用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關band 1中學後
樓主: zone
go

有關band 1中學後  

zone 發表於 20-9-16 21:17
請問係咪band 1學生升左中學測試或考試拎60-70分都係正常?
樓主只係話正常, 無論點都好,band 1校60-70分好正常, 參考下DSE CUT OFF啦,係咁上下.

YmOra 發表於 20-9-18 07:38
貴校"卷深"就會難攞好多,我只是平時出數題給阿女做才會出得比學校深,阿女做我D卷只有60分左右。個人 ...
我相信普遍女生數理冇男生咁強,男生數學分數8-9字都常見,女生普遍低少少,除非份卷好深,否則初中數學分數唔過8字的話其實算弱,中三數冇8X以上嘅話,高中都幾難夠能力應付附加數。

Yanamami 發表於 20-9-18 08:05
細女中学80分係成績表係以紅色表示优,人人希望張成績表係“滿江紅”。你可以想像-下平時各科通常係乜分数 ...

我估算貴校係以80分為有"能力達"DSE嘅5級水平,過80分嘅就代表有機會摘星星。

1998Ruby1998 發表於 20-9-17 23:33
我同學咪咁,幾乎科科 9,得中文同英文唔係 (平時分下下都加加埋埋好難爆 9)  抵佢做學霸,一路高分年年頭 ...

你間BAND 1A 係多學霸啲掛, 幾乎科科 9係一般B1校, 級一啦.

YmOra 發表於 20-9-18 08:22
我估算貴校係以80分為有"能力達"DSE嘅5級水平,過80分嘅就代表有機會摘星星。
...
睇埋平日測考各科級median, 就知(除英文科外)80+都唔係普遍现像,同DSE5+个%有段距離。所以係中学,实在好难話7x,8x, 定9x先叫好成績。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-18 08:21
我相信普遍女生數理冇男生咁強,男生數學分數8-9字都常見,女生普遍低少少,除非份卷好深,否則初中數學分 ...

十分認同呀!以"數學"為例响初中(80分+)的目標要有,去到中三才有能力競逐修讀M1.or.M2嘛!尤其女孩子,如果想修讀數延就不能低分响初中階段,因為去到高中要與班強數嘅男孩子一齊學習,佢哋下下跳步驟地做數好容易會跟唔上學習進度唔明白教到邊樹,故我也認為數學响初中係要對自己要求多DD會比較好DD。

回覆 October. 的帖子

冇啦,風光不怎麼在。
都要睇間學校自己 set 份卷深淺同計分制。中英文下下都計,作文分數 cap 左,「人生七十古來稀」,啲 5 分quiz 錯一個就冇 90%,啲 participation、book report、newscut...扣下扣下有 7X 都偷笑,8 字就已經好頭。反而數學就冇乜地方扣,都係小測同考試,容易高分。中西史、IS IH 都有功課但嗰啲做啱曬就滿分,小測同考試最重,所以 8、9 字唔係冇可能。

細女中学80分係成績表係以紅色表示优,人人希望張成績表係“滿江紅”。你可以想像-下平時各科通常係乜分数 ...

咪係囉!如果中文75-85,肯定係A頭了中史85仲可能係第一名

真係世界變了,咁滿江紅既同學多唔多?

Yanamami 發表於 20-9-18 08:35
睇埋平日測考各科級median, 就知(除英文科外)80+都唔係普遍现像,同DSE5+个%有段距離。所以係中学,实在好 ...

對。的確係,要以自己學校嘅過往習慣來定義"量度工具"會是最適合。個人認為,深嘅卷對學生响一些有能力嘅學科上會起著"提升"的作用,以貴校為例,收番嚟嘅都係讀得書嘅學生,對每一科都會有著能力去讀,咁嘅話,科科卷深係會提升學生們的成績,又以我女兒為例,阿女响初中屬強理科的人,故我間唔中會俾D深少少嘅數題或科學思考題佢做,對佢嚟講係有DD打擊,但真係有著""提升""能力的作用,而佢嘅弱科我就唔敢俾佢掂住以免打擊自信心。

我見大女成績表,大部分科目,如果8尾9頭果D分數,通常就係set 頭1,2名左右。如果7尾8頭的分數,就係set 前1/3左右。不過佢都係普通set, 普通set 頭分數,大致可以去到top set 中間左右。

little_yolky 發表於 20-9-18 08:45
咪係囉!如果中文75-85,肯定係A頭了中史85仲可能係第一名

真的有架!我校D強中史、西史嘅同學仔响初中已經係經常攞9字頭分數,中文又了得。所以,自己強嘅科目係會有機會取90幾分架!

回覆 YmOra 的帖子

歷史卷淺,有 crossword puzzle 玩又有圖畫,所以幾乎個個都 8、9 字,7 字係差,中史就好多人食左記憶麵包咁,寫爆行,8、9 字頭都有好多個。

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 08:38
回覆 October. 的帖子

冇啦,風光不怎麼在。
中文8字頭,我仔果級好似未試過有人攞過,級-都係7尾,睇返佢學校今界中文都有人5**,理科就Bio難取高分。我信幾乎科科9字大有人在,我仔初中都有幾科9字,佢級數學和M2級1果位女同學M2满分添,咩分都有人考到。

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 09:09

歷史卷淺,有 crossword puzzle 玩又有圖畫,所以幾乎個個都 8、9 字,7 字係差,中史 ...

你講得啱,其實中西史係有方法讀,對D一開始就喜歡哩D科目嘅學生就更加顯得容易。阿女屬理科人,一開始就對史科抱有偏見,响不接受之下唯有"苦著讀"捱過初中階段。個人認為,如果數學好讀物理會易好多,兩者的"協同效應"是配合的咁講嘅話,那麼,中史西史強嘅人的協同效應科目會是中文、英文和通識呢!層面都幾闊下,我校位強史科學生,無論中文英文和通識也是讀得OK的。

YmOra 發表於 20-9-18 09:22
你講得啱,其實中西史係有方法讀,對D一開始就喜歡哩D科目嘅學生就更加顯得容易。阿女屬理科人, ...
我女兩者皆不好

妹妹頭 發表於 20-9-18 09:26
我女兩者皆不好

從商更好

YmOra 發表於 20-9-18 09:28
從商更好
讀到就係, 我依家驚緊佢D英文

妹妹頭 發表於 20-9-18 09:39
讀到就係, 我依家驚緊佢D英文

仲有時間嘛!我女也怕科"通識科",唯有繼續努力吧!這個"疫困家"真係改變咗阿女一D嘢!有開心進步的也有擔心緊張的。無計啦!小孩子總要嘗試面對下(逆)和(疫)景嘅!咪當係磨鍊的一種囉!大家努力加油呀!

妹妹頭    發表於 20-9-18 10:12

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 09:09

歷史卷淺,有 crossword puzzle 玩又有圖畫,所以幾乎個個都 8、9 字,7 字係差,中史 ...

我當年中史係連標點符號都記埋,係唔會有機會俾老師扣分。但老師都要扣一分,佢話文科唔可以滿分。

medicine    發表於 20-9-18 12:51