用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K3學習進度
樓主: EudyptulaMinor
go

K3學習進度

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 17:00
你講得好好呀
要了解小朋友喺去到咩位置好重要!
我都係因為呢個post先了解到我個小朋友比我想像中 ...

去到k2後期時間買少見少,果時我地認熟左sight words, starter words list就直接開波睇ORT lvl 5, 果陣我將ORT定位為工具書,係用作提升認讀能力,所以以上嘅讀係指由小朋友朗讀而唔係大人讀。頭幾本我地係佢讀一句到標點符號再我讀一句咁,佢覺得好有趣亦好專心(怕miss左唔知我讀到邊接不上)。過左一排就直接由佢讀晒,每次讀半本,讀完一本會睇埋follow up questions(練下oral, 唔要求啱grammar只求聽得明)。ORT series一黎就由佢開口朗讀係想趁佢最有好奇心果陣鼓勵佢讀出聲,睇第二次再讀就冇咁大動力喇已知故事會點展開。如佢對某幾本有興趣就自然會再次翻看。果排我地每晚大概只有晚飯後15-20min進行認讀(一日中一日英咁隔住),睇ORT果日就認下中文字卡(讀中文書遇到唔識嘅字會圈低,抄落字卡),讀中文書果日又會記下英文字卡(mover vocab).
15分鐘佔一日24hrs好少時間,但持續做一年半載會見到進步~另外每晚臨訓前仲會有伴讀時間,佢揀書拎上床比我讀佢聽,中英題材不限,有時遊戲書有時謎語書,有時bb書pop up books,揭揭書,大家開開心心就好~

考小學要知道在全香港 50000人裡面定位
考中學也要知道在 50000人裡面定位
考大學也要知道在 50000人裡面定位

大學之後出來更是混戰
工作/結婚/買樓等等對手就更多更厲害

我覺得知道公海情況後,就可以得知幼稚園小朋友定位
報名小學就更準確,也可以改善策略
而不是降低期待值呢,大家都加油
雖然是對手,但是不是零和遊戲呢!

Azzurro 發表於 20-9-24 08:10
考小學要知道在全香港 50000人裡面定位
考中學也要知道在 50000人裡面定位
考大學也要知道在 50000人裡面定 ...

了解小朋友嘅位置可以唔洗浪費時間考d零機會考入嘅學校,而且可以避免小朋友入咗唔適合佢程度嘅小學,去到次次都考包尾都好打擊小朋友自信。
因為好似我咁唔了解外面狀況嘅家長應該都唔少,一般家長都會認為自己小朋友好叻或好有潛質,往往會高估小朋友能力,結果考嘅小學未必最適合小朋友。
中學、大學嘅時候佢哋自己都知自己咩料,家長可以少操心,但升小學真係靠家長揀學校。我都有問小朋友想要點嘅學校,其實小朋友都講唔出實際想要咩,佢話唔想返學返咁耐,我就集中搵同區甚至行路可以去到嘅學校,節省返放學嘅車程。

我覺得
考幼稚園,80%家長,20%小朋友
考小學,80%家長,20%小朋友
考中學,20%家長,80%小朋友
考大學,40%家長,60%小朋友

好似每年狀元都接受媒體訪問討論讀書秘訣。。
我在想,記者是不是應該找狀元父母訪問才對呢?

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 17:00
你講得好好呀
要了解小朋友喺去到咩位置好重要!
我都係因為呢個post先了解到我個小朋友比我想像中 ...
我果個同你小朋友差唔多程度
學校太淺真係唔係好事, 唔上呢度都仲以為比喺學校學多少少就足夠

最近和家人研究到底幾十年前我父母如何給我報名學校

幼稚園:家旁邊,已殺校。
小學:家旁邊,已殺校。估計1-1-1這個小學。當然都沒報名私立直資。
中學:外區中學,我記得係隨便填志願。
大學:自己提出去外地讀書。不過對科目了解都係非常有限。。。

我覺得直到二十幾就業為止,如果沒有家長有效指導
各種決策都會大打折扣

Dybala 發表於 20-9-24 12:32
我果個同你小朋友差唔多程度
學校太淺真係唔係好事, 唔上呢度都仲以為比喺學校學多少少就足夠
...

我原本都以為自己小朋友處於中等水平,點知

kisani 發表於 20-9-16 18:12
我小朋友讀普通全日班屋邨卷幼畢業,學校教得好淺完全不足以應付叩門。(不過德育自理等做得好好)我地一心t ...

