用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
樓主: zone
go

有關band 1中學後  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 08:58
乜都冇?中學冇排名真係唔知道自己同身邊同學嘅實力,查實亦非好事。好彩我仔學校有晒科排名同级排名,每 ...

級頭十都有獎學金咁好

我女得級頭三先有獎學金,同埋邀請家長同校長影相
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cafeva 發表於 20-9-19 09:51
你地係咪津校都有獎學金好正呀!其實知道排名先至評估到自己位置

係津校呀,我都好滿意仔仔學校嘅安排,須然唔多,但學校刻意設計唔同類型獎學金,由一百至幾百書券,成績级前列學生/每科考级一學生/品學兼優獎/進步獎/服務獎/閱讀計劃獎.....,去鼓勵同學,除成績外亦鼓勵同學參與服務,我覺得真係好好,我仔每年都拎到千幾蚊,最多果年有2千幾,不過我仔會叫我折現比佢儲起,留番佢將來讀大學

cafeva    發表於 20-9-19 10:37

gracelam 發表於 20-9-19 10:06
級頭十都有獎學金咁好  

我女得級頭三先有獎學金,同埋邀請家長同校長影相

印象中好似级四至级十有 $100 書券以作鼓勵

October. 發表於 20-9-19 09:25
好搞笑,補習社都有ADVANCED CLASS ,進行“嚴密操練”“特訓” 等等,考得好就入精英班,考後15%就踢出社冇 ...

邊間補習社咁高要求呢?

cafeva 發表於 20-9-19 09:51
你地係咪津校都有獎學金好正呀!其實知道排名先至評估到自己位置

津校真係幾多獎學金,我見阿女學校獎項表都有分好多項

October. 發表於 20-9-19 09:25
好搞笑,補習社都有ADVANCED CLASS ,進行“嚴密操練”“特訓” 等等,考得好就入精英班,考後15%就踢出社冇 ...
其實呢啲補習社都預咗啦,佢哋係想吸纳精英,成績唔得就踢走你,等同學考到好成績咪可以省靚佢個招牌囉!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 10:09
係津校呀,我都好滿意仔仔學校嘅安排,須然唔多,但學校刻意設計唔同類型獎學金,由一百至幾百書卷,成績 ...

阿女都有個獎,唔知會係現金還是書卷,佢話如收到現金,會將某部份捐去自己揀嘅慈善機構......

cafeva    發表於 20-9-19 10:47
洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-19 10:44

gigayan 發表於 20-9-19 10:38
邊間補習社咁高要求呢?
E字頭補CHEM的。

gigayan 發表於 20-9-19 10:40
津校真係幾多獎學金,我見阿女學校獎項表都有分好多項
有朋友讀九龍某直屬小學,如果升自己中學有5位數奬學金比佢。希望佢直升!好羡慕呀

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 10:43
其實呢啲補習社都預咗啦,佢哋係想吸纳精英,成績唔得就踢走你,等同學考到好成績咪可以省靚佢個招牌囉! : ...
但係佢D料係咪真係可以提升到學生成績?

gigayan 發表於 20-9-19 10:44
阿女都有個獎,唔知會係現金還是書卷,佢話如收到現金,會將某部份捐去自己揀嘅慈善機構......  ...
插神校唔好浪費

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 10:43
其實呢啲補習社都預咗啦,佢哋係想吸纳精英,成績唔得就踢走你,等同學考到好成績咪可以省靚佢個招牌囉! : ...

係,所以佢張**LIST都好長。

又睇得出,要好成績,理科都好,都係要操練+小小技巧。

我仔SET 時間做2012年DSE CHEM卷,做完仲有半個鐘淨,但呢間補習社試卷佢覺得難過DSE唔少。

我上面講既“嚴密操練”“特訓”等,係佢地通告字眼。

October. 發表於 20-9-19 10:45
E字頭補CHEM的。

呢間我早年前層經問過,好似唔憂冇學生咁,未收你已經要你比錢先,須然話讀晒佢啲野好大機會摘星,但比我感覺好差職員又吋唔憂做,我仔話佢自己勤力啲操卷都有信心拎5以上啦,駛鬼咁貴補佢咩!

cafeva 發表於 20-9-19 10:46
但係佢D料係咪真係可以提升到學生成績?

聽人講要做晒佢啲功課,測驗唔合格就踢你走冇得留低,咁留得低嘅學生一般成績都唔會太差,咁算唔算好

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 10:55
呢間我早年前層經問過,好似唔憂冇學生咁,未收你已經要你比錢先,須然話讀晒佢啲野好大機會摘星,但比我 ...
可能級級唔同,我仔係升中6呢個暑假先報,諗住衝**, 要考試合格先俾讀,再交錢。

岩岩上完一個COURSE就考試,跟住就按成績分班,後15%踢出去,精英班就有一個靚時間上堂,其餘就按成績揀時間上堂,成績好既揀先,真係一切行“精英制”。

b3410    發表於 20-9-19 12:36
洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-19 11:06

回覆 gigayan 的帖子

有間英文補習社係按成績同學校名氣收生,唔係傳統名校/級一二,未填 form 就已經畀人鬧要讀「垃圾班」。然後「傳統名校班」英文冇咁好又畀佢捉到錯嘅話,一定被炳,甚至連阿媽都問候埋。

cafeva 發表於 20-9-19 10:45
有朋友讀九龍某直屬小學,如果升自己中學有5位數奬學金比佢。希望佢直升!好羡慕呀 ...
培正

October. 發表於 20-9-19 11:05
可能級級唔同,我仔係升中6呢個暑假先報,諗住衝**, 要考試合格先俾讀,再交錢。

岩岩上完一個COURSE就考 ...
讀升中六summer course 考試成績好都入到精英班? 咁好? 因好似制度係讀中五恆常班成績好才會被揀入精英班...

1998Ruby1998 發表於 20-9-19 11:24
回覆 gigayan 的帖子

有間英文補習社係按成績同學校名氣收生,唔係傳統名校/級一二,未填 form 就已經畀人 ...
請問邊間咁picky?
可否隱晦地告之

小鹿揀學校 發表於 20-9-19 11:34
讀升中六summer course 考試成績好都入到精英班? 咁好? 因好似制度係讀中五恆常班成績好才會被 ...

其他人我唔知,我仔係8月8日先上第一堂(之前冇補過),正常已經放假啦,考完試,叫佢入精英班,今個精英班因疫情仲要補多三堂上課。