用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校問題(揀比自己 banding 低嘅中學)
go

選校問題(揀比自己 banding 低嘅中學) [複製鏈接]

請問有冇家長之前專登為子女揀比自己低啲 banding 嘅中學?有後悔嗎?定係子女自信心大咗,越讀越好?
   4    0    0    0

a_for_apple 發表於 20-9-14 18:55
請問有冇家長之前專登為子女揀比自己低啲 banding 嘅中學?有後悔嗎?定係子女自信心大咗,越讀越好?
...

阿女當年升中時係B1a成績,我哋唔揀B1a英中,當時揀咗間B1b英中。沒後悔且認為對女兒係最適合的。無錯,自信心大咗且越讀越好,現在成長咗好多。個人認為,若然孩子未係好適合响同級數的中學裏成長,不要介意選擇一所略低1級或半級的中學就讀,將來或許會發現孩子的成長比預期的更好。

YmOra 發表於 20-9-14 19:21
阿女當年升中時係B1a成績,我哋唔揀B1a英中,當時揀咗間B1b英中。沒後悔且認為對女兒係最適合的 ...

多謝你!  好好嘅鼓勵!  不過有時 B1A 同 B1B 好難分

YmOra 發表於 20-9-14 19:21
阿女當年升中時係B1a成績,我哋唔揀B1a英中,當時揀咗間B1b英中。沒後悔且認為對女兒係最適合的 ...
同意, 女兒BAND1 A ,選區內BAND1 C中學 現在朝氣勃勃,自信魚魚得水,態度更踏實積極,對自己目標要求更高,再者,在選科上非常有選擇權,反觀其好友BAND 1 A 女校 (本來阿女想入果間) ,成績一般 , 選科自主所受限制不小.

:-D

gs 發表於 20-9-14 20:48
同意, 女兒BAND1 A ,選區內BAND1 C中學 現在朝氣勃勃,自信魚魚得水,態度更踏實積極,對自己目標要求更高,再 ...

明白,謝謝你!

a_for_apple 發表於 20-9-14 20:40
多謝你!  好好嘅鼓勵!  不過有時 B1A 同 B1B 好難分

咁又唔只,有時B1b和B1c或是B1c和B2a亦好難分出界線。個人認為,向下選擇嘅例子不會很多,但係有一定數字嘅!例如,我區嘅"九真"由B2a升至現在嘅B1c,當年都有些B1c女孩子願意向下選擇當時屬(B2a)和及後成為(B1c-B2a)嘅九真。大家都係選擇"適合"為主。

gs 發表於 20-9-14 20:48
同意, 女兒BAND1 A ,選區內BAND1 C中學 現在朝氣勃勃,自信魚魚得水,態度更踏實積極,對自己目標要求更高,再 ...

都係架!阿女D小學同學仔,有幾個名次當年响阿女之後,幸運入到B1a中學,e+大家上到高中,知道幾乎無人能夠响3科選修中全選自己喜歡的,最多只選擇到2科,1科要免強修讀,預咗响中五drop。

YmOra 發表於 20-9-14 20:50
咁又唔只,有時B1b和B1c或是B1c和B2a亦好難分出界線。個人認為,向下選擇嘅例子不會很多,但 ...

係,合適嘅就係最好嘅

YmOra    發表於 20-9-15 07:47

本身一間band1a或band1b既中學,連埋大抽獎派入可能BAND1頭中尾都有,甚至有些區可能都有band2A生入埋去。band1a或band1b分別,其實可能只係考公開試時才出現。升中一未必見到咁大差距。

醒目開學勳章

其實有甘大差别嗎?我仔成績較浮動,主要係非術科成績上落大,同術科間中粗心大意。考過頭5 B1a又考過2x B1c

簽名被屏蔽

a_for_apple 發表於 20-9-14 18:55
...

我女小學時是band 1a的, 自一乙一都係幫佢填直屬中學,
為咗要佢軽松愉快學習, 向中學做隻小池大魚, 自信心都大,
多年成績不會差, 她亦不願做最top, 因為想几時 hea都得,
考紧dse 日日拎結他自J, 最后入到3大, 我已好感恩
目標係校內有TOP 30% 我已收货

TwinWong 發表於 20-9-18 15:07
我女小學時是band 1a的, 自一乙一都係幫佢填直屬中學,
為咗要佢軽松愉快學習, 向中學做隻小池大魚, 自信心 ...

之前有DD俾係嚇親,見你話要查卷仲以為你囡囡考得不如理想入唔到心儀學科添,原來唔係。

YmOra 發表於 20-9-18 15:11
之前有DD俾係嚇親,見你話要查卷仲以為你囡囡考得不如理想入唔到心儀學科添,原來唔係。
...
佢查卷想睇下有無机會加多一點點分,
佢BAND A揀啲科無得IN,  最后派到A1, 真係好開心

TwinWong 發表於 20-9-18 15:14
佢查卷想睇下有無机會加多一點點分,
佢BAND A揀啲科無得IN,  最后派到A1, 真係好開心

仲係派到A1,已經係心儀中的心儀了,登你哋開心呀!咁!聽你咁講,是否查自己最心愛的科目,有點點不甘所以查嗎?

YmOra 發表於 20-9-18 15:18
仲係派到A1,已經係心儀中的心儀了,登你哋開心呀!咁!聽你咁講,是否查自己最心愛的科目,有 ...
多謝, 係呀, 佢句然係要去查英文作文 同LS,
雖然係無加分, 不過入到心儀, 佢已經好開心

YmOra    發表於 20-9-18 15:23

TwinWong 發表於 20-9-18 15:21
多謝, 係呀, 佢句然係要去查英文作文 同LS,
雖然係無加分, 不過入到心儀, 佢已經好開心
你女女都加油呀

TwinWong 發表於 20-9-18 15:26
你女女都加油呀

多謝一定會努力。

其實我自己有個概念唔知啱唔啱,我覺得小學同中學選校有d唔同,小學不妨揀一间"質素"好嘅去push一下小朋友, 一來小學階段细路仔潛能無限,而始終"好嘅小學"入Band One機會大, 當然有人會話"好嘅小學" 唔可以同入band one嘅因素掛勾, 假設撇開其他因素, 但無可否認一間業绩七八成入Band one , 同一間四五成入band one, 家長同小朋友壓力上一定有分別。
好了,到選中學,其實小朋友嘅能力已睇到八九成, 男仔遲熟,有時難講d, 都見過F2,3 先發揮小宇宙, 朋友個仔就係, 初時懶懶閒,成績一般, 入咗NPL, F3突然發力, 從来唔補習入咗中大土木工程,阿爸話都估佢唔到。
我就係想講,上到中學其實入到Band one, 特别B1A/B又唔會太大分别, 當然我都有迷思, 神校 or 某d地區top 校, 佢地DSE成績咁亮麗又成日出狀元, 係只因為盡收精英、父母仆心仆命.......定因為真係如另一條link有家長話有精挑細啄嘅教材, or因為有一流嘅師資...
當然我知有好多Band One校亦好盡全力幫學生拔尖補底, 反而我好欣賞呢d學校。
所以我自己覺得爸爸媽媽選校真係唔好純因為神/A/B/C而決定, 真係要用心睇下間心水學校係咪啱小朋友。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題