用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
樓主: zone
go

有關band 1中學後  

Yanamami 發表於 20-9-18 20:46
細女就睇自己个分離个級median有幾遠就算。 你问到班主任係B头中尾大概都知幾遠,反正就得果1x个A. ...
A係咪等於將來5**?

Yanamami 發表於 20-9-18 20:46
細女就睇自己个分離个級median有幾遠就算。 你问到班主任係B头中尾大概都知幾遠,反正就得果1x个A. ...

其實如果計自己離幾多,Median好用過Mean....

我地嘅情況,當拎B頭,班主任話你知係級廿幾,保守計當自己係同最高分差2x分,但中間其實有可能有同分嘅出現,相距可能就無咁大囉.....

YmOra 發表於 20-9-18 20:15
我女派親分卷,佢喜歡想知嘅科目唔駛半堂時間就知道班上有幾多人攞A和B,從人數可以"粗疏"地估算出自己 ...

我女好少去問人地,佢話怕大家尷尬.....反而收分數email個日,我見幾個同學text佢問佢,有d仲成張分紙capture俾佢,佢即刻提同學唔好亂send......自己都立即delete同學個張

b3410 發表於 20-9-18 21:55
細女校是否“滿江紅”就是A?
学校都好求其……有分既科目,80%或以上in red. 只有grade既科目:A係Distinction, B/C係Credit, D/E係Pass, F係肥. 又晤知係咪80分以上就係A.

cafeva 發表於 20-9-18 22:19
A係咪等於將來5**?
更加唔知.....

gigayan 發表於 20-9-18 23:00
其實如果計自己離幾多,Median好用過Mean....

我地嘅情況,當拎B頭,班主任話你知係級廿幾,保守計當自 ...

好心咪咁分分計較,校內个分都唔多有代表性……佢英文同History校內都A, 但DSE-个5**,另-个就5我从来都無理佢幾多分,係去见班主任聽佢地comments掂晤掂就算,有时方向啱就唔洗一分-分咁計住,可能我地無特别諗大學-定要讀乜,更無想像过神科,所以压力無咁大。

Yanamami 發表於 20-9-19 00:37
好心咪咁分分計較,校內个分都唔多有代表性……佢英文同History校內都A, 但DSE-个5**,另-个就5 ...

都唔係刻意去計嘅,講開計算方式,講開就講,宜家嘅名次,佢自己都話成個小學都未試過,如果佢一路keep到就好滿意㗎啦。 只望佢終極DSE唔好甩碌,繼續咁行就應該安全入U~

b3410    發表於 20-9-19 07:24

b3410 發表於 20-9-18 22:07
我哋會出median, upper/lower quartile

嘩!上下四分位都有呀!實在太令人興奮了。大學選課程都一樣有齊上下四分位和中位數,人家大學都係以此"工具"嚟估算錄取學生之實力範圍,中六學生又可以以此作判斷看看自己的勝算如何。貴校有齊晒整套""四分位數""數字真係叫人興奮,上至邊D係"拔尖"同學,下至需要"補底"學生,也可以一目了然,若然學校政策配合得宜,相信這就是"""四分位數"""所能發輝得出的釐訂好工具好幫手了。

gigayan 發表於 20-9-18 23:05
我女好少去問人地,佢話怕大家尷尬.....反而收分數email個日,我見幾個同學text佢問佢,有d仲成張分紙capt ...

我的經驗係,一上到高中,學生緊張分數排名係會明顯多咗!不論你想知與否,成績分佈情況的資訊自自然然就會傳到你耳邊或WhatsApp群組中。不過,我女未到高中,响初中已經經常响群組中知道同學間之實力大約,只要當中有一兩個極愛八嘅好姊妹就可以了,咪話單單只是"班料","級料",甚至乎"高中料"都可以一一收風回來,嗰陣時,真係第一次覺得阿媽群組以外,原來學生群組善用得宜會是幾有用。

YmOra 發表於 20-9-19 06:56
我的經驗係,一上到高中,學生緊張分數排名係會明顯多咗!不論你想知與否,成績分佈情況的資訊自自然然就 ...
阿媽組群全部客客氣氣,唔會講成績。不過大家好熱心分享買書,校服,通告等等,強大的支援體系

Yanamami 發表於 20-9-19 00:31
学校都好求其……有分既科目,80%或以上in red. 只有grade既科目:A係Distinction, B/C係Credit, D/E係Pass ...
A可能要90% 以上

YmOra 發表於 20-9-18 20:15
我女派親分卷,佢喜歡想知嘅科目唔駛半堂時間就知道班上有幾多人攞A和B,從人數可以"粗疏"地估算出自己 ...

我女直情8晒佢坐附近同學及相熟同學D分數,仲幫其他同學計埋平均分,粗略估計邊幾位係級頭3及自己排名   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

b3410 發表於 20-9-19 07:23
阿媽組群全部客客氣氣,唔會講成績。不過大家好熱心分享買書,校服,通告等等,強大的支援體系
...

咁!我又認同。我小學的媽咪群組係好DD,e+嘅無咁愛交流,e+我仍然活躍嘅都係小學班jm們群組。

b3410 發表於 20-9-19 07:31
A可能要90% 以上
天知了……学校又無排名(HTC都話头10%係A....), 無科排名班排名級排名……真係夠矇茶茶。

gracelam 發表於 20-9-19 07:43
我女直情8晒佢坐附近同學及相熟同學D分數,仲幫其他同學計埋平均分,粗略估計邊幾位係級頭3及自己排名 :ha ...

"...仲幫其他同學計埋平均分...",哩種做法我鍾意呀!服務人群嘛!所以,我係認為成績的基本分佈圖响學生群組之間流通係十分活躍。

Yanamami 發表於 20-9-19 08:06
天知了……学校又無排名(HTC都話头10%係A....), 無科排名班排名級排名……真係夠矇茶茶。 ...

乜都冇?中學冇排名真係唔知道自己同身邊同學嘅實力,查實亦非好事。好彩我仔學校有晒科排名同级排名,每科大致上都可以清楚自己位置,每年级頭十名同學亦會公佈,因為學校有獎學金比同學以示鼓勵。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 08:58
乜都冇?中學冇排名真係唔知道自己同身邊同學嘅實力,查實亦非好事。好彩我仔學校有晒科排名同级排名,每 ...
所以只可以係成績表上见有幾红同有無獎学金而大概估自己掂唔掂,僅此而矣。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-19 09:16

好搞笑,補習社都有ADVANCED CLASS ,進行“嚴密操練”“特訓” 等等,考得好就入精英班,考後15%就踢出社冇得讀(指中六,其它年級唔知),難怪呢間野年年咁多**.

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-19 08:58
乜都冇?中學冇排名真係唔知道自己同身邊同學嘅實力,查實亦非好事。好彩我仔學校有晒科排名同级排名,每 ...
你地係咪津校都有獎學金好正呀!其實知道排名先至評估到自己位置

gracelam 發表於 20-9-19 07:43
我女直情8晒佢坐附近同學及相熟同學D分數,仲幫其他同學計埋平均分,粗略估計邊幾位係級頭3及自己排名 :ha ...
叻女