用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學
樓主: Florence4Leung
go

聖芳濟各英文小學  

回覆樓主:

我都今日合埋眼交左片。

Burtbe 發表於 20-9-19 18:27
我都今日合埋眼交左片。

學校有無話幾時出second in 名單?

balls 發表於 20-9-19 18:22
播道1分鐘中文故事真係拍到喊。

me too,我寧願face to face interview

balls 發表於 20-9-19 18:21
因為對比播道黎講,聖方濟各無咁麻煩嘛。自我介紹本身自己學校都經常做,一take就拍完。英普誦材都好短, ...
請問係背誦還是睇住來讀啊?Thx.

balls 發表於 20-9-19 18:22
播道1分鐘中文故事真係拍到喊。
我地拍到喊都冇2nd in

kikibebe 發表於 20-9-19 19:25
請問係背誦還是睇住來讀啊?Thx.

背啊,朗誦嘛。

balls 發表於 20-9-19 20:15
背啊,朗誦嘛。

你好厲害,我打算比囡囡睇住讀

PJ媽咪 發表於 20-9-18 20:07
回覆 pizzafat 的帖子

其實聽英文口音、語速、尾音、高低音運用同身體語言,足以高下立見。另外考埋家長心 ...

咁係嘅,我仔啲英文唔好,好易聽得出

回覆 balls 的帖子

I also hv 播道 2nd interview, Btw, do u hv St Stephen 2nd interview?

EggCroco 發表於 20-9-19 22:43

I also hv 播道 2nd interview, Btw, do u hv St Stephen 2nd interview?

I didn’t apply for that.

balls 發表於 20-9-19 20:15
背啊,朗誦嘛。
好的,唔該晒,你小朋友好叻。我諗我地都係會睇住讀算啦!

Oic, I hv both st stephen and 播道 2nd interview

EggCroco 發表於 20-9-20 07:43

Oic, I hv both st stephen and 播道 2nd interview

Brilliant! But is it said that the first round of St. Stephen is only valued by portfolio? No video required?

Yes, St Stephen 2nd interview based on 10 pages portfolio

Florence4Leung 發表於 20-9-14 11:53
聖芳濟各英文小學小一難唔難考, 今年間間都要拍VIDEO, 難度好高.
呢間好像每年乜是做卷, 是否好深架,? 好難 ...

其實我覺得仲容易,起碼有準備!
我仔10年前係即場考看圖描述,背景係藍天白雲,小朋友同隻狗係沙灘玩,英文講一次、普通話講一次,我覺得仲難!

pizzafat 發表於 20-9-18 19:17
拍片其實點搵到學術叻小朋友....
仲有2nd rnd

Florence4Leung 發表於 20-9-14 11:53
聖芳濟各英文小學小一難唔難考, 今年間間都要拍VIDEO, 難度好高.
好個人但ek分享是唔一定全中先有offer

請問大家是否知道今年大約有多少人報名呢,有多少人會進第二輪面試呢~

我兒子想當年是ipad答問題,佢話好好玩

但佢地好似寫「朗讀」哦,唔緊要啦,我地呢啲真係困難㗎啦😂