用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Debit card同Credit card問題?
樓主: CYWYBB
go

[英國] Debit card同Credit card問題?  

大笨鐘 發表於 21-7-9 11:48

好似要去 HSBC 總行申請,未夠 18歲都可以開 UK bank account ...

我問咗HSBC 國際業務部, 佢話如開18歳以下的UK戶口,要去總行開, 要收$800-1600 手續費, 還有無其他的方法?
18歲以下, 是否信用卡附屬咭是最好的方法?

夢妮 發表於 21-7-9 14:34
我問咗HSBC 國際業務部, 佢話如開18歳以下的UK戶口,要去總行開, 要收$800-1600 手續費, 還有無其他的 ...

唔好意思,我個仔剛剛 18 歲,自己開戶。我唔清楚附屬卡要幾多歲可以開,我有申請附屬卡比阿仔。
HSBC 仲有個子女戶口,我原本想申請比阿仔,職員話呢個戶口係比18歲以下,所以我唔可以申請,你睇吓啱唔啱用
https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/premier/family/

ydoris 發表於 21-7-9 11:20
我問過HSBC,吾夠18係申吾到附屬卡.我阿囡係11月出世,同樣有呢個問題.

建設 17歲可以申請附屬咭~~~

CYWYBB 發表於 20-9-16 10:34
亞女年尾準備去英國讀書,請問應該開一張定兩張debit card比佢,我7月已經由HSBC申請海外戶口,我女個戶口 ...

我兩個仔都有debit 和credit, debit好似八達通咁買嘢好方便,所以debit要張咭有錢,要留意balance唔好有負數,銀行會照幫你過數,但會收你利息,debit card仲可以取cash,你英國户口網上轉帳好方便!Credit card好少用,只是不時之需!

回覆 夢妮 的帖子

剛剛前幾日都去咗匯豐總行開戶比11歲嘅小朋友,收費$800

回覆 angel_laam 的帖子

聽說一般的debit card密碼是四位數字,但citibank debit card密碼是六位數字,是否講緊同一個密碼?謝謝。

chinglongmama 發表於 21-7-25 23:29
回覆 angel_laam 的帖子

聽說一般的debit card密碼是四位數字,但citibank debit card密碼是六位數字,是 ...

我孩子東亞英國分行出的 debit card 密碼是4位,香港 Citi debit card 是6位

回覆 poonseelai 的帖子

想請教有冇試過用citibank張卡用六位數字密碼係英國成功買嘢? 謝謝!