用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield Primary
go

[小學] Anfield Primary   [複製鏈接]

想報Anfield,因為唔想小朋友太大壓力所以覺得anfield幾適合佢。我見到Anfield Primary係一間好英式既小學,所以特別鍾意,希望佢可以直上到。但有個煩惱想請教一下大家,如果讀完Anfield Primary,除咗沙頭角嗰間IS或去海外升學之外,多數可以入到咩中學?因為沙頭角真係有點遠... 另外請問Anfield校車大概係咩收費?Thank you
   19    0    0    0

Jchataru 發表於 20-9-16 22:48
想報Anfield,因為唔想小朋友太大壓力所以覺得anfield幾適合佢。我見到Anfield Primary係一間好英式既小學 ...

我朋友住沙田,校車都千幾蚊

想知午餐係咪同學校訂?

冇午餐訂,每天都有功課,今年year 1 用家,感覺都academic focus

另校車紅磡區$3000一個月

用家
升中大部分去其他國際學校,除ICHK外也有ESF,Malvern,Delia School of Canada,HKA,Stamford American School,AIS。有人入Good Hope,也有人去加拿大讀中學和去英國讀boarding school。
校車:如有興趣可以PM你
課程:近似NAIS,可以睇隔離post了解
午餐:可帶packed lunch(用保溫飯盒),可送飯,訂飯就係大人份量,由外面餐廳送來,低年級不建議。其實學校只俾半小時食飯,求其食少少嘢都ok啦。另外半小時係比小朋友去玩嘅。放心,老師會睇下小朋友食得夠唔夠,要食夠先可以玩。

回覆 lamyatho 的帖子

請問紅磡可以系邊度上車?Thanks!!

回覆 deco99 的帖子

Thank you for your information!!

回覆 mandy_ng207 的帖子

感謝你詳盡嘅資訊!請問你小朋友是由kinder升上去的嗎?需要額外搵補習嗎?多功課嗎?Thank you!!

Jchataru 發表於 20-9-17 15:57
回覆 mandy_ng207 的帖子

感謝你詳盡嘅資訊!請問你小朋友是由kinder升上去的嗎?需要額外搵補習嗎?多功 ...

我仔來自另一間幼稚園,係native English teacher 但無教學術嗰啲。Anfield kinder上嘅學生適應得幾好,佢哋學術唔差又識phonics。如果屋企有人跟功課(陪做,只需識簡單英文,唔駛教),就應該不用補習,中文另計。

回覆樓主:

今年阿仔插班係year 3&4, 覺得間學校好好,課程好全面(比起local school )又有好多網上資源, 除中文外,其他應該唔使外補

lamyatho 發表於 20-9-17 09:28
冇午餐訂,每天都有功課,今年year 1 用家,感覺都academic focus

我想問一班幾人? 有冇人quit? 有啲想同仔仔插班year 1

liubabyliu 發表於 20-9-18 20:20
我想問一班幾人? 有冇人quit? 有啲想同仔仔插班year 1

25人一班, 應該暫時冇人quit. 當中一班26人。

Jchataru 發表於 20-9-17 15:53
回覆 lamyatho 的帖子

請問紅磡可以系邊度上車?Thanks!!

海逸豪園、黃埔花園、海韻軒

lamyatho 發表於 20-9-18 21:15
25人一班, 應該暫時冇人quit. 當中一班26人。

Year 1 是否兩班? 有幾多%係外國人?

mandy_ng207 發表於 20-9-17 10:55
用家
升中大部分去其他國際學校,除ICHK外也有ESF,Malvern,Delia School of Canada,HKA,Stamford Ameri ...

請問用家 覺得校內英語氣氛濃厚嗎?課程與其他英制國際學校差唔多?覺得足夠將來考其他國際學校中學部嗎?

Rubirubi 發表於 20-9-19 09:51
請問用家 覺得校內英語氣氛濃厚嗎?課程與其他英制國際學校差唔多?覺得足夠將來考其他國際學校中學部嗎? ...

老師英文流利,好友善,我仔都揾到一班一樣英文流利嘅同學一齊傾偈。你預咗香港人多,有啲小朋友係廣東話叻啲,不過佢哋主要都用英文溝通嘅。課程非常英制,要求唔低。好似佢嘅畢業生暫時全部都考到國際學校中學部。
個人建議,如果屋企行一親一語,有一個家長講英文,比起屋企全部講廣東話嘅家庭學英文會更快更好。

liubabyliu 發表於 20-9-19 09:17
Year 1 是否兩班? 有幾多%係外國人?

是有兩班。我小朋友今年Year 1,佢嗰班有27人,另一班26人。睇學生名字有幾位外國人。

alvintcc 發表於 20-9-19 15:28
是有兩班。我小朋友今年Year 1,佢嗰班有27人,另一班26人。睇學生名字有幾位外國人。
...

正常班幾多人? 30 定25?
‹ 上一主題|下一主題