很讚同伴讀的重要性、 請教你跟女兒伴讀(你伴她讀) 的時候是大概幾歲? 如中文用甚麼書? 是漢字500/ 青田那些慢慢進階認讀字那些書嗎? 因我女兒快4歲、 她還未能自行讀一本完整書。 雖然已衡常伴讀、 但她都會讀出一些認的的字。

blueberry10 發表於 20-9-24 13:31
很讚同伴讀的重要性、 請教你跟女兒伴讀(你伴她讀) 的時候是大概幾歲? 如中文用甚麼書? 是漢字500/ 青 ...

我果個係仔仔黎架~之前有提過>> 字卡我地用新雅識字樂趣多連埋塊板果set,冇圖架,每次一口氣排滿塊板認讀十幾個單字咁,每隔幾日轉一次咁,認好嘅卡紮起一疊佢見住自己識得越黎越多字,疊卡越黎越大疊會有滿足感。伴讀係未一歲起已晚晚伴讀, 主要睇台灣繪本多~到K1上學期見佢對中文語感幾好, 喺街會對車站名同海報標語有好奇心同指住讀, 於是K1下學期的起心肝買左新雅套字卡. 冇記錯K1下學期到K2上學期我地都keep住認依套字卡到認到9成為止, 期間都有keep住睇唔少新ge中英繪本 (我口語讀+佢聽, 後期係我書面語讀+佢聽). 到K2下學期我地開始睇依套中文橋樑書: https://www.books.com.tw/products/0010795163 , 角色係佢鍾意ge小動物, 內容又有趣佢都好願意讀, 不過每次都係讀2頁咁, 大人細路都唔吃力~睇晒依一套4本後就開始睇中文版 老鼠記者, 直到而家小一開學已睇到第三本老鼠記者都未厭~漢字500同青田我地都冇接觸過, 可能佢自細睇開台灣繪本, 再睇番漢字500同青田依D嫌悶同太工具書睇唔落^^"...K3下學期時我都曾被漢字500 ge威力吸引到, 喺圖書館借左2本比仔仔睇, 點知畫風&內容關係仔仔掂都唔想掂我就放棄了mouth:" />小結一下, 我地策略係先認字卡>>投其所好揀啱佢心意ge橋樑書>>大人一句小朋友一句輪住朗讀>>由小朋友自行朗讀(家長陪住,專心投入地聽佢講)>>睇中文chapter books

Azzurro 發表於 20-9-24 12:26
我覺得
考幼稚園,80%家長,20%小朋友
考小學,80%家長,20%小朋友
考大學我覺得係10-20%家長,80-90%學生。家長主要係出錢同比少少意見,最終決定權同應試能力都要睇返小朋友。

kisani 發表於 20-9-24 15:19
我果個係仔仔黎架~之前有提過>> 字卡我地用新雅識字樂趣多連埋塊板果set,冇圖架,每次一口氣排滿塊板認讀 ...

多謝分享~

kisani 發表於 20-9-24 15:19
我果個係仔仔黎架~之前有提過>> 字卡我地用新雅識字樂趣多連埋塊板果set,冇圖架,每次一口氣排滿塊板認讀 ...

多謝你嘅分享~
你提到伴讀係用書面語讀,仲會要小朋友跟讀,我諗呢個係我miss咗嘅重點之一!因為出街見到嘅字就讀,其實小朋友會學到d生字,但睇句子真係唔掂(我女就係),街名、路牌好少會出現「的、和、我、你、他、嗎、呀」或者一d動詞,伴讀時唔用書面語又係好易忽略咗呢d字~

EudyptulaMinor 發表於 20-9-16 01:39
請問有經驗嘅家長
K3應該要識d咩,因為疫情關係停課咁耐,小朋友home schooling咗大半年,我想知有冇落後咗 ...

學習進度,睇下你目標係乜

考小學?配合小學課程進度?

