用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K3學習進度
go

K3學習進度 [複製鏈接]

其實識幾多真係視乎家長出幾多力去教
其實小朋友跟學校課程只係識最基本,你想要小朋友成績好,點樣都要家長攞少少心血。

就算未停課之前,我都係自細喺屋企教小朋友,儘量令到佢學過先至返學校再學會好啲。

父母自己教一定係非常攰,但係小朋友學得比人多,返學校有成功感,噉佢就會鍾意讀書多啲,因為如果你幼兒園階段學得比人哋少,上了小學跟得吃力,噉其實小朋友自小就認為讀書係唔開心,咁呢個長期戰爭就大人同小朋友都會好痛苦。

我小朋友今年k3, 佢中英數程度基本上大概小學二三年級左右,其實同佢讀邊間學校冇關係,基本上都係由細到大我自己教,數學及鋼琴仲拎好多國際比賽奬,但我都唔係為咗小朋友要考直私,只係為咗令小朋友覺得學校嘅嘢佢應付到,噉佢會享受返學。

還有我覺得樓主你而家係儘量抽時間教佢多啲,令佢上到小學嘅時候冇跟得咁吃力。
你唔知到自己應該教啲乜,你可以出邊買習作,用習作嘅課題你都去教佢,就可以。

呢一代嘅小朋友其實學嘅嘢會深過我哋以前好多,所以真係要家長付出心血幫手去教,因為如果你開頭小朋友都已經跟唔上,上到小學你將啲壓力俾曬個小朋友,想佢讀得好又要考得高分,其實小朋友就會好慘。

而家啲小朋友唔可以咁死板淨係寫字同抄書,或者日日做習作,都要配合好多遊戲,又要有時間比佢放電玩完再去學習,所以呢個年代做父母同埋小朋友都辛苦,大家要加油。

我都好認同中文英文基本上都係閱讀多與少嘅問題,其實乜嘢書都可以學字,如果佢有時覺得悶,可以叫佢自己主動搵一啲佢有興趣嘅書陪佢睇。
中文我會將平時同佢接觸到嘅生活上既字去寫,但儘量諗到簡單,筆劃唔多,小朋友先會肯去慢慢寫,例如,我今天和哥哥去坐小巴,今天的花十分美,我回家要洗手,我玩車十分開心等等,筆墨唔算多,但係平日生活上同小朋友自己有關。

英文我會主張叫小朋友久唔久寫日記,順便學埋日期月份,就算佢內容得兩句都好都冇所謂,例如I go to park today, I am very happy. I stay at home and play some toys等等, 剛開始寫嘅最簡單嘅句子, 仲可以順便教埋佢過去式, 現在式等等,其實寫日期都幾好用,小朋友亦都可以今日去過嘅地方或做過既野寫出嚟。

而數學就真係比較家長視乎教學嘅功夫,我自己就自細無時無刻都係可以教佢數學,例如砌lego, 數公仔,將一啲佢玩嘅嘢分幾個一組,順便教埋佢乘數除數,出街買嘢畀錢可以叫小朋友主動將啲簡單嘅嘢加減,但係唔可以為難佢,一定最基本嘅5+5,10+10,20+20,跟住試下畀錢佢找錢,由淺入深,令佢生活上都可以慣咗計數,如果youtube, 我建議睇numberblocks學數學,一邊聽英文一邊學數學,佢係由最簡單每個數字教起。

‹ 上一主題|下一主題