用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
樓主: zone
go

有關band 1中學後  

中一開學無耐, 我女已經話討厭中史 ! 

gracelam 發表於 20-9-17 23:20
每間band 1中學總有幾個神人,band 1a可能有好多個添,係咁2已經8x ~90分
...
我女當年中一 HIST 80 到尾, 排唔到班名次,
因為大半班过9字頭, 佢唔想費神, 轉呔去顧數學算了,
因為數學突然閉塞失控, 跌到自己都接受唔到,
好在下學期肯去補習,  由5x 上返 9字頭 重回軌道,
但都係排唔到班名次

subb 發表於 20-9-18 10:31
中一開學無耐, 我女已經話討厭中史 ! 
會架, 我囡越讀越憎中西史, 要用太多時間背,
好吃力

TwinWong 發表於 20-9-18 10:34
我女當年中一 HIST 80 到尾, 排唔到班名次,
因為大半班过9字頭, 佢唔想費神, 轉呔去顧數學算了,
因為數學 ...

9字頭都排唔到班名次
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-9-18 10:44
9字頭都排唔到班名次
頭18名至排到名次, 所以啱啱排唔到

TwinWong 發表於 20-9-18 10:47
頭18名至排到名次, 所以啱啱排唔到

OIC, 果然巧多學霸
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-9-18 10:49
OIC, 果然巧多學霸
佢地依屆中史同數學的人真係超勁, 記性又好, 中史可以爆分, 拎埋bonus point
我女 用平常心軽松面对, 盡力keep 住原班上算了

gracelam 發表於 20-9-17 23:20
每間band 1中學總有幾個神人,band 1a可能有好多個添,係咁2已經8x ~90分
...

我女S1 時比幾個學霸圍住坐,  好多個都係咁咦就8X-9X , 今年佢地升左去另一班精精英班,
希望我女會過得好D喇

YmOra 發表於 20-9-18 08:37
十分認同呀!以"數學"為例响初中(80分+)的目標要有,去到中三才有能力競逐修讀M1.or.M2 ...

原來男仔跳step係十分正常嘅事
我仲成日鬧我仔

S-Kwok 發表於 20-9-18 11:30
我仲成日鬧我仔

純粹個人意見,唔好襟住孩子團火,男孩子有能力才會跳步做數題,個人認為他們的跳步就等於我哋小學D四則運算咁,中學生跟本唔需要再有步驟也可以講出答案來。

YmOra 發表於 20-9-18 08:58
真的有架!我校D強中史、西史嘅同學仔响初中已經係經常攞9字頭分數,中文又了得。所以,自己強嘅 ...

我仔初中 中/西史都有9字頭,所以記性好係有著數

YmOra 發表於 20-9-18 11:41
純粹個人意見,唔好襟住孩子團火,男孩子有能力才會跳步做數題,個人認為他們的跳步就等於我哋小學D四則 ...
我女也是跳步一族, 岩岩至比老師話佢, 雖然答案岩, 但跳了2步, 最好都係列埋果2步就好了

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-18 12:41

記性好,讀書真係可以"事半功倍"。

妹妹頭 發表於 20-9-18 13:22
我女也是跳步一族, 岩岩至比老師話佢, 雖然答案岩, 但跳了2步, 最好都係列埋果2步就好了
...

一D關鍵步不能少的,跳步要從經驗中累積學習。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-18 19:40

回覆樓主:

DGS 取red mark係唔容易,但2020 5+ 64%, 2019/2018 5+ 67% ~~~

S-Kwok 發表於 20-9-18 11:30
我仲成日鬧我仔

阿女話佢D男同學跳步好誇張,阿女要用7步才計完嘅數題,佢班D男仔只用3步計完。

YmOra 發表於 20-9-18 08:53
對。的確係,要以自己學校嘅過往習慣來定義"量度工具"會是最適合。個人認為,深嘅卷對學生响一些有能力嘅 ...
係呀~所以问“通常”幾多分叫好幾多分叫差係無意思,間間学校都唔同,唔可以用人地学校做比較,最好係问番自己學校師兄師姐个準則。

YmOra    發表於 20-9-18 16:56

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-18 12:41

我以前都係過目不忘,但唔知點解生完兩個變咗過目即忘,你哋有無咁既情況

YmOra    發表於 20-9-18 20:02
洋蔥頭媽咪    發表於 20-9-18 18:22
b3410    發表於 20-9-18 17:36

Yanamami 發表於 20-9-18 16:52
係呀~所以问“通常”幾多分叫好幾多分叫差係無意思,間間学校都唔同,唔可以用人地学校做比較,最好係问番 ...

大C姐,咁我哋學校幾多分至係好呀?

妹妹頭 發表於 20-9-18 13:22
...

數學高分級名次頭吾代表勁,差在Step吾齊,比老師扣了些分,因為轉数快,所以取吾到級一,但到了高中,Step分會不會沒有嚴緊呢?