用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學
樓主: Florence4Leung
go

聖芳濟各英文小學   [複製鏈接]

adako728 發表於 20-9-27 21:24
回覆 balls 的帖子

但佢地好似寫「朗讀」哦,唔緊要啦,我地呢啲真係困難㗎啦😂 ...

Deleted

回覆樓主:

我覺得拍片除了麻煩左少少外,其實已比面對面interview容易,我小朋友以前in時,要十秒內心算雙位加減數(加數有進位,減數要借位的,唔准數手指計算),老師全程英語對答(問好多常識及看圖說故事+自己即場作埋個ending),考中文時又全程普通話對答及普通話認讀詞語,我小朋友係年尾超細b,都可以有正選offer,所以考這間學校真係好睇學術

回覆 VampireBaby 的帖子

嘩...咁勁...識雙位加減數?
你自己敎小朋友架?

VampireBaby 發表於 20-9-28 01:28
我覺得拍片除了麻煩左少少外,其實已比面對面interview容易,我小朋友以前in時,要十秒內心算雙位加減數(加 ...

呢間好好,唔睇大細b,唔使講嘢叻,學術過關就得,而且學校對小朋友都好包容

fadgare 發表於 20-9-28 09:34
呢間好好,唔睇大細b,唔使講嘢叻,學術過關就得,而且學校對小朋友都好包容
...

雖然我小朋友學術唔掂, 應該都係炮灰, 但我欣賞呢間明買明賣, 硬橋硬馬淨係考學術, 唔使勞煩家長同小朋友整色整水

回覆 Dybala 的帖子

我都係鐘意佢地呢點, 但我小朋友學術唔掂...
我希望小朋友小學階段打好基礎

Dybala 發表於 20-9-28 09:41
雖然我小朋友學術唔掂, 應該都係炮灰, 但我欣賞呢間明買明賣, 硬橋硬馬淨係考學術, 唔使勞煩家長同小朋友 ...
好多時整色整水只是家長一廂情願的想法,當然有些小學有小組活動,文靜內向的會較輸蝕

balls 發表於 20-9-27 21:40
朗讀唔係真係讀啊,係背出來,係分享。包括去面見,reading time老師叫你讀一下你自己帶來嘅書,都唔係exp ...
朗讀就是朗讀, 會不會是你諗多左,跟著其他家長又跟風,所以小一遊戲越來越難玩

cxyu841216    發表於 20-9-29 13:42

回覆 MrBeast 的帖子

MrBeast 發表於 20-9-28 14:13
朗讀就是朗讀, 會不會是你諗多左,跟著其他家長又跟風,所以小一遊戲越來越難玩 ...
Agree

MrBeast 發表於 20-9-28 13:07
好多時整色整水只是家長一廂情願的想法,當然有些小學有小組活動,文靜內向的會較輸蝕 ...
都唔係呀, 有啲學校要你拍片拍天才表演, 又有要你拍食飯, 又有拍親子活動

balls 發表於 20-9-27 21:40
朗讀唔係真係讀啊,係背出來,係分享。包括去面見,reading time老師叫你讀一下你自己帶來嘅書,都唔係exp ...

唔好嚇其他家長啦,呢個可能只係你嘅想法。
如果校方嘅要求好似你咁講,係咪叫背誦啱啲呢?!我覺得學校希望從片段中聽小朋友嘅發音為主,至於能力高嘅又自不然會有埋抑揚頓挫、表情動作等等。如果真係背唔到,睇貓紙又自然嘅話何嘗不可?!

朗讀就是朗讀, 會不會是你諗多左,跟著其他家長又跟風,所以小一遊戲越來越難玩 ...

十分認同!家長小朋友已經大壓力,唔跟風做多啲又怕連累小朋友...

朗讀,read aloud,中英意思都好清晰,同show and tell完全兩回事,希望家長唔好將自己錯誤理解畫蛇添足嘅想法去危言聳聽

Dybala 發表於 20-9-28 15:26
都唔係呀, 有啲學校要你拍片拍天才表演, 又有要你拍食飯, 又有拍親子活動
考得直C的小朋友都十八般武藝,一個天才表演難唔到佢地,我相信只是疫情之下學校要咁做,拍食飯又真的騎呢d,總有一兩間係附近

Florence4Leung 發表於 20-9-28 09:20

嘩...咁勁...識雙位加減數?

係,佢鍾意數學,覺得數學好好玩,所以4歲已識多位加減數及背埋乘數表了

嘩, 真係勁...
天才

Florence4Leung 發表於 20-9-28 17:08

嘩, 真係勁...

絕對是什麼天才呀!係佢見到本簿背面有「九因歌」,以為係首歌,但就由左至右咁自己唱,我才教佢由右至左咁數,佢好快咁「唸口黄」背左個乘數表(因為佢覺得易上口好好玩),但完全明白內裏意思,要到一年班才明白點用 !

想問係咪用手機拍,就咁send返去學校條link就可以?

EDB 朗讀教學
「朗」是明亮、清澈的意思,
「讀」是看着文字念出聲音。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/curriculum-development/kla/chi-edu/resources/primary/lang/2013_2_23a.pdf
‹ 上一主題|下一主題