用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?
go

B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?  

B1A校同B1c校用書一樣,但出來嘅成績唔同。其實因為B1A校師資好啲?定學生自己補習補番來?

tomato100hk 發表於 20-9-16 16:54
B1A校同B1c校用書一樣,但出來嘅成績唔同。其實因為B1A校師資好啲?定學生自己補習補番來?
...

學生好D 1A校,自行基本盡收級頭學生。

王家爸爸    發表於 20-9-17 10:09

其實書本唔係主菜,主菜係工作紙和試卷.......

相信教材只是頭盤, 關鍵仍是優質學生才是主菜。

其實同一間學校,同一班,同一個老師,都會有考第一同考第尾,唔好話唔同學校,唔同老師。

醒目開學勳章 王國長老

如果用同一本書就一樣成績,咁個個買一套聖喇拔嘅教材,咪一街狀元?
條數邊有得咁計架

sheffield    發表於 20-9-17 12:18

Charlotte_mom 發表於 20-9-16 18:00
如果用同一本書就一樣成績,咁個個買一套聖喇拔嘅教材,咪一街狀元?
條數邊有得咁計架
...

係真唔係真,pls PM書單~~~

王家爸爸    發表於 20-9-17 10:09

Charlotte_mom 發表於 20-9-16 18:00
條數邊有得咁計架
...

聖喇拔都唔係年年出狀元,而且就算有都係得個位數,而且佢地年年都有班人墊底。
用足全套都未必係好事。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...

係B1A校神人多,即叻學生多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-9-16 18:42
聖喇拔都唔係年年出狀元,而且就算有都係得個位數,而且佢地年年都有班人墊底。
用足全套都未必係好事。
...
買齊聖喇拔教材,再全部睇過,係咪可以做狀元

medicine    發表於 20-9-16 20:32

條數邊有得咁計架
...
個邊咪有人話某某幼稚園的教材值幾多錢(好似係萬五)……
我以爲只係我一個覺得驚奇,原來都有唔少同樣想法的。

...

咁你係咪認為B1C個個同學考天才唔補習呢?香港係自由經濟既社會,補習社打開門口做生意,無話B1C唔收收B1A學生既。

...

個人認為,同一本教科書落响唔同Banding中學可有不同的"教學法"。

其中係,
可能,B1a英中,同一課內容可以跳幾個步幾個步咁接續教;
可能,B1c英中,同一課內容只能按步逐步逐步咁教下去;
可能,B2a中中,同一課內容需要另加一些書本以外的資料讓學生易明DD。

medicine 發表於 20-9-16 20:32
個邊咪有人話某某幼稚園的教材值幾多錢(好似係萬五)……
我以爲只係我一個覺得驚奇,原來都有唔少同樣想 ...
果個幼稚園教材貼我都路過睇到!心諗

OMG,幾歲人仔已經要用秘製教材催谷

b3410 發表於 20-9-16 20:47

"教材"對孩子學習係好好喎!其實,中學生都好需要,利用教材學習可以快DD明瞭書本內容。

little_yolky 發表於 20-9-16 20:38
咁你係咪認為B1C個個同學考天才唔補習呢?香港係自由經濟既社會,補習社打開門口做生意,無話B1C唔收收B1A ...

1A 同 1C 可能去唔同補習社~~~

補習社都有専補XXX㗎嘛~~~

mcl203 發表於 20-9-16 21:10
1A 同 1C 可能去唔同補習社~~~

補習社都有専補XXX㗎嘛~~~
唔係專補DSE咩

cafeva 發表於 20-9-16 21:12
唔係專補DSE咩

唔使刻意專補DSE,大家都係去果度~~~

每間學校課程進度不一,測考深淺度不一,或許,找相關嘅補習社到位啲~~~

醒目開學勳章 王國長老

cafeva 發表於 20-9-16 21:12
唔係專補DSE咩

b3410 發表於 20-9-16 20:47

邊間幼稚園教材咁值錢呀?