岩岩收到2021 1月preparatory offer ,而家囡囡讀緊k2, 所以其實算係冧左半年班,但我自己覺得無所謂,始終轉學校又要一段時間適應,加上過去差唔多成年都係zoom 無返過學,所以再讀過都無所謂啦

佢地學緊唔同theme,跟返佢地當時學緊的theme 如Tiger,就寫句子形容tiger,可以就住佢的特性、喜好、外型或生活方式去寫,其實自由發揮,不過就要佢地學寫句子

phoebebabe 發表於 20-9-20 14:47
我女2016年3月出細,都岩岩收到2021 1月preparatory offer ,而家囡囡讀緊k2, 所以其實算係冧左半年班,但 ...

你無冧半年班呀,相反你係快左半年wor,到時會係班入面的細B

回覆 phoebebabe 的帖子

你係快左半年啊,我個女大你個女差不多成年啊,都係出年讀prep

回覆 swarovski2011 的帖子

咁都唔容易喔... 依家追番了嗎?

寫句子叫做教左佢,但唔知我唔喺佢身邊時會唔會寫唔到了....還有,佢寫得好慢,可能始終無寫開字而又係細B,諗亦慢

我小朋友係三月尾出世,學校當時要求佢跌低半年,所以而家佢係超大B。當時我哋都唔開心,但佢返咗學之後係班上one of the most advanced, 佢有自信,我又完全唔使理佢要追番其他人嘅level。跌半年有佢嘅好處,跳半年又有佢嘅好處。雖然我小朋友已經係超大B但問過學校同年級嘅有小朋友有比我仔大半年添。Don’t worry, your child is not the only one!

回覆樓主:

學校會按能力教literacy 同埋數學,所以不論年紀係超大定超細都唔駛太擔心,老師都會幫你既小朋友一路按佢既程度進步

請問有無2021 年preparatory group ?

回覆樓主:

Hello, I want to join it too

請問AISHK係咪比左Depreciating Debentures$120,000就唔駛比Capital Levy? 八年之後再比多一次Depreciating Debentures直到畢業?如果退學可以退扣剩左既年期?

hh3013 發表於 20-9-24 09:38
請問AISHK係咪比左Depreciating Debentures$120,000就唔駛比Capital Levy? 八年之後再比多一次Depreciating ...

Correct

請問Prep中文大約教什麼?謝謝!

merrygo 發表於 20-11-13 07:52
請問Prep中文大約教什麼?謝謝!

Prep尚未分stream,所以教學內容以中文exposure為主,例如一些簡單字詞,日常用語,對本身識中文的學生黎講算係幾淺。Year 1 才開始分 stream。