用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?
樓主: tomato100hk
go

B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-9-19 08:12
係咪文科先要寫論文?印象中好似無寫過
讚中文、歷史、哲學的話,就一定寫論文

回覆 cafeva 的帖子

我知 Computer Science、Business and Accounting 碩士課程要寫,都過萬字。Oxford 嘅 Life Science 同學都要寫 tutorial essay。理科可能寫 lab report 多過 essay,但佢哋嘅 lab report 就同文科啲畢業論文似似地,都係 intro、lit rev、meth、finding、discuss 咁樣。

Ak112318 發表於 20-9-18 21:39
咁不如話同一尖子學生,如果佢係band 1A學校浸6年,同係band 1C學校浸6年,出來嘅dse成績有無分別
...
呢個一定有! 我細個小學果陣成績應該係around 1B-1C, 亦都入返同level學校, 但當年有個考開級頭, 應該係B1A嗁同學不幸咁派位派咗去我間中學, 之後一路讀上去成績都唔太突出, 應該係已經被同化

nillnill 發表於 20-9-19 11:32
讚中文、歷史、哲學的話,就一定寫論文
undergrad讀政政, 基本上每個course都寫要寫

Dybala 發表於 20-9-22 10:16
undergrad讀政政, 基本上每個course都寫要寫
哦,咁就辛苦過讀中文系。大學時中文系唔駛科科寫論文。入研究院才科科都寫
‹ 上一主題|下一主題