用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?
樓主: tomato100hk
go

B1A校同B1c校用書一樣,成績唔同?  

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 08:41
回覆 little_yolky 的帖子

大學啲 supervisor 從來冇教....其他讀香港嗰啲都冇話有。所以 Year 1 未摸到老 ...

year 1 D功課緊係無人教!但係學位論文,我super有教喔。去到研究院,直頭有個course教你點安排時間同論文。我朋友響Oxford讀PhD,佢話super好好人,見係non-native,連英文都教埋

Charlotte_mom 發表於 20-9-18 09:31
真,我都幫過唔少朋友執essay(本人吹水力較強),當中有d人唔係懶,好勤力添,但欠缺組織同選材能力,有時 ...

咁佢哋欠呢D能力就唔適合做研究了。

王家爸爸 發表於 20-9-18 08:45
其實好多大學老師都唔太識教 research method 同 thesis writing,搞到啲學生一嚿雲。 ...

所以唔好怪大學鍾意收IB學生,一定有道理既

little_yolky 發表於 20-9-18 10:06
year 1 D功課緊係無人教!但係學位論文,我super有教喔。去到研究院,直頭有個course教你點安排時間同論文 ...

PhD 我冇讀我唔知,但學位、碩士畢業論文萬字以上吹水,冇人教...俾個 ppt 照稿讀就當識,但 ppt 又唔係樣樣列出。
9 成學生都係讀完學位就打工,頂盡碩士,呢啲讀書時期唔教唔指導,等幾時呢

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 10:10
PhD 我冇讀我唔知,但學位、碩士畢業論文萬字以上吹水,冇人教...俾個 ppt 照稿讀就當識,但 ppt 又唔係樣 ...

你叫我寫唔難,我反而驚oral defense

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 10:10
PhD 我冇讀我唔知,但學位、碩士畢業論文萬字以上吹水,冇人教...俾個 ppt 照稿讀就當識,但 ppt 又唔係樣 ...
十萬字博士論文當然唔可能用ppt就講哂所有內容。所以才要通過維誠系統及數小時論文口試。
我反而覺得經歷過就唔覺得煩,最煩都係口試後還要花好多日除修改,滿足老闆及各委員要求。

little_yolky 發表於 20-9-16 20:38
咁你係咪認為B1C個個同學考天才唔補習呢?香港係自由經濟既社會,補習社打開門口做生意,無話B1C唔收收B1A ...
真係有間專補理科的, 只keep 住勁學生,
係咁測驗, 你唔達佢标, 自己都唔好意思留低

TwinWong 發表於 20-9-18 11:20
真係有間專補理科的, 只keep 住勁學生,
係咁測驗, 你唔達佢标, 自己都唔好意思留低

係咪佐敦補 chem 嗰間呀?

YolandaTam 發表於 20-9-18 15:27
係咪佐敦補 chem 嗰間呀?
係呀

TwinWong 發表於 20-9-18 15:34
係呀

都估到喔 我女唔敢去。

YolandaTam 發表於 20-9-18 18:24
都估到喔  我女唔敢去。

仲大压力過返學

TwinWong 發表於 20-9-18 18:25
仲大压力過返學

係同返學壓力一樣
佢哋學校 chem 會有張名單分唔同顏色,幾多分 expected grade 係咩,最尾嗰十個會被列入關注名單。
phy 直情跟名次編位,考最尾最近老師(最聽得清楚佢    ),名次越高越坐得後。

cafeva    發表於 20-9-19 08:20

YolandaTam 發表於 20-9-18 18:49
係同返學壓力一樣  
佢哋學校 chem 會有張名單分唔同顏色,幾多分 expected grade 係咩,最尾嗰 ...

咁唔太好呱 好似label 咗個學生
只有較弱的學生 會接老師电話
提家長留意學生學業

TwinWong 發表於 20-9-18 15:34
係呀

呢間補chem都有聽過,除咗壓力大之外,其實幫唔幫到升level?

回覆樓主:

咁不如話同一尖子學生,如果佢係band 1A學校浸6年,同係band 1C學校浸6年,出來嘅dse成績有無分別

係同返學壓力一樣  
佢哋學校 chem 會有張名單分唔同顏色,幾多分 expected grade 係咩,最尾嗰 ...
咁刺激

係同返學壓力一樣  
下⋯坐第一行點算

cafeva 發表於 20-9-18 22:17
下⋯坐第一行點算

冇嘅,要醒醒定定囉,有坐頭排同學俾老師叫咗出lab門口單對單咗五分鐘,內容唔知,同學只肯講其中一樣係做功課字體唔端正,總之同學之後 drop咗。
而家啲人心靈脆弱,我真係担心有人俾佢鬧到諗埋一邊,患上情緒病甚至自殺

呢個題目好特別

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 08:41
回覆 little_yolky 的帖子

大學啲 supervisor 從來冇教....其他讀香港嗰啲都冇話有。所以 Year 1 未摸到老 ...
係咪文科先要寫論文?印象中好似無寫過