現實中,全港大部份小學既課程要求,比考直資/私立小學要求要低得多。唔信?去書局睇下小學各年級既補充練習內容就知

如果只係為考小學,就預咗係"超前教學"

至於經常見到大家講伴讀,覺得大家好似忘記了伴讀的初心。

伴讀,係一項親子活動,為父母在有(尤其在職那些)在限時間中,得到一個可​提升父母子女既感情的機會,同時亦可透過呢項活動,令小朋友增加閱讀既興趣。

現今大家郤反而只著重伴閱後小朋友"認字"和"閱讀能力"既成效。

不如做個簡單測試,可能不少小朋友都睇過ORT,大家有冇試過,將ORT其中一頁既句子,抄張白紙到叫小朋友讀出嚟,甚至叫佢解釋埋個句點解呢?
又或者只抽幾個字寫係張白紙上,叫佢讀出嚟同問佢個D字點解呢?

另外,又有冇試過,放部手機同書放係枱面時,小朋友會寧願攞本書去睇都唔攞部手機呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-8 09:17
學習進度,睇下你目標係乜

考小學?配合小學課程進度?

伴讀,係一項親子活動,為父母在有(尤其在職那些)在限時間中,得到一個可​提升父母子女既感情的機會,同時亦可透過呢項活動,令小朋友增加閱讀既興趣。

現今大家郤反而只著重伴閱後小朋友"認字"和"閱讀能力"既成效。

>> 其實伴讀同認字兩者冇抵觸可共存。回想之前k2,k3即使每晚抽15min進行認字活動(包括有系統地由小朋友朗讀工具書,字卡),最重要係由1歲前已進行緊嘅bedtime reading,有時佢揀幾本已被翻揭到爛嘅書一齊睇,有時各自睇,有時佢拎返本多字嘅chapter book但改由我讀,一齊笑下又一晚。前者認讀主要為應付升學需要,後者先係主菜培養閱讀興趣&親子交心。到而家小學每朝有晨讀課,發現之前建立嘅閱讀能力同認字庫絕對能加強佢嘅閱讀興趣 (睇得明>>有興趣閱讀更多更深入>>認讀能力提升>>發現閱讀樂趣 etc不停loop)

不如做個簡單測試,可能不少小朋友都睇過ORT,大家有冇試過,將ORT其中一頁既句子,抄張白紙到叫小朋友讀出嚟,甚至叫佢解釋埋個句點解呢?
又或者只抽幾個字寫係張白紙上,叫佢讀出嚟同問佢個D字點解呢?
>> 識讀識解,仲會一齊研究埋書後d follow up Qs (雖則grammar有時錯嘅,但佢表達到自己諗法)

另外,又有冇試過,放部手機同書放係枱面時,小朋友會寧願攞本書去睇都唔攞部手機呢?
>> 點解要用“寧願”? 先唔好急著假設全部小朋友都鍾意玩電話^^” 如果只係圖書vs電話我兩個小朋友都200%會揀圖書,佢地對電話零興趣。但如果係玩具vs圖書,或者睇電視vs圖書就有可能未必次次都揀睇書,睇佢地果刻心情又或者係咪新圖書、封面吸唔吸引、有冇我伴讀定淨係掉低本書比佢etc 鍾意睇書都唔代表做書蟲嘅,大仔都鍾意睇netflix animals discovery, 細果個都睇下peppa pig pj masks咁,同睇書都冇抵觸~

kisani 發表於 20-9-16 18:12
我小朋友讀普通全日班屋邨卷幼畢業,學校教得好淺完全不足以應付叩門。(不過德育自理等做得好好)我地一心t ...

想請問26week 是哪個出版社?我找不到。謝謝

hellolulululu 發表於 20-11-10 00:50
想請問26week 是哪個出版社?我找不到。謝謝
3MS 教育出版- 26週學前教育系列–程度適合K1K3 小朋友,分K1A/BK3A/B,共6冊不過我地淨係買過2本中文閱讀理解K3A 3B,英文好似做左一本3A

kisani 發表於 20-11-10 09:00
3MS 教育出版- 26週學前教育系列–程度適合K1K3 小朋友,分K1A/BK3A/B,共6冊不過我地淨係買過2本中文閱讀 ...

謝謝你

kisani 發表於 20-10-8 18:34
伴讀,係一項親子活動,為父母在有(尤其在職那些)在限時間中,得到一個可​提升父母子女既感情的機會, ...

agree
從小伴讀,除了著重認字,閱讀能力外,我也著重理解,創意,表達,冇扺觸的。伴讀得多,以上能力自然培養到,冇乜刻意。
小朋友現在書不離手,有新書的興奮程度同有新玩具一樣。佢都鐘意睇電